Chibrite sau chibrituri? Fă un test la limba română

Sărbătorim Ziua limbii române după ce a avut loc Marea Adunare Națională. Se zice că atunci peste 750 de mii de oameni au ieșit în piață să ceară declararea limbii române ca limba de stat a Moldovei. Atunci s-a cerut și trecerea la grafia latină. Ziua de 31 august era dedicată „Limbii noastre cea română”, iar în anul, 1994, sintagma a fost schimbată în „Limba noastră”.

De-a lungul anilor, unii actori politici, dar și deputați susținători ai „limbii moldovenești” ajungeau în fiecare an în atenția publică după ce depuneau flori la bustul lui Mihai Eminescu, cel care a zis: „suntem români și punctum!”. Așa că, pe lângă un mic test la limba română, te voi întreba ce limbă vorbesc anumiți actori politici de stânga.

Dacă ți-a plăcut,

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.