Chișinăul vara nu doarme
Ce putem face cu zgomotul pe timp de noapte
Somnul este esențial pentru un corp sănătos și o minte odihnită. Însă, în Chișinău, pe timp de vară odihna unor cetățeni se suprapune pe timp de noapte cu cheful de petrecere al altora. În acest articol ne propunem să vorbim despre dreptul nostru la liniște și despre ce poate fi făcut când localurile încalcă dreptul la odihnă al oamenilor simpli, care încearcă să închidă un ochi prin casele lor.
„E ca un fel de tortură”
Diana locuiește într-un bloc de pe strada Negruzzi, în apropierea centrului comercial Atrium. Tânăra spune că aproape în fiecare zi, de la 23:00 până la 5:30, răsună muzica. „Deja de trei ani nu mai avem parte de somn liniștit din cauza concertului nocturn”, povestește ea. Pentru a reduce din zgomot, spune Diana, oamenii își țin geamurile închise tot timpul.

„Nici termopanele nu ne salvează”, o completează Marina, o altă locuitoare a Capitalei, în apropierea centrului comercial. Geamurile tremură de la vibrațiile răspândite de muzica dată la volum mare. „Nu pot să adorm până dimineața, iar cele câteva ore de somn nu sunt suficiente pentru odihnă. De aceea, când merg la lucru, cât nu aș încerca, simt cum sunt irascibilă, somnoroasă și slăbită”, menționează Marina. Oamenii spun că au scris în repetate rânduri plângeri la poliție, dar lucrurile nu s-au schimbat. „Poliția vine, le întocmește procese verbale. Îi amendează. Volumul muzicii scade pentru câteva ore, apoi iarăși începe să bubuie. E ca un fel de tortură…”, spune Diana.
„Stăuceni noaptea nu doarme”
Vitalie locuiește în Stăuceni, în zona vilelor. Acolo spera să fie păstrată conexiunea cu natura și liniștea. Însă vara anului trecut a fost una extrem de zgomotoasă. „La sfârșitul săptămânii, când voiam să stau cu familia, să ne odihnim - începea să răsune muzica. Basurile se auzeau așa de tare că, pur și simplu, nu puteai adormi”, povestește bărbatul. A sunat de mai multe ori la poliție, ca să afle că zeci de locuitori s-au plâns pe acest club, iar problema este discutată deja și la primărie.

De fapt, tot în acea perioadă, în luna iulie anul trecut primăria comunei Stăuceni trimite un demers către primăria mun. Chișinău și Direcția de poliție mun. Chișinău cu „solicitarea de a interveni pe subiectul zgomotului produs în orele nocturne din partea clubului de noapte". „Tot atunci am postat mai multe videouri despre asta pe internet, iar la scurt timp, administratorii clubului m-au contactat și au venit să măsoare sunetul care ajungea până la noi. La două zile ne-au spus că boxele au fost îndreptate spre câmp și muzica nu ar mai trebui să ne deranjeze. Și chiar a fost ulterior mai liniște”, povestește Vitalie.

Dar zgomotul a revenit și în această vară. Mai multe persoane ne-au spus că „Stăuceni noaptea nu doarme”. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu e lăsat să o facă din cauza muzicii și a DJ-ului care se aude până la ei. „Ordinea publică este perturbată! Este lege care ne permite să ne plângem. Consider că nu este normal deloc ceea ce se întâmplă”, completează Vitalie.
I-am sunat pe cei de la BoraBora și centrul comercial Atrium, pe care ni s-au plâns cel mai mult oamenii, pentru a afla ce acțiuni întreprind ca să nu mai tulbure liniștea în timpul nopții? Aceștia au zis că revin cu un răspuns în scurt timp. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns.
Fără liniște în timpul nopților
O simplă întrebare aruncată în mediul online: ce nu-ți permite să dormi liniștit noaptea? A stârnit zeci de comentarii. Fiecare despre vreun club de noapte cu terase deschise care încep „marea petrecere” după miezul nopții.

Aproape toate sectoarele din Capitală și suburbiile nu sunt lăsate să doarmă în liniște, în special, vara. Casa Nunții „Noroc” are grijă să conecteze muzica tare la miez de noapte celor de la Buiucani. Cei din sectorul Râșcani ascultă muzica clubului de noapte „Motif”. Cei din sectorul centru al Capitalei ascultă DJ-ul și muzica aleasă de el, care răsună de la centrul comercial „Atrium”, iar cei din Stăuceni sunt „legănați” de playlistul răsunător al clubului de noapte BoraBora. Pentru a avea o imagine mai clară a locurilor de unde răsună muzica în miez de noapte, am făcut o hartă a Capitalei cu plângerile adunate de la oamenii cu care am discutat.
Ce spune legea
Art. 357 din Codul Contravențional al Republicii Moldova spune că nu avem voie să perturbăm liniștea publică de la ora 22:00 până la 7:00 dimineața, indiferent dacă suntem persoane fizice sau juridice. Astfel, noaptea nu putem cânta cu voce ridicată, dar nici conecta muzică la volum mare în case sau în locuri publice. În caz contrar, oamenii pot suna la 112. Dacă poliția stabilește că liniștea este perturbată, persoanele fizice pot fi amendate cu până la 900 de lei, iar cele juridice cu 4500.

Mai mult, există și legea cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice, art. 35, care stabilește anumite limite de vibrații produse de zgomote care să nu afecteze starea de sănătate. În locuințe nivelul sonor maxim admis pe parcursul zilei este de 55 de decibeli (dB), iar în timpul nopții - până la 45 dB.
Pentru a înțelege mai bine nivelul acestor maxime calculate în decibeli, venim cu câteva exemple:

  • intensitatea sunetelor naturii constituie 10 dB,

  • o conversație obișnuită - 40 dB,

  • sunetele dintr-un birou aglomerat - 50-60 dB,

  • sunetul produs de un aspirator funcțional - 70 dB,

  • sunetul motorului pornit al unei motociclete - 100 dB,

  • sunetul produs la un concert rock are intensitatea de 110 dB,

  • sunetul produs de focurile de artificii - 160 dB.
La noi, Agenția Națională de Sănătate Publică este instituția care măsoară intensitatea sunetului care provine dintr-o încăpere. Dacă normativele sunt depășite, poliția amendează persoana fizică cu alți 3000 de lei, iar persoana juridică riscă să plătească o amendă de până la 12 mii de lei.
Când amenzile nu funcționează
Cu toate acestea, atât locuitorii Capitalei, cât și oamenii legii susțin că de cele mai multe ori, amenzile nu sunt suficiente. Iar agenții economici continuă să încalce dreptul la liniște în timpul nopții. De aceea, la începutul lunii iulie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) împreună cu Procuratura Generală a propus să fie înăsprit art. 357 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Noile prevederi, potrivit autorilor proiectului, vor amenda agentul economic, dar ar putea și să-i retragă dreptul de a activa de la trei luni până la un an.

„Analiza datelor statistice cu privire la cazurile de tulburare a liniștii publice din anul trecut arată că amenzile stabilite prin lege sunt adesea insuficiente. De aceea, este nevoie de îmbunătățirea legislației la capitolul menținerii ordinii publice”, susțin reprezentanții MAI.
De ce este importantă liniștea în timpul nopții
Anna Belenciuc, neurologă în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău, spune că mulți oameni vin la ea cu probleme de sănătate, cauzate de lipsa somnului sănătos. Aceștia nu pot dormi fiind deranjați zile la rând de muzica prea tare care răsună din localurile din zonă, magazinele sau sălile de forță construite la primele etaje ale blocurilor de locuit.
„Atunci le recomand să facă sport și să ducă un mod sănătos de viață, pentru a avea parte de un somn mai profund. Uneori, le recomand și medicație, însă mai rar, pentru că pacienții pot dezvolta dependență”.
Anna Belenciuc
neurologă
Specialista subliniază importanța somnului nocturn, care contribuie la restabilirea fizică și psihică a persoanei. În caz contrar, somnul insuficient pe termen lung poate duce la creșterea în greutate, creșterea nivelului de stres, problemele de sănătate mintală (anxietate, depresie) și riscul de apariție al unor boli cronice, metabolice și cardiovasculare (cardiopatie ischemică, diabet zaharat).

Extrem de nocivă este și poluarea fonică. „Multe persoane nici nu-și dau seama cum zgomotul le influențează sănătatea. Există grupe vulnerabile – copii și persoane în vârstă, pentru care consecințele sunt mai grave și apar mai repede", atenționează Anna Belenciuc.

Legea cu privire la tulburarea liniștii publice în timpul nopții este pe masa de discuții, specialiștii în sănătate atenționează despre riscul poluării fonice, localurile își continuă marea petrecere de vară, iar oamenii suferă în propriile case. „Verile s-au transformat într-un adevărat coșmar. Unde să mai sun?!" se întreabă Diana la ora 2:00 noaptea. Iar geamurile îi tremură de la muzica răsunătoare a clubului de noapte de peste drum.