Cine este Victor Petrov din Găgăuzia și de ce ar putea fi periculos pentru securitatea Republicii Moldova

Deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia, Victor Petrov este fondatorul asociației care a deținut siteul gagauznews.md, blocat la 26 februarie de SIS pentru promovarea de informații ce incită la ură și război. De asemenea, este președintele „Uniunii Populare din Găgăuzia”, organizație social-politică fondată la sfârșitul lunii iulie anul acesta. 

Pe parcursul timpului, presa a descoperit că acesta are legături cu Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale ale anilor ’90. Iar ambii ar fi conectați cu Blocul Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor, inclusiv cu Federația Rusă.  

Potrivit experților, Petrov face parte dintr-o alianță foarte puternică. Aceasta poate lovi mortal actuala guvernare. Inclusiv poate compromite proiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Cine este Victor Petrov?

Victor Petrov este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Acesta este jurist de profesie și deține două companii. La începutul anului 2020 a creat  organizația obștească „Centrul Comunitar Anticriză”. Prin intermediul acestei asociații, Petrov desfășoară „acțiuni de susținere a populației din Găgăuzia”, printre care transport gratuit pentru Comrat și Ceadîr-Lunga, pachete alimentare.

Preț mai mic la gaz pentru Găgăuzia 

Duminică, 31 iulie, la Comrat a avut loc un protest. Acesta ar fi organizat de către Mihail Vlah, directorul consiliului de monitorizare al companiei publice Teleradio Găgăuzia. Oamenii și-au arătat nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Și-a arătat nemulțumirea față de actuala guvernare și au scandat „Rusia”.  

Protestatarii au cerut Federației Ruse reexaminarea contractului la gaz și prețul pe care-l plătește Moldova sau cel puțin un preț mai bun pentru Găgăuzia. 

Cu această idee au cochetat în februarie 2022 trei deputați din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuzia, printre care și Victor Petrov. Aceștia au anunțat că intenționează să lanseze negocieri privind aprovizionarea cu gaze a UTA Găgăuzia cu ajutorul Gazprom. Ei ar fi expediat o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin. O copie a ajuns la Dmitri Kozak. O scrisoare a fost expediată președintelui Gazprom, Alexei Miller, și ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov. 

Conexiunea cu BECS și cu Federația Rusă 

1. În al doilea tur al campaniei electorale din toamna anului 2020, bătălia se dădea între Maia Sandu și Igor Dodon. La o conferință de presă din acea perioadă, Victor Petrov a fost cel care a reprezentat „forțele obștești din Găgăuzia”. Acesta a declarat că deține informații precum că americanii și serviciile secrete din România ar pregăti provocări pentru ziua alegerilor, ca să aibă pretexte pentru a-l învinui pe Dodon, care atunci era președinte, de fraudarea alegerilor. Atunci Petrov a declarat că „forțele obștești” din Găgăuzia sunt gata să-l apere pe Dodon. „Dacă Vestul va încerca să destabilizeze situația în Moldova”, scrie Moldova Curată. Totuși, acuzațiile lui Petrov nu s-au adeverit.
 

2. După alegerile Adunării Populare din Găgăuzia din 2021, Igor Dodon l-a vizitat pe proaspătul deputat al regiunii Victor Petrov, candidat independent. Liderul PSRM a discutat cu acesta „situația din Găgăuzia”.

3. Recent, la sfârșitul lunii iulie a fost creată o organizație social-politică în fruntea căreia a fost numit Petrov. Despre această organizație nou creată la nivel local a anunțat presa apropiată conducerii Federației Ruse.  

Delegații la congresul de constituire și-au asumat:   

  • „să-și unească forțele pentru protejarea drepturilor și libertăților Găgăuziei și ale locuitorilor acesteia”; 
  • „să întărească rolul autonomiei în soluționarea problemelor sociale și politice la nivel republican”; 
  • „să asigure un nivel ridicat de trai pentru cetățeni și justiție socială”; 
  • „să păstreze valorilor spirituale și morale ale poporului Găgăuziei”;
  • „să întărească statalitatea moldovenească și suveranitatea, neutralitatea și integritatea țării”;
  • „să dezvolte bune relații cu prietenii istorici ai poporului găgăuz – Rusia și alte țări ale Uniunii Economice Euroasiatice”.  

 Încă o forță pro-rusă 

Crearea, în 2020, a organizației care ajută oamenii social-vulnerabili și apoi crearea organizației politice din anul acesta are două scopuri, potrivit comentatorului politic de la Comrat, Mihail Sirkeli. Sirkeli este și directorul executiv al organizației neguvernamentale Piligrim-Demo.

1. Această mișcare și rezoluțiile propuse pun accent pe relația Republicii Moldova cu Rusia. „Asta înseamnă că este o forță pro-rusă care va lucra cumva pentru destabilizarea situației în Republica Moldova. Totul pentru a ține țara sub influența Rusiei”, explică comentatorul. 

2. Socialiștii și comuniștii îl pregătesc pentru alegerile bașcanului care se vor desfășura în 2023, chiar dacă el nu este membru de partid. Însă această situație îi ridică niște semne de întrebare: „Pentru că nu au candidatul lor în Găgăuzia sau pentru că Moscova le spune pe cine să susțină găgăuzii? Dacă este așa, asta înseamnă că socialiștii nu au autonomie în luarea deciziilor. Ei ar primi indicații direct din Moscova chiar pentru subiecte ce țin de politica de resurse umane și politica locală”, susține expertul.

„Cred că el are legături cu finanțarea din Federația Rusă” 

Activistul civic Mihai Peicov sugerează că ajutoarele pentru persoane vulnerabile organizate de Petrov sunt foarte scumpe și acesta nu și-ar permite să investească atât de mulți bani. „Cred că el are legături cu finanțarea din Federația Rusă”, susține Peicov.

De cealaltă parte, activistul se întreabă dacă Petrov va câștiga funcția de bașcan. „Dacă alegerile ar fi astăzi, el nu ar câștiga, pentru că nu îi vor ajunge voturi și nu are rating mare. Dacă va continua să investească bani, ar putea să câștige. Dar avem și alți candidați pe care-i pregătesc Vlah și socialiștii.” Peicov susține că socialiștii ar putea să-l înainteze pe Grigorii Uzun, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și în Parlamentul Republicii Moldova .  

La începutul războiului, SIS anunța că au documentat acțiunile unei persoane, „manifestate prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”. Presa a scris că era vorba de gagauznews.md, iar RISE Moldova a descoperit că portalul gagauznews.md aparținea organizației „A.O. Centrul Comunitar Anticriză”, aceeași organizație prin care Petrov organizează campanii sociale.  

Conexiunea cu lumea criminală  

În ultimele zile ale campaniei electorale din vara lui 2021 pentru alegerile parlamentare anticipate, comunitatea WatchDog.MD a publicat un reportaj. Acesta arată implicarea unor exponenți ai criminalității organizate în campania electorală. 

Experții WatchDog au arătat cum Grigore Caramalac, una dintre cele mai de temut figuri criminale ale anilor ’90, a susținut socialiștii în campania electorală. Asta după ce la alegerile prezidențiale din 2020 „și-a trimis mâna dreaptă să destabilizeze situația în favoarea lui Igor Dodon”.  

În 2021, a fost înființată o așa-zisă platformă civică care și-a manifestat susținerea față de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Aceasta se numește platforma civică „Uniunea Populară”. Avea drept scop „consolidarea forțelor politice pro-moldovenești în vederea alegerilor din 11 iulie”. Victor Petrov a fost unul dintre capetele de afiș ale platformei, potrivit lui Sirkeli.

Printre lideri a apărut un nume nou, au remarcat specialiștii de la WatchDog. Este vorba de Vladimir Kulibaba, cetățean al Federației Ruse. Pe lângă legăturile pe care le are cu sportul rusesc, Kulibaba a fost învinuit de organizarea unui omor. În cadrul examinării cauzei, ar fi ieșit la iveală legăturile lui cu liderii lumii criminale din anii `90 din Sankt-Petersburg. Iar Kulibaba și Caramalac au fost liderii unei federații sportive din același oraș rusesc. 

„Găgăuzia a primit un rol mai important în destabilizarea Moldovei” 

Într-un interviu cu analistul Armand Goșu, publicat pe Contributors, „Rusia se pregătește de revanșă în Republica Moldova. Ce mai poate face statul român?”, acesta a pomenit de Petrov. Potrivit lui Goșu, care este și profesor asociat de Politică rusă, Istoria politică și diplomatică a imperiului rus și a Uniunii Sovietice la Universitatea din București, Găgăuzia a primit un rol mai important în planurile Rusiei de a destabiliza Moldova. Și expertul nu analizează persoana Irinei Vlah care-și termină mandatul de bașcan, ci pe cel al lui Victor Petrov. 

„Tânăr ambițios, cinic, susținut de Caramalac, zis și bulgarul, lider al lumii criminale din Chișinău, refugiat la Moscova”. Potrivit lui Goșu, actuala guvernare de la Chișinău trebuie să facă față unei coaliții compusă din opoziția internă pro-rusă, războiul și criza refugiaților, criza energetică, inflație de peste 30%, oligarhi fugiți pe alte meleaguri și lumea criminală. „E o alianță foarte puternică care poate lovi mortal actuala guvernare și poate compromite proiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Goșu pentru Contributors. 

„Politica agresivă a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă”
 

Despre „forțele locale oligarhice care au același interes de a schimba regimul de guvernare în Republica Moldova, fie prin alegeri anticipate, fie printr-o lovitură de stat” că sunt o vulnerabilitate pentru țara noastră s-a menționat și în studiul „Amenințările la adresa securității Republicii Moldova pe termen scurt și mediu” publicat la sfârșitul lunii iulie, 2022.

Potrivit studiului elaborat de Valeriu Pașa, Natalia Albu, Iurie Gotișan, Elena Mârzac, Alexandru Flenchea, Sanda Sandu, Victor Parlicov, politica agresivă a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale, amenințând direct suveranitatea și independența țării noastre, pe lângă amenințarea pentru integritatea teritorială care persistă din 1992.  

Un exemplu ar putea fi legea locală pe care au adoptat-o deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei care permitea utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia, contrar amendamentului la Codul Contravențional, prin care se interzice utilizarea, pe teritoriul țării noastre a simbolurilor „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

Unul dintre inițiatorii proiectului a fost Victor Petrov. Acesta a scris pe Facebook atunci că găgăuzii nu ar trebui să permită „un genocid moral, o presiune cu forța”, asupra cetățenilor care au alte convingeri decât guvernarea. 

Firme intermediare pentru bani

În 2020, Comitetul executiv din Găgăuzia a procurat două aparate de ultrasonografie cu bani donați de Uniunea Europeană. Totuși, o parte din acești bani au ajuns la o firmă creată în regim de urgență de un activist pro-rus de la Comrat care a împărțit ajutoare familiilor cu venituri mici din Găgăuzia prin intermediul Centrului Comunitar Anticriză, fondat de către Petrov.

Moldova Curată a descoperit că dacă aparatele ar fi fost cumpărate direct de la distribuitor, firma intermediară nu ar fi încasat 156.000 lei pe deasupra. Tranzacția a costat 756.000 lei.

Foto principală: Nokta.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.