Cine-s vinovatii pentru procesele pierdute la CEDO

in Republica Moldova, un proiect de lege adoptat in prima lectura va obliga judecatorii din cauza carora Republica Moldova va fi condamnata la CEDO sa plateasca prejudiciile morale sau materiale din buzunarul propriu.

in acest sens au fost adoptate modificari la Legea cu privire la agentul guvernamental, prin care obliga Ministerul Finantelor sa achite sumele stabilite de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, indiferent daca sunt sau nu prevazuti bani in bugetul de stat.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, statul are drept de a ataca in justitie persoanele a caror activitate, intentionat sau din culpa grava, a constituit temei pentru condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Sumele stabilite prin hotarirea Curtii se restituie integral de aceste persoane.

Legea insa nu se aplica in cazul presedintelui Republicii Moldova si deputatilor.

Potrivit ministrului adjunct al Justitie, Nicolae Iesanu, noile modificari au ca scop crearea unui mecanism suplimentar pentru a-i atrage la raspundere pe cei care se fac vinovati de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, dar si respectarea mai buna a drepturilor omului.

Critici

in opinia insa a avocatului Vitalie Nagacevschi, care a reprezentat cetateni ai Republicii Moldova la CEDO, noua lege este „lipsita de sens, ne-eficienta, inechitabila si incorecta”.

„Aceasta lege nu prevede posibilitatea atragerii la raspundere materiala a agentului guvernamental si a procurorului, care eventual ar putea sa genereze o condamnarea a Republicii Moldova de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.”

Sigur ca este nevoie sa fie pedepsiti cei din vina carora Republica Moldova pierde procese la CEDO, a afirmat Vitalie Nagacevschi. De aceea, avocatul crede ca de aceste cazuri trebuie sa se ocupe o institutie aparte. in cazul judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, care ar deschide o ancheta interna si ar stabili vinovatul, este de parere Vitalie Nagacevschi.

Cetatenii Republicii Moldova vor cauta insa dreptate la Curtea de la Strasbourg atit timp cit justitia nu va fi pe deplin independenta, afirma Vitalie Nagacevschi.

„in cazul in care aceasta independenta va fi asigurata, incetul cu incetul vom diminua numarul de hotariri de condamnare impotriva Republicii Moldova.

Trebuie de spus ca numarul de adresari va ramine constant sau chiar va creste, indiferent de faptul cum vor lucra autoritatile din Republica Moldova. Dar scopul este de a diminua numarul condamnarilor Republicii Moldova de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.”

Acum jumatate de an, presedintele Vladimir Voronin isi exprimase ingrijorarea referitor la numarul sporit de adresari ale cetatenilor Republicii Moldova la CEDO.

„Cresterea numarului de adresari la CEDO, spunea presedintele, vorbeste atit despre increderea crescinda a cetatenilor in institutia CEDO, cit si despre ne-eficienta actiunilor Guvernului si ale Curtii Supreme de Justitie pentru micsorarea numarului de condamnari, inclusiv prin prevenirea repetarii unor condamnari similare”, declara Vladimir Voronin.

Presedintele a cerut ca „in fiecare caz de condamnare a Republicii Moldova de catre CEDO, Curtea Suprema de Justitie sa reactioneze adecvat fata de judecatorii vinovati.”

ingrijorarile exprimate de presedintele Voronin au fost ulterior repetate prin vocea primului ministru, Vasile Tarlev.

Republica Moldova a pierdut la CEDO 27 de procese, in urma carora Guvernul a trebuit sa achite pentru prejudiciile morale si materiale peste 315 mii euro si peste 30 mii euro pentru cheltuielile de judecata. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.