Chişinău: Bătuţi pentru o cămaşă naţională

De Pavel Păduraru

Înainte de deflagraţia din centrul Chişinăului din 14 octombrie, un grup de circa 15 vorbitori de limbă rusă i-au atacat şi i-au stropit cu gaze lacrimogene pe cinci tineri care stăteau în faţa magazinului „Fidesco” de pe str. Bănulescu-Bodoni. Singura lor vină a fost că n-au vorbit ruseşte şi că, fiind porniţi să privească un meci de fotbal la TV, cântau: „Astăzi este sărbătoare, România are meci!…”.

La sărbători, Sergiu Laşcu, şofer la Sindicate, îmbracă întotdeauna o cămaşă naţională. De Hramul Chişinăului, însă, aceasta l-a costat o bătaie zdravănă. Cu un sfert de oră până la explozia grenadei lângă Arcul de Triumf, Sergiu, împreună cu patru prieteni, aşteptau pe cineva în faţa magazinului „Fidesco” şi cântau cântece româneşti. La un moment dat, de ei s-au apropiat doi indivizi. „M-au întrebat, în rusă, de ce port cămaşă naţională. „Pentru că e sărbătoare!”, le-am spus. Supăraţi că nu vorbim ruseşte, ne-au întrebat dacă suntem români.

Când le-am răspuns afirmativ, ne-am pomenit atacaţi din spate de vreo zece tipi, care ne-au stropit cu gaze lacrimogene şi au fugit”, îşi aminteşte Sergiu. Unul dintre tineri, Veaceslav Sârghi, a încercat să se apere, dar atacatorii l-au doborât la pământ cu pumnii şi cu picioarele. „Printre atacatori era şi Jorik, un individ certat cu legea, care se declară mare fascist rus, dar, de fapt, lucrează pentru comunişti”, ne spune Sârghi.

Tinerii susţin că au chemat imediat ambulanţa, iar poliţia a apărut peste cinci minute după dispariţia agresorilor. În prezent, cazul este cercetat de Comisariatul general de poliţie Chişinău. Din spusele victimelor, poliţia i-a rugat să nu discute cu presa pe parcursul anchetei. Solicitat de TIMPUL, Iurie Crijanovschi, şeful Secţiei ordine publică a comisariatului, a confirmat cele întâmplate, dar a refuzat să ne dea alte explicaţii: „Altceva nu pot să vă informez, cazul se anchetează”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.