Cit de incoruptibili sunt luptatorii cu coruptia?

Retinerea presedintelui SA „Victoriabank”, Victor Turcanu, face valuri. Cazul este oglindit de presa cu lux de amanunte si e discutat in societate in contradictoriu. Si nici nu-i de mirare. De data aceasta, lucrurile iau o intorsatura serioasa. Pina acum, combaterea coruptiei parea sa-si cistige loc doar in anecdotica noastra autohtona. Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei retinea ba vreun demnitar prins in flagrant cu o cutie de bomboane „Bucuria”, primita de la vizitatori, ba vreun biet invatator cu o sticla de coniac pe care, cica, i-ar fi dat-o elevii pentru a incasa o nota mai mare la examen. Iata ca acum in arestul CCCEC s-a pomenit un cogeamite bancher. in mod normal, ar trebui sa fim satisfacuti cu totii, constatind ca mult asteptata combatere a coruptiei la nivel inalt a inceput.

Nu stiu cum vad altii lucrurile, eu unul, insa, nu am motive sa ma bucur. Nu stiu daca Turcanu e vinovat sau nu. Habar n-am daca are sau nu CCCEC suficiente probe pentru a-l inculpa pe presedintele uneia dintre cele mai mari banci din Republica Moldova. Exista prezumtia nevinovatiei si doar justitia este in masura sa dea verdictul. Dar putem avea, oare, incredere in ea? Ma indoiesc. Si un motiv pentru care pun la dubiu corectitudinea justitiei este existenta in Republica Moldova a unor institutii de genul Centrului pentru Combaterea Crimei Organizate si Coruptiei. Pentru ca, in fond, ce este CCCEC? Politie? Agentie de investigatii? Nici una si nici alta. E o anticonstitutionala structura de forta.

Odata cu venirea PCRM la putere, CCCEC a fost format in locul politiei de resort, scos de sub controlul Ministerului de Interne si subordonat direct primului-ministru. in realitate, insa, el functioneaza sub comanda nemijlocita a presedintelui republicii. Acest fapt contravine si legislatiei nationale, si standardelor occidentale in materie de justitie. Pentru ca, intr-o democratie, dreptul de a ancheta si de a retine cetatenii il au doar magistratii sau politistii. Atit. Ca sa nu mai spun ca ancheta trebuie sa fie independenta de puterea politica. Or, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei nu intruneste nici una din aceste conditii. El nu-i nici procuratura, nici politie si, in plus, e controlat nemijlocit, dupa cum am spus, de seful statului.

Cu alte cuvinte, CCCEC e o suprastructura de represiuni de tip sovietic, lipsita de orisice transparenta, cu niste competente care le depasesc si pe cele ale politiei, si pe cele ale procuraturii. in aceste conditii, abuzurile sunt inevitabile. O astfel de institutie poate fi pusa lesne in miscare pentru a promova interesele meschine ale guvernantilor si a se rafui cu persoanele indezirabile.

Sa fiu bine inteles. Nu sunt contra unor institutii specializate pe combaterea coruptiei. Atita doar ca ele trebuie sa fie legale si, totodata, sa se muleze pe practicile democratiilor avansate. De aceea, reforma justitiei urmeaza sa adapteze lupta anticoruptie la cerintele occidentale. Numai asa aceasta va cistiga credibilitate, dar si legitimitate. / P. Bogatu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.