Connect with us

Social

Cifra săptămânii: 3 877 ordine de restricție de urgență pentru violență domestică

Publicat

pe

Anual, circa 40 de  femei își pierd viața ca urmare a acțiunilor violente, iar alte 4 femei adoptă comportament suicidal, ca o soluție pentru a evada din impas. Zilnic Poliția înregistrează peste 60 de cazuri despre conflictele familiale, respectiv, mai mult de jumătate din ele, indică la suferința psihologică a victimelor.

La 16 martie 2017,  a  intrat în vigoare noile prevederi legale, referitoare la forma de protecție a victimelor, prin aplicarea de către Poliție a „Ordinului de restricție de urgență”, iar a doua zi o victimă a violenței în familie a fost plasată sub protecție.

Aplicarea ordinului de restricție și implementarea acestor reglementări a fost obținută datorită colabărării între societatea civilă și Poliție, în special axată pe respectarea drepturilor omului și protecția victimelor violenței în familie. Astfel, astăzi, o măsură eficientă de intervenție este aplicarea ordinului de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din familie.

În ultimii  doi ani, Poliția a eliberat peste 6000 de ordine de restricție de urgență, victimele beneficiind  de protecție urgentă din partea statului.

Menționăm, la un an de la intrarea în vigoare a Ordinului de restricție de urgență, în anul 2018,  Poliția a venit cu o nouă abordare, devenind mai multidimensională, oferind suportul necesar victimelor la cel mai sensibil moment de înfăptuire a legii și anume la primul contact cu victima.

În acest context,  circa 330 de victime au beneficiat de asistență psihologică din partea psihologilor din cadrul Poliției, în birouri specializate pentru consiliere psihologică și psihoterapie.

Deși numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere, nu stăm pe loc, ne mișcăm înainte – identificăm problemele și venim cu acțiuni… Este important să putem acorda asistență primară psihologică victimelor violenței în familie, iar în acest sens  birourile pentru consiliere psihologică din Inspectoratele de poliție din țară oferă nivelul de restabilire a echilibrului psiho-emoțional. Astfel, poliţia  întotdeauna reacţionează prompt la apelurile cetăţenilor şi este gata oricând să colaboreze cu societatea civilă pentru a reduce gradul de infracţionalitate” a menționat Gheorghe Cavcaliuc, astăzi, 15 martie,  în cadrul  conferinței de presă. 

 În 2018, au fost eliberate 3 877 de ordine de restricție de urgență, dintre care doar 11% au fost încălcate. În prezent, la evidența poliției sunt 4 243 de agresori, dintre care 5% sunt femei.

 Ce poți să face tu, victimă a violenței în familie, pentru tine și copilul tău?

Să apelezi numărul de urgență 112;

Să te prezinți imediat la poliție pentru a depune plângere;

Să nu îți retragi plângerea

Să obții ordin de protecție.

 Ce poți face tu, cetățean?

Să te oprești pentru o clipă și să asculți victima, fără să o judeci!  Implicăte, salvează un om, salvează un copil din mâinile unui părinte agresiv! Fii schimbarea din comunitatea ta!

Reiterăm, pentru Poliţie este important ca societatea să recunoască şi să conştientizeze gravitatea fenomenului, fapt care constituie un pas ferm în eradicarea acestui flagel.

Denunțarea conflictului sau violenței în familie nu este o faptă rușinoasă,  ba din contra îți poate salva viața ta și a copiilor tăi.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el. Asteroidul urmează să treacă pe lângă Pământ weekend-ul acesta și ar ajunge să se deplaseze cu o viteză de 4.800 mph. Va fi vizibil de pe 25 mai până pe 27 mai, scrie playtech.ro.

Roca spațială a fost descoperită acum 20 de ani și este cunoscută sub numele de 1999 KW4. Asteroidul este suficient de mare pentru a fi orbitat de propria lună. Masivul asteroid are o dimensiune mai mare de 1,5 km. Luna care îl orbitează are o dimensiune de numai 500 de metri.

PE LUNG

Forma asteroidului este puțin turtită la poli. De asemenea, are un lanț muntos în jurul ecuatorului, pe toată circumferința sa, potrivit Las Cumbres Observatory. Asta îi dă asteroidului un aspect de titirez.

The Smithsonian Astrophysical Observatory’s Minor Planet Center a clasificat acest asteroid drept unul „primejdios”, pentru că se va deplasa destul de aproape de Pământ.

Totuși, nu există motiv de îngrijorare. 1999 KW4 va trece pe lângă planeta noastră la o distanță de 13 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună.

Citește mai departe

Social

O femeie din Hâncești, condamnată la 7 ani. A racolat o tânără și a obligat-o să se prostitueze în Turcia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

O locuitoare a raionului Hânceşti, de 36 de ani, a fost condamnată la 7 ani de închisoare, după ce procurorii i-au demonstrat vina de comiterea traficului de persoane. Aceasta a fost luată sub strajă chiar din sala de judecată.

Sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit în Turcia, inculpata a racolat în vara anului 2016 o tânără, cu o stare materială precară, căreia i-a procurat bilet la avion, asigurându-i transportarea la destinație. Acolo tânăra a fost obligată să se prostitueze.

PE LUNG

Victima a prestat servicii sexuale, timp de aproximativ trei luni, într-un apartament din Istanbul, jumătate din venit fiind colectat de persoane de origine turcă.

Revenită acasă, victima s-a adresat organelor de drept. Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală, iar inculpata deferită justiţiei.

Sentinţa este cu drept de atac în modul prevăzut de lege.

Statisticile arată că, în cursul anului trecut, în republică au fost înregistrate 312 infracţiuni de trafic de persoane şi crime conexe, în judecată fiind expedite 144 de dosare din această categorie, fiind pronunţate 130 de sentinţe în privinţa a 190 de inculpaţi.

Citește mai departe

Social

Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă. A fost dispusă crearea unei celule de criză

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din cauza ploilor din ultimele zile, există riscul de cedare a digurilor în zona respectivă. Totodată, sunt prognozate noi ploi.

Premierul Pavel Filip a convocat o ședință în seara zilei de ieri, în cadrul căreia a dispus crearea unei celule de criză „care să gestioneze eficient și coordonat situația”.

PE LUNG

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Palanca deja au fost începute lucrările de fortificare a digurilor de protecție. Urmează să fie evaluată situația și întreprinse măsurile de rigoare și în localitățile Crocmaz, Răscăieți Vechi, Olănești, Purcari, și Talmaza.

Potrivit responsabililor, au fost create Comisii Excepționale Locale în toate satele cu risc de inundații. Cel mai problematic sector este digul dintre satele Tudora și Crocmaz, care necesită a fi întărit.

Premierul a solicitat să fie mobilizate și forțele necesare din rândul efectivului armatei și carabinierilor, pentru a începe imediat lucrările de reparație și întărire a digurilor de protecție, astfel încât acestea să reziste unor eventuale ridicări a nivelului de apă.

În total, vor fi mobilizați circa 300 de persoane: militari, carabinieri, pădurari, constructori și drumari și peste 10 unități de tehnică specială.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social45 de minute în urmă

Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el

PE SCURT Un asteroid sub forma unui de titirez va trece aproape de Pământ, cu propria lună după el. Asteroidul...

SocialO oră în urmă

O femeie din Hâncești, condamnată la 7 ani. A racolat o tânără și a obligat-o să se prostitueze în Turcia

PE SCURT O locuitoare a raionului Hânceşti, de 36 de ani, a fost condamnată la 7 ani de închisoare, după...

Social2 ore în urmă

Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă. A fost dispusă crearea unei celule de criză

PE SCURT Pericol de inundații în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile din zona limitrofă a râului Nistru. Din...

Cultură14 ore în urmă

Documentarul „Moldova 89-91″ al regizorului Eugen Damaschin. Despre cum Moldova și-a câștigat independența// VIDEO

PE SCURT Versiunea completă a documentarului „Moldova 89-91″ al regizorului moldovean Eugen Damaschin a fost publicată astăzi pe portalul Newsmaker....

Social17 ore în urmă

Moldova.org, desemnată cea „mai proactivă instituție media” pentru Egalitate

Redacția Moldova.org a fost desemnată drept cea mai proactivă instituție media de către Consiliul pentru prevenirea, eliminarea discriminării  și asigurarea...

Politică18 ore în urmă

Atacuri înjositoare în adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la contramanifestația din fața Guvernului// FOTO

PE SCURT Blocul ACUM a organizat astăzi un flashmob în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. În același timp,...

Social20 de ore în urmă

În Chișinău au fost pornite mai multe camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Vezi locațiile

PE SCURT Inspectoratul Național de Patrulare a informat astăzi conducătorii auto că în Chișinău au fost pornite mai multe camere...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri6 zile în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri3 săptămâni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Alegeri3 săptămâni în urmă

În Găgăuzia a început campania electorală pentru alegerea başcanului

PE SCURT În Găgăuzia a început astăzi campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova la europarlamentare / Lista secțiilor de votare

PE SCURT Pentru cetățenii români din R. Moldova vor fi deschide 36 de secții de votare a membrilor Parlamentului European....

Alegeri4 săptămâni în urmă

Ce efecte ar putea avea alegerile anticipate

PE SCURT Diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaționalizare a structurilor instituționale ale noului parlament ales,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Cine sunt magistrații care au decis că nu renunțăm la sistemul electoral mixt

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au decis, la sfârșitul acestei săptămâni, că în cazul alegerilor parlamentare anticipate vom...

Advertisement

Opinii

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com