Connect with us

Alegeri

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

Publicat

pe

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

1. Nae-Simion Pleșca, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Este filolog de profesie și deputat în Parlamentul R. Moldova din 2010. Mai întâi a făcut parte din fracțiunea liberal-democraților, iar mai târziu a trecut în tabăra PD. Astfel, în ianuarie 2016, Nae-Simion Pleşca a făcut parte din grupul de deputaţi ai PLDM care au părăsit fracţiunea şi au susţinut învestirea Guvernului Filip. Pleșca s-a numărat printre cei mai înstăriți membri ai Legislativului, fiind proprietarul mai multor case și apartamente, inclusiv în București. În 2016, fiul mai mic al acestuia, Sorin, l-a împuşcat mortal pe fratele mai mare, Dan, chiar în bucătăria locuinţei deputatului, după care a fugit, fiind de negăsit timp de două săptămâni. Deşi, iniţial, băiatul a fost pus sub învinuire pentru omor din imprudenţă, ulterior urmărirea penală a fost încetată.

Declarații pe venit.

2. Petru Burduja, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova

A venit în politică din afaceri. În 2014 a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist, iar în urma alegerilor locale din iunie 2015 ajunge consilier municipal în Chișinău devenind și vicepreședinte al fracțiunii socialiștilor. În prezent, administrează câteva companii media. Unul dintre SRL-urile pe care le conduce, „Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a primit 1,5 mln Euro drept împrumut de la o firmă înregistrată în zona offshore din Bahamas. Potrivit unei investigații realizată de Rise Moldova, Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Socialistul susține că ar fi acționat legal.

3. Stanislav Cvasnîi, candidatul Partidului Șor

În 2015, Cvasnîi a ajuns consilier în Orhei făcând parte din Mișcarea Ravnopravie care ulterior a fost transformată în formațiunea politică „Șor”. În prezent, este conducătorul Organizației de Tineret a partidului condus de primarul Orheiului. Cvasnîi se declară „onorat” să facă parte din lista candidaților propuși de partidul său pentru alegerile din februarie. Acesta este unul dintre cei mai activi membri ai partidului. Anul trecut a participat la mai multe acțiuni de perturbare a unor conferințe de presă organizate de reprezentanții Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”.

4. Veronica Herța, candidata Partidului Liberal din Moldova

A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), specialitatea Finanțe și Asigurări. Din februarie 2010 a ocupat funcţia de şefă a Direcţiei generale finanţe a Primăriei Chişinău. Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost deputată în Parlament în fracțiunea Partidului Liberal. Din septembrie 2016 până în mai 2018 Veronica Herţa a fost directoare a SA „Apă-Canal Chişinău”. Aceasta a demisionat din funcție, dar nu a precizat din ce motive. „Demnitatea mea este mai presus. Nici în concediu de boală artificial, cum fac alții, nu am de gând să mă duc. Mă dau la o parte…”, a scris aceasta pe Facebook. Într-un interviu, Herța a declarat că este pasionată de predare și că, de mai mulți ani, își desfășoară activitatea didactică în instituțiile de învățământ din Chișinău.

5. Dan Perciun, candidatul ACUM

S-a născut în anul 1991, a făcut liceul în Marea Britanie, iar apoi a mers la Universitatea Cambridge acolo unde a studiat politologie, psihologie și sociologie. În prezent, Dan este vicepreședintele PAS și liderul organizației de tineret a partidului. Între 2014-2015 a fost șeful direcției e-Transformare din cadrul Ministerului Educației, condus atunci de Maia Sandu. Este vicecampion al Moldovei la șah.

6. Vitalie Lisnic, candidatul Partidului Național Liberal (Nu a fost înregistrat)

Din 2014 este membru al Biroului politic al Partidului Național Liberal condus de Vitalia Pavlicenco. A candidat pe lista PNL și la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, fără a ajunge în Legislativ. Vitalie Lisnic este absolvent al Academiei de Muzică și este pasionat de fotografie, programare, Grafica 3D. Recent, acesta a anunțat pe rețelele de socializare că-și dorește să se înscrie la preselecția națională Eurovision 2019 cu o piesă numită „Satana nu iartă”.

7. Veaceslav Valico, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Este un om de afaceri și liderul platformei economice „Sodrujestvo”. Are 42 de ani. În anul 2017, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a inițiat un dosar pe numele administratorilor rețelei de cafenele Taxi Blues. Valico a fost responsabil pentru aprovizonarea localurilor cu anumite produse alimentare. Inițial s-a vehiculat că acesta ar fi avut statut de suspect în dosarul Taxi Blues, însă informația nu a fost confirmată de oamenii legii.

8. Galina Bostan, candidat independent

A ocupat funcția de pretor al sectorului Ciocana timp de 11 ani, din 2007 până în 2018. În martie anul trecut, Galina Bostan a fost eliberată din funcție de către primara interimară a municipiului Chișinău, Silvia Radu. În anii ’90, candidata independentă a fost directoare de grădiniță, logoped în cadrul spitalului raional central din Făleşti, consultant în Cancelaria de Stat și jurist în cadrul unei întreprinderi moldo-spaniolă. S-a născut pe 1 ianuarie 1969.

9. Andrei Groza, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

S-a născut pe 2 noiembrie 1957. Este conferenţiar universitar, doctor în istorie și a predat în cadrul mai multor instituții de învățământ superior din țară. Între 2005 – 2011 a fost membru al Curţii de Conturi. Este autor şi coauthor a 25 de lucrări ştiinţifice şi metodico – didactice. În prezent, este prim-prorector al Academiei de Administrare Publică.

10. Oleg Golopeatov, candidat independent

Face afaceri și figurează ca fondator și administrator a mai multor întreprinderi din Chișinău.

11. Vasile Fotescu, candidatul Partidului Verde Ecologist (Nu a fost înregistrat)

Are 37 de ani și își desfășoară activitatea în mai multe domenii. Este preşedintele Clubului Cicliştilor Amatori, apicultor, magistru în drept și lector universitar. Se implică în activități de voluntariat și este activist civic.

12. Gheorghe Necoară, candidatul Partidului Comuniștilor (Nu a fost înregistrat)

Născut în 1951, de profesie inginer, acesta s-a aflat pe lista candidaţilor la funcţia de consilier în Consiliul municipal Chişinău pentru alegerile locale 2015 din partea comuniştilor. A fost consultant în cadrul Ministerului Economiei.

13. Valentin Dolganiuc, candidat independent

A fost deputat în primul parlament al R. Moldova și în următoarele două legislaturi din partea Frontului Popular Creștin Democrat. Între 22 mai 1998 – 17 februarie 1999 a fost viceprim-ministru al țării. A absolvit Universitatea Agrară din Moldova, Facultatea de Drept și a activat timp de 12 ani ca inginer într-o gospodărie agricolă. Dolganiuc s-a numărat printre fondatorii Platformei Civice „DA”, devenită mai târziu partid politic și i-a fost apropiat lui Andrei Năstase. În ultimul an, însă, fostul viceprim-ministru a criticat dur acţiunile acestuia.

                                               14. Maxim Uvarov, candidat independent

A studiat juridica, iar în prezent este șomer.

Alegeri

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. El a declarat că a hotărât să candideze la funcția de primar al municipiului Bălți la solicitarea locuitorilor acestui oraș.

„Am visat și mi-am propus să transform Bălțiul într-un un oraș-model, și-mi propun să realizez acest fapt”, a declarat Renato Usatîi.

PE LUNG

El a menționat că Primăria Bălți a fost recunoscută de către experți drept cea mai transparentă primărie din țară, iar lupta cu corupția va continuă să fie una din prioritățile sale.

„Am aflat că unii funcționari se laudă că obțin venituri mari la întreprinderile municipale. Le recomand acestora să scrie chiar azi două cereri – una de concediere din proprie inițiativă și alta adresată CNA. Nu vom tolera corupția în rândurile noastre”, a subliniat președintele Partidului Nostru.

Usatîi a fost ales primar al municipiului Bălţi, din primul tur, la alegerile locale din 2015. Ulterior, Usatîi a părăsit Republica Moldova pentru că pe numele său au fost deschise mai multe dosare penale. Usatîi a declarat că toate dosarele au fost deschise la comanda fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

În 2018, Usatîi a demisionat şi astfel a provocat alegeri anticipate la Bălţi, în locul său fiind ales candidatul Partidului Nostru, Nicolai Grigorişin. După plecarea PD-ului de la guvernare, Usatîi a revenit în Republica Moldova.

Citește mai departe

Alegeri

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale.

Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.

PE LUNG

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia – 29, România – 12, Franța – 7, Portugalia, Spania și Marea Britanie câte 5, Germania – 4, Irlanda – 3, Grecia – 2. În celelalte state vor fi deschise câte o secție de votare.

Pe 20 octombrie, cetățenii moldoveni din cadrul a 3 circumscripții electorale uninominale nr. 33, 48 şi 50 își vor alege un nou deputat în Parlament, după ce aleșii poporului în cele trei circumscripții au renunțat la mandatul de deputat. Este vorba despre premierul Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase și Viorel Melnic.

Citește mai departe

Alegeri

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Ivan Diacov nu este membru al Partidului Nostru, dar formațiunea îl susține pentru că avem nevoie de o persoană care va instaura în oraș dictatura legii. Avem nevoie nevoie de un doctor care va trata cancerul din toate întreprinderile din Chișinău ”, a declarat președintele formațiunii Renato Usatîi.

PE LUNG

Președintele Partidului Nostru a precizat că în campania electorală sloganul candidatului va fi „Salvăm Chișinăul împreună”.

La rândul său, Ivan Diacov a spus că a acceptat propunerea Partidului Nostru de a candida, dar din start a declarat că în cazul alegerii sale va fi un primar apolitic. „Și dacă vin aici, nu vin să fac politică. Vin să muncesc, să fac ordine. Vreau să salvez Chișinăul, care în ultimii ani a fost îngropat în mocirlă. S-a furat tot ce s-a putut”, a spus Ivan Diacov.

Candidatul a precizat că își va direcționa puterile pentru lupta cu corupția din Primărie. „ Vreau ca toți „taracanii politici” care au umplut Primăria să plece pentru că strâng biruri de unde pot. Nu sunt novice în Chișinău, cunosc bine situația”, a spus Ivan Diacov.

În cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați până acum Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, Andrei Donica, candidat din partea Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Nadejda” și Teodor Cârnaţ, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică38 de minute în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Externe2 ore în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social22 de ore în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

EconomieO zi în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

EconomieO zi în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

SocialO zi în urmă

Ghid de orientare în Orășelul Vinului. Află ce te așteaptă de Ziua Națională a Vinului

PE SCURT Ziua Națională a Vinului își celebrează majoratul în mare stil: mai mult spațiu, mai multe zone, mai multe...

EconomieO zi în urmă

BNM solicită băncilor să ia măsuri suplimentare pentru securitatea bunurilor clienților

PE SCURT Banca Națională a Moldovei (BNM) solicită băncilor licențiate să verifice și să testeze serviciile de păstrare a bunurilor...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri5 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

AlegeriO săptămână în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com