Cifra săptămânii: 3 877 ordine de restricție de urgență pentru violență domestică

Anual, circa 40 de  femei își pierd viața ca urmare a acțiunilor violente, iar alte 4 femei adoptă comportament suicidal, ca o soluție pentru a evada din impas. Zilnic Poliția înregistrează peste 60 de cazuri despre conflictele familiale, respectiv, mai mult de jumătate din ele, indică la suferința psihologică a victimelor.

La 16 martie 2017,  a  intrat în vigoare noile prevederi legale, referitoare la forma de protecție a victimelor, prin aplicarea de către Poliție a „Ordinului de restricție de urgență”, iar a doua zi o victimă a violenței în familie a fost plasată sub protecție.

Aplicarea ordinului de restricție și implementarea acestor reglementări a fost obținută datorită colabărării între societatea civilă și Poliție, în special axată pe respectarea drepturilor omului și protecția victimelor violenței în familie. Astfel, astăzi, o măsură eficientă de intervenție este aplicarea ordinului de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din familie.

În ultimii  doi ani, Poliția a eliberat peste 6000 de ordine de restricție de urgență, victimele beneficiind  de protecție urgentă din partea statului.

Menționăm, la un an de la intrarea în vigoare a Ordinului de restricție de urgență, în anul 2018,  Poliția a venit cu o nouă abordare, devenind mai multidimensională, oferind suportul necesar victimelor la cel mai sensibil moment de înfăptuire a legii și anume la primul contact cu victima.

În acest context,  circa 330 de victime au beneficiat de asistență psihologică din partea psihologilor din cadrul Poliției, în birouri specializate pentru consiliere psihologică și psihoterapie.

Deși numărul cazurilor de violență în familie este în descreștere, nu stăm pe loc, ne mișcăm înainte – identificăm problemele și venim cu acțiuni… Este important să putem acorda asistență primară psihologică victimelor violenței în familie, iar în acest sens  birourile pentru consiliere psihologică din Inspectoratele de poliție din țară oferă nivelul de restabilire a echilibrului psiho-emoțional. Astfel, poliţia  întotdeauna reacţionează prompt la apelurile cetăţenilor şi este gata oricând să colaboreze cu societatea civilă pentru a reduce gradul de infracţionalitate” a menționat Gheorghe Cavcaliuc, astăzi, 15 martie,  în cadrul  conferinței de presă. 

 În 2018, au fost eliberate 3 877 de ordine de restricție de urgență, dintre care doar 11% au fost încălcate. În prezent, la evidența poliției sunt 4 243 de agresori, dintre care 5% sunt femei.

 Ce poți să face tu, victimă a violenței în familie, pentru tine și copilul tău?

Să apelezi numărul de urgență 112;

Să te prezinți imediat la poliție pentru a depune plângere;

Să nu îți retragi plângerea

Să obții ordin de protecție.

 Ce poți face tu, cetățean?

Să te oprești pentru o clipă și să asculți victima, fără să o judeci!  Implicăte, salvează un om, salvează un copil din mâinile unui părinte agresiv! Fii schimbarea din comunitatea ta!

Reiterăm, pentru Poliţie este important ca societatea să recunoască şi să conştientizeze gravitatea fenomenului, fapt care constituie un pas ferm în eradicarea acestui flagel.

Denunțarea conflictului sau violenței în familie nu este o faptă rușinoasă,  ba din contra îți poate salva viața ta și a copiilor tăi.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.