Cetățenii își vor putea legaliza bunurile nedeclarate, contra unei taxe de 3% din valoarea lor

Cetățenii care nu și-au declarat până acum bunurile sau le-au pus pe numele unor persoane intermediare le vor putea legaliza, cu achitarea unui impozit de 2% din valoarea bunurilor declarate. Prim-ministrul Pavel Filip a explicat, după ședința Consiliului coaliției de guvernare că de această prevedere NU vor putea beneficia persoanele care au ocupat din 2009 sau ocupă în prezent anumite funcții. Este vorba despre președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori, directori și directori adjuncți ai SIS, CNA, ANRE,ANRCETI, Serviciul Fiscal de Stat, Vamă, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei.

”În lista celor care nu pot beneficia de legalizarea bunurilor sunt și toți conducătorii băncilor private care au fost lichidate și chiar persoanele care au beneficiat de credite frauduloase din aceste bănci și acum sunt sub urmărire penală. Mă refer la Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială, Unibank”, a punctat Pavel Filip.
Prim-ministrul a accentuat că în inițiativa legislativă vor fi prevederi foarte clare în acest sens, astfel încât să nu existe riscuri ca valori provenite din infracțiuni să fie legalizate. Instituțiile statului vor acorda o atenție sporită în această privință.

Pavel Filip a mai spus că pachetul de inițiative discutate la consiliul Coaliției conține și măsuri de stimulare fiscală, care prevăd iertarea de la plata penalităților a celor care au datorii mai vechi la stat și care le vor plăti în termenul stabilit.

”Vrem, în acest fel, să stimulăm datornicii să-și achite datoriile vechi și să-i ajutăm să o facă mai ușor”, a explicat Filip.

O altă măsură vizează reducerea presiunii instituțiilor de drept asupra mediului de afaceri. În acest sens, va fi creat un mediu legal, care să ofere confortul și siguranța agenților economici de bună credință, pentru a desfășura neîntrerupt și neintimidat activitățile economice. Businessul va avea siguranța că nu va fi pedepsit nejustificat de dur pentru greșeli, să le fie oferită șansa să corecteze greșelile; să fie încurajați să creeze locuri de muncă, să achite impozite.

”Litigiile civile între agenții economici trebuie clarificate în ordine civilă, iar cele administrative în ordine administrativă, nu de procurori și polițiști, nu abuziv, așa cum de multe ori se făcea până acum! Este, așadar, un pachet de inițiative și modificări legislative, care va aduce beneficii majore cetățenilor și mediului de afaceri. Facem acum un prim pas, dar cu siguranță vor urma și alții, pentru că ne dorim ca veniturile cetățenilor să înceapă să crească treptat, inclusiv prin măsuri de optimizare a taxelor”, a conchis prim-ministrul.

Pavel Filip a precizat că la elaborarea inițiativelor anunțate s-a ținut cont de mai multe sugestii venite din partea unor parteneri de dezvoltare, dar și de sugestiile venite din mediul de afaceri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare