Chișinăul atenționează: Structurile transnistrene consolidează o „frontieră” în Zona de Securitate

PE SCURT

Delegația Republicii Moldova la CUC atenționează asupra
intensificării activităților structurilor transnistrene de consolidare a unei „frontiere” în Zona de Securitate.

În cadrul ședinței din 6 iunie a Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova s-a concentrat pe determinarea interlocutorilor de a-și respecta angajamentele asumate și de a renunța la activitățile de instituire a unei frontiere propriu-zise în Zona de Securitate.

PE LUNG

În această privință, delegația Republicii Moldova a prezentat o declarație adresată părților, prin care atenționează asupra abuzurilor entităților regiunii transnistrene care s-au intensificat în ultima perioadă și împiedică libera circulație a cetățenilor în Zona de Securitate.

În document se atrage atenția asupra creșterii numărului de posturi staționare de grăniceri, edificarea unor terminale și puncte de trecere complexe, majorarea cazurilor de amplasare a posturilor mobile de grăniceri, suplimentarea numărului de colaboratori ai structurilor prezente punctele de trecere.

Încălcările cu privire la postul de lângă localitatea Pohrebea au fost sesizate de către delegația noastră și la ședințele din 23 și 30 mai. Atunci delegația Federației Ruse și cea a regiunii transnistrene au refuzat plasarea subiectului pe ordinea de zi, solicitând inspectarea locației de către observatorii militari.

Respectiv, șeful militar superior al Forțelor Mixte de Pacificare din partea Republicii Moldova la data de 1 iunie și ulterior repetat la 4 iunie a intervenit cu propunerea ca grupul de observatori să se deplaseze pentru a documenta cazul. Partea transnistreană a invocat diverse motive pentru a bloca, de fiecare dată, demersul părții moldovenești. În consecință, ieșirea observatorilor militari pentru fixarea încălcării la postul de referință nu a mai avut loc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare