Connect with us

Economie

Chiril Gaburici: „Mă bucur să spun „Welcome to Moldova” companiei S2Global”

Publicat

pe

Mecanismele de modernizare, digitalizare și optimizare a controalelor în punctele de trecere a frontierei au fost discutate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și vicepreședintele companiei S2Global, Marc Morelli, în cadrul unei întrevederi.

La discuții a participat și ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit.

„Mă bucur să spun „Welcome to Moldova” companiei S2 Global, cu care am stabilit relații de colaborare în cadrul vizitei din SUA, Washington D.C. Susținem venirea în Republica Moldova a investitorilor străini și îi asigurăm de suportul necesar din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii”, a spus Chiril Gaburici.

Ministrul a reiterat că atragerea investițiilor străine și crearea unui mediu de afaceri atractiv este o prioritate a Ministerului.

În cadrul ședinței, reprezentanții companiei, specializată în furnizarea de tehnologii pentru inspecția vehiculelor și a bagajelor în vamă, au informat că dispun de soluții IT ce permit depistarea la hotar a mărfurilor interzise, cum ar fi armele și stupefiantele, dar și contracararea contrabandei cu țigări.

Potrivit lor, odată cu implementarea soluțiilor ce permit sporirea securității la frontieră, se va reduce cu 90% timpul necesar procedurilor de verificare a pasagerilor și bagajelor.

De asemenea, se va consolida securitatea la frontieră și vor fi create noi locuri de muncă. Totodată, Republica Moldova va deveni un partener atractiv și competitiv pentru mediul de afaceri, în special pentru investitorii străini.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

Ministrul Gaburici solicita ca toate camerele de monitorizare a traficului să fie funcționale, iar imaginile să fie puse la dispoziția cetățenilor

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a solicitat ca toate camerele de monitorizare a traficului să fie funcționale și imaginile de pe acestea – puse la dispoziția cetățenilor. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei vizite inopinate la Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”.

„Este un mijloc sigur cu ajutorul căruia oricine dintre noi poate monitoriza traseele naționale și circulația pe acestea. Este important ca toate camerele să fie reabilitate și puse în funcțiune”, a menționat Chiril Gaburici.

Ministrul a îndeamnat pietonii și conducătorii să fie prudenți în trafic, să respecte cu strictețe regulile de circulație și indicatoarele rutiere, să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare, în special a celor ce țin de dotarea automobilelor și conducerea acestora pe timp de iarnă.

„Urmează să stăm cu ochii pe fiecare traseu, pentru a ne asigura că toate sunt accesibile circulației. Am demonstrat încă de iarna trecută că în echipă comună și cu colegii din alte structuri, reușim să facem ordine pe toate drumurile. Dar este foarte important și ca participanții la trafic să nu pornească neechipați la drum, întrucât aceasta este cea mai frecvent întâlnită cauză a derapajelor, ambuteiajelor și accidentelor rutiere pe timp de iarnă”, a adăugat ministrul.

Circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. Sectoarele de drum ce prezintă un pericol sporit sunt monitorizate de comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

Locul amplasării camerelor, care asigură vizualizarea stării drumurilor, dar și imaginile actualizate la fiecare jumătate de oră pot fi găsite pe site-ul www.asd.md.

La executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant, pe drumurile publice se preconizează antrenarea a 518 mașini şi utilaje rutiere. Peste 170 de utilaje ale S.A. „Drumuri” sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS), astfel acestea vor permite monitorizarea utilizării tehnicii rutiere la executarea lucrărilor.

De asemenea, pentru combaterea lunecușului pe drumurile publice sunt pregătite circa 70 mii tone de material antiderapant și 15 mii tone de sare tehnică, conform lungimii drumurilor naționale din gestiune.

Citește mai departe

Economie

Sprijin UE: Un antreprenor din Tiraspol produce sfoară ecologică pentru palisarea viței de vie

Publicat

pe

De către

Producerea sforii pentru legatul viței de vie și legumelor îi aduce perspective promițătoare unui tânăr antreprenor din Tiraspol. Datorită tehnologiei inovative utilizate de producător, sfoara este sută la sută ecologică.

Mai mult, la sfârșitul sezonului agricol se risipește la o simplă atingere și se descompune în sol, scutind agricultorii de munci suplimentare.

Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Andrei Climenco este inginer de profesie, iar ideea de a se lansa în business i-a venit după o discuție cu un fost angajat al uzinei metalurgice, unde pe timpuri se producea sfoară pentru agricultură. A muncit aproape un an la elaborarea planului de afaceri, perioadă în care a studiat tehnologia de producere și posibilele piețe de desfacere.

Ca să obțină finanțarea de care avea nevoie, a participat la un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, anunțat de UE prin intermediul PNUD. Cu banii obținuți – 9.350 de euro, a procurat materia primă și utilajele de care avea nevoie. Cu eforturi proprii a reparat și modernizat câteva strunguri la care muncesc cinci angajați.

Sfoara pe care o produce este fabricată dintr-un fir de metal prelucrat la o anumită temperatură și acoperit cu hârtie din celuloză. La sfârșitul sezonului agricol aceasta se descompune și se risipește în sol, fără de a fi nevoie ca muncitorii să taie fiecare fir de legat.

Toate materialele utilizate în producere sunt biodegradabile și contribuie la fertilizarea solului, afirmă producătorul. Fermierii procură sfoara în set cu un dispozitiv de import, care face nod din sfoară preț de câteva secunde.

Andrei Climenco susține că la moment este singurul producător de sfoară metalică biodegradabilă în regiune, din acest motiv el este convins că afacerea pe care o are e cu bătaie lungă. „Sfoara este utilizată nu doar la legatul viței de vie, a legumelor și pomilor mici, dar și a plantelor de seră sau celor de cameră”, spune antreprenorul.

Tot ce produce întreprinderea este vândut la piețele agricole din stânga Nistrului, dar și marilor producători de struguri.

Vrem să ajungem și pe piețele internaționale

La distanța de aproape doi ani de la lansarea afacerii, tânărul antreprenor afirmă că și-a îndeplinit obiectivul și că nu se oprește aici. Pe viitor își propune să ajungă și pe piețele din Chișinău și centre raionale, dar și la agricultorii din afara țării.

Pentru a-și promova marfa, participă la majoritatea expozițiilor specializate care au loc la Chișinău. În paralel, continuă să își dezvolte afacerea. Andrei intenționează să producă propriul dispozitiv pentru înnodarea sforilor.

Andrei Climenco este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Și pentru că unul din scopurile proiectului este de a deschide punți de comunicare între tinerii antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru, Andrei susține că a reușit să stabilească legături de colaborare cu mai mulți participanți la proiect.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune.

Citește mai departe

Economie

„Radiografia” climatului de afaceri: Acum e momentul pentru a investi în Moldova

Publicat

pe

De către

În condițiile unei piețe interne limitate, creșterea și diversificarea exporturilor sunt acțiunile pe care Republica Moldova trebuie să le întreprindă cu scopul de a îmbunătăți semnificativ standardele de viață pentru generațiile actuale și viitoare. Iar exporturile, la rândul lor, sunt direct influențate de volumul investițiilor. Este constatarea care se regăsește în Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020 și pe care actuala guvernare o implementează cu pași fermi. Astăzi țara noastră vine în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unui set de instrumente concrete, competitive la nivel regional și cu impact direct asupra îmbunătățirii climatului de afaceri per ansamblu. 

Despre stabilitatea economiei naționale și legislația prietenoasă mediului de afaceri vorbesc topurile internaționale de specialitate. Republica Moldova s-a clasat pe locul 47 din 190 de economii ale lumii, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, devansând țările vecine România și Ucraina. Potrivit „Doing Business 2019”, Republica Moldova ocupă poziții înalte la capitolul „inițierea afacerii” (14) și „înregistrarea proprietății” (22). În prezent este nevoie de doar 1 zi și 4 formalități pentru a înregistra o companie.

Anul trecut, țara noastră s-a clasat pe locul 6 în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create în raport cu numărul populației, totodată ajungând și cea mai nouă destinație emergentă pentru investiții, potrivit Raportului Global Location Trends 2017.

Transformarea Republicii Moldova într-o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini este rezultatul unui șir de reforme și politici guvernamentale, implementate în ultimii ani. Scopul lor este de a valorifica la maxim  poziția geografică avantajoasă a țării noastre, dar și accesul ei la o piață de circa 800 de milioane de potențiali consumatori – rezultat al încheierii acordurilor de liber schimb cu 43 de state din UE, CSI și Asia. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate: în anul 2017 valoarea exporturilor moldovenești a constituit 2,5 mld. USD, în creștere cu 19% față de indicatorii din 2016. În primele 9 luni ale lui 2018, acest indicator a depășit deja 2 mld. USD. S-a reconfigurat și distribuția produselor de export: peste 2/3 din mărfuri ajung în Uniunea Europeană (70%).

O evoluție pozitivă s-a înregistrat și în cele 7 Zone Economice Libere. De la începutul anului 2018, vânzările mărfurilor industriale, produse în cadrul ZEL-urilor, au crescut cu 68% față de anul trecut, ajungând la 384 mil. USD.

„Guvernul Republicii Moldova depune eforturi importante pentru a crea un mediu de afaceri atractiv, care să stimuleze investițiile. Suntem conștienți că investițiile generează noi activități economice și au ca finalitate obținerea de bunuri și servicii indispensabile unei economii viabile și prospere, iată de ce atragerea capitalului extern și promovarea exporturilor este prioritatea noastră strategică. Prin încheierea unor acorduri de comerț și liber schimb la nivel regional și internațional, prin reducerea presiunii fiscale, prin crearea unor condiții preferențiale pentru rezidenți în cadrul ZEL-urilor, Parcurilor IT și industriale, ne-am propus să valorificăm la maxim potențialul țării în calitate de punct natural de tranzit între Est și Vest, să consolidăm un model de creștere economică bazat pe dezvoltarea industriilor exportatoare de bunuri și servicii.”

În particular, reformele operate de Executiv s-au axat pe reducerea poverii impozitelor și obstacolelor birocratice. Astăzi, Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune, cu un impozit pe profit de 10% pentru HoReCa,  de 6% – pentru rezidenții Zonelor Economice Libere și impozitul unic de 7% pentru rezidenții Parcurilor IT. La capitolul „Contribuții de asigurări sociale”, țara noastră are cea mai competitivă rată din regiune – 18%.  A fost redus cu 70% numărul organelor cu funcții de control, iar agenții economici au nevoie cu 300 de acte permisive mai puțin pentru ași dezvolta afacerile legal. Din iulie 2018, prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care funcționează ca un „Ghișeu Unic”, mediul de afaceri poate solicita documentele necesare în regim online.

Antreprenorii care întrunesc anumite condiții pot obține subvenționarea locurilor de muncă nou create – Guvernul le oferă câte 40.000 lei pentru fiecare 100+1 job nou. Potrivit estimărilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în următorii 2 ani Moldova va atrage un flux net de investiții în valoare de 380 milioane USD și vor fi create 10 mii de locuri de muncă. Agenția de Investiții este structura guvernamentală direct responsabilă de implementarea Strategiei naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020.

„Datorită faptului că Guvernul s-a angajat să implementeze un șir de reforme ambițioase, menite să îmbunătățească climatul investițional, avem mai multe motive concludente să afirmăm că Moldova dispune de potențial pentru atragerea, dar și pentru menținerea și dezvoltarea eficientă a investițiilor străine directe. Acestea din urmă ar permite companiilor locale tranziția la activități generatoare de o mai înaltă valoare adăugată și oportunități de integrare în lanțurile valorice din economia globală. Noua echipă a Agenției își va consolida eforturile pentru a elabora și promova un brand al Moldovei în calitate de destinație pentru investiții – InvestMoldova – cu identitate vizuală distinctă, susținut de oportunitățile competitive din toate sectoarele identificate drept strategice pentru economia națională. La utilizarea instrumentelor de promovare, precum diplomația economică, misiunile de afaceri B2B și B2G, mese rotunde, forumuri și expoziții internaționale, ne vom concentra pe relevanță, eficiență și rezultate. Pe termen lung ne propunem să oferim un suport exhaustiv antreprenorilor deciși să gestioneze în Moldova afaceri serioase și transparente, să aducă inovații, să creeze locuri de muncă atractive și să asigure producție competitivă.”

Despre deschiderea fără precedent a Guvernului RM față de investitori se va discuta în cadrul celui mai important eveniment economic din țară – „Moldova Business Week 2018” – care va avea loc între 27 și 29 noiembrie la Chișinău. Un număr fără precedent de investitori, finanțatori, importatori și exportatori din Republica Moldova și alte 30 de țări vor afla din prima sursă despre potențialul investițional al celor 7 sectoare strategice ale economiei naționale: Energetică, Infrastructură, Automotive și Electronică, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Agricultură și Industria Alimentară, Turism și Industria Ușoară. Peste 75 de vorbitori, printre care reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ambasadori, reprezentanți ai partenerilor externi strategici, ai companiilor autohtone, dar și invitați speciali, vor elucida avantajele competitive ale sectoarelor, oportunitățile investiționale actuale și politicile statului în susținerea investițiilor.

Evenimentul nu poate fi ratat de cei care își propun să-și internaționalizeze businessul, să cunoască noile tendințe în abordarea parteneriatelor externe, să identifice noi clienți sau piețe de desfacere, să adopte noi modele de reușită în afaceri și soluții pentru provocările cotidiene și să stabilească direct contacte cu potențialii investitori sau parteneri de afaceri din străinătate. Accesul la conferință este liber pentru toți doritorii, doar în baza înregistrării prealabile online pe www.mbw.md.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com