Armata rusă din Osetia de Sud și legătura cu GOTR din Transnistria

Acest articol a fost scris de către domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”. Opinia poate să nu coincidă cu poziția editorială a redacției Moldova.org.

***

Pe 5 februarie 2018, Vladimir Putin a semnat decretul pentru integrarea armatei autoproclamatei Osetia de Sud în Forțele Armate Ruse, după ce a fost ratificat de Duma de Stat a Federației Ruse la 24 ianuarie curent și aprobat de Consiliul Federației.
Acest acord a fost semnat de Prim-Ministrul Dmitri Medvedev cu pretinșii lideri separatiști la 30 martie 2017, la Moscova. Prin acest document Federația Rusă crează un precedent, care poate avea reflecții asupra zonelor de conflict din spațiul post-imperiu. În particular în Republica Moldova şi Ucraina, peste noapte toate forțele paramilitare sau separatiste vor fi integrate în Forțele Armate ale Federației Ruse. IDIS “VIITORUL” a informat despre acesta posibilitate încă în anul trecut. În studiul “Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene” experții au constatat următoarele, care sunt actuale şi în situația zilei de azi:
– Completarea cu personal este din 2 surse, ca și pregătirea personalului, inclusiv și în cadrul GOTR;
– O parte din efectivul combatant a trecut prin diferite conflicte regionale;
– Zona de Securitate este împânzită de “structuri militare sau paramilitare” separatiste, ce contravine tuturor acordurilor în vigoare.
– Nu putem trece cu vederea și acțiuni de sfidare a autorităților constituționale, prin activități premeditate de încorporare în GOTR, ulterior acest contingent fiind folosit ca o rezervă de cadre pentru așa-zisele structuri de forță al regiunii transnistrene.
– Federația Rusă și regiunea separatistă și-au unit forțele pe dimensiunea apărării, securității și ordinii publice, chiar și dacă nu au declarat asta deschis;
– Federația Rusă „pompează” surse financiare în regiune, inclusiv și în domeniul apărării, securității și ordinii publice, pentru ca să organizezi asemena aplicații este foarte costisitor, în special în condițiile de azi extrem de dificile pentru regiune. În comparație, până în anul 2011, forțele paramilitare separatiste organizau 2-3 aplicații cu trageri de luptă pe an.
– Pretinsele forțe armate ale regiunii au nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din arsenalele militare ale Armatei a 14-a;
– Toate aceste activități ale GOTR vin în contradicție cu principalul document în domeniul reglementării conflictului – Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova și Federația Rusă la 21 iulie 1992, și în particular prevederilor articolului 4, care prevede că “Unitățile Armatei a 14-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu strictețe neutralitatea. Cele două părți în conflict își asumă obligația de a respecta neutralitatea și de a se abține de la orice acțiuni ilicite față de patrimoniul militar, față de militarii acestei armate și membrii familiilor lor. Problemele privind statutul armatei, procedura și termenele retragerii ei pe etape vor fi soluționate în cadrul tratativelor dintre Federația Rusă și Republica Moldova.”
– Susținerea politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– În regiunea transnistreană avem trupe militare cu un nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din fostele arsenale ale Armatei a 14-a;
– Avem o susținere politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– Nu este clară reacția mediatorilor și o explicație de ce mediatorii, tac și se fac că nu se întâmpla nimic De fapt, răspunsul e clar – “De ce să facem noi ceva, când voi sunteți maleabili!”
Îngrijorător este că autoritățile noastre, în special Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu au venit cu nici o reacție. Oare asta este adevărata susținere pentru partenerul nostru, Georgia?
De ce întreb? Pentru că Georgia a avut o reacție la acest capitol încă pe 24 ianuarie curent, în care se menționează:
“Printr-un astfel de demers provocator, Federația Rusă încearcă să împiedice rezolvarea pașnică a conflictelor și progresul potențial în cadrul discuțiilor internaționale de la Geneva. În plus, acțiunile Rusiei subminează arhitectura securității europene și sunt îndreptate spre destabilizarea situației într-o regiune mai largă”.
La rândul său Ucraina, vine și ea cu o poziție la acest capitol, pe data de 29 ianuarie curent, în care se menționează că “aceasta este următorul pas provocator și o continuare a politicii Kremlinului de a destabiliza situația din regiunea Mării Negre și de a submina arhitectura securității europene.
Am căutat pe pagina oficială a MAEIE o poziție la acest subiect și am găsit în total 46 comunicate de presă în perioada 24 ianuarie curent – 10 februarie curent, marea majoritate de comunicate, dar mai precis 36 sunt poze protocolare a conducerii MAEIE cu diferite ocazii. Şi nimic despre acest decretul lui Putin, nimic. Dacă cineva înțelege că comunicarea strategică constă în imagini protocolare, acel cineva greșește.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.