Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

1. Nae-Simion Pleșca, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Este filolog de profesie și deputat în Parlamentul R. Moldova din 2010. Mai întâi a făcut parte din fracțiunea liberal-democraților, iar mai târziu a trecut în tabăra PD. Astfel, în ianuarie 2016, Nae-Simion Pleşca a făcut parte din grupul de deputaţi ai PLDM care au părăsit fracţiunea şi au susţinut învestirea Guvernului Filip. Pleșca s-a numărat printre cei mai înstăriți membri ai Legislativului, fiind proprietarul mai multor case și apartamente, inclusiv în București. În 2016, fiul mai mic al acestuia, Sorin, l-a împuşcat mortal pe fratele mai mare, Dan, chiar în bucătăria locuinţei deputatului, după care a fugit, fiind de negăsit timp de două săptămâni. Deşi, iniţial, băiatul a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudenţă, ulterior urmărirea penală a fost încetată.

Declarații pe venit.

2. Petru Burduja, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova

A venit în politică din afaceri. În 2014 a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist, iar în urma alegerilor locale din iunie 2015 ajunge consilier municipal în Chișinău devenind și vicepreședinte al fracțiunii socialiștilor. În prezent, administrează câteva companii media. Unul dintre SRL-urile pe care le conduce, „Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a primit 1,5 mln Euro drept împrumut de la o firmă înregistrată în zona offshore din Bahamas. Potrivit unei investigații realizată de Rise Moldova, Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Socialistul susține că ar fi acționat legal.

3. Stanislav Cvasnîi, candidatul Partidului Șor

În 2015, Cvasnîi a ajuns consilier în Orhei făcând parte din Mișcarea Ravnopravie care ulterior a fost transformată în formațiunea politică „Șor”. În prezent, este conducătorul Organizației de Tineret a partidului condus de primarul Orheiului. Cvasnîi se declară „onorat” să facă parte din lista candidaților propuși de partidul său pentru alegerile din februarie. Acesta este unul dintre cei mai activi membri ai partidului. Anul trecut a participat la mai multe acțiuni de perturbare a unor conferințe de presă organizate de reprezentanții Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”.

4. Veronica Herța, candidata Partidului Liberal din Moldova

A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), specialitatea Finanțe și Asigurări. Din februarie 2010 a ocupat funcţia de şefă a Direcţiei generale finanţe a Primăriei Chişinău. Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost deputată în Parlament în fracțiunea Partidului Liberal. Din septembrie 2016 până în mai 2018 Veronica Herţa a fost directoare a SA „Apă-Canal Chişinău”. Aceasta a demisionat din funcție, dar nu a precizat din ce motive. „Demnitatea mea este mai presus. Nici în concediu de boală artificial, cum fac alții, nu am de gând să mă duc. Mă dau la o parte…”, a scris aceasta pe Facebook. Într-un interviu, Herța a declarat că este pasionată de predare și că, de mai mulți ani, își desfășoară activitatea didactică în instituțiile de învățământ din Chișinău.

5. Dan Perciun, candidatul ACUM

S-a născut în anul 1991, a făcut liceul în Marea Britanie, iar apoi a mers la Universitatea Cambridge acolo unde a studiat politologie, psihologie și sociologie. În prezent, Dan este vicepreședintele PAS și liderul organizației de tineret a partidului. Între 2014-2015 a fost șeful direcției e-Transformare din cadrul Ministerului Educației, condus atunci de Maia Sandu. Este vicecampion al Moldovei la șah.

6. Vitalie Lisnic, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Din 2014 este membru al Biroului politic al Partidului Național Liberal condus de Vitalia Pavlicenco. A candidat pe lista PNL și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, fără a ajunge în Legislativ. Vitalie Lisnic este absolvent al Academiei de Muzică și este pasionat de fotografie, programare, Grafica 3D. Recent, acesta a anunțat pe rețelele de socializare că-și dorește să se înscrie la preselecția națională Eurovision 2019 cu o piesă numită „Satana nu iartă”.

7. Veaceslav Valico, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este un om de afaceri și liderul platformei economice „Sodrujestvo”. Are 42 de ani. În anul 2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a inițiat un dosar pe numele administratorilor rețelei de cafenele Taxi Blues. Valico a fost responsabil pentru aprovizonarea localurilor cu anumite produse alimentare. Inițial s-a vehiculat că acesta ar fi avut statut de suspect în dosarul Taxi Blues, însă informația nu a fost confirmată de oamenii legii.

8. Galina Bostan, candidat independent

A ocupat funcția de pretor al sectorului Ciocana timp de 11 ani, din 2007 până în 2018. În martie anul trecut, Galina Bostan a fost eliberată din funcție de către primara interimară a municipiului Chișinău, Silvia Radu. În anii ’90, candidata independentă a fost directoare de grădiniță, logoped în cadrul spitalului raional central din Făleşti, consultant în Cancelaria de Stat și jurist în cadrul unei întreprinderi moldo-spaniolă. S-a născut pe 1 ianuarie 1969.

9. Andrei Groza, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

S-a născut pe 2 noiembrie 1957. Este conferenţiar universitar, doctor în istorie și a predat în cadrul mai multor instituții de învățământ superior din țară. Între 2005 – 2011 a fost membru al Curţii de Conturi. Este autor şi coauthor a 25 de lucrări ştiinţifice şi metodico – didactice. În prezent, este prim-prorector al Academiei de Administrare Publică.

10. Oleg Golopeatov, candidat independent

Face afaceri și figurează ca fondator și administrator a mai multor întreprinderi din Chișinău.

11. Vasile Fotescu, candidatul Partidului Verde Ecologist (Nu a fost înregistrat)

Are 37 de ani și își desfășoară activitatea în mai multe domenii. Este preşedintele Clubului Cicliştilor Amatori, apicultor, magistru în drept și lector universitar. Se implică în activități de voluntariat și este activist civic.

12. Gheorghe Necoară, candidatul Partidului Comuniștilor (Nu a fost înregistrat)

Născut în 1951, de profesie inginer, acesta s-a aflat pe lista candidaţilor la funcţia de consilier în Consiliul municipal Chişinău pentru alegerile locale 2015 din partea comuniştilor. A fost consultant în cadrul Ministerului Economiei.

13. Valentin Dolganiuc, candidat independent

A fost deputat în primul parlament al R. Moldova și în următoarele două legislaturi din partea Frontului Popular Creștin Democrat. Între 22 mai 1998 – 17 februarie 1999 a fost viceprim-ministru al țării. A absolvit Universitatea Agrară din Moldova, Facultatea de Drept și a activat timp de 12 ani ca inginer într-o gospodărie agricolă. Dolganiuc s-a numărat printre fondatorii Platformei Civice „DA”, devenită mai târziu partid politic și i-a fost apropiat lui Andrei Năstase. În ultimul an, însă, fostul viceprim-ministru a criticat dur acţiunile acestuia.

                                               14. Maxim Uvarov, candidat independent

A studiat juridica, iar în prezent este șomer.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.