Cer portocaliu și aer plin de fum în California. Aerul curat a devenit un lux

Pentru locuitorii de pe Coasta de Vest a SUA, sentimentul de neliniște care vine odată cu sezonul de incendii este unul cunoscut. Ei sunt obișnuiți să aibă gata pregătită o „geantă de urgență”, plină cu obiecte precum o trusă de prim ajutor, o lanternă, o baterie portabilă de telefon mobil și o hartă marcată cu cel puțin două căi de evacuare.

Dar anul acesta, când aerul este atât de dens din cauza fumului, încât este greu de respirat, focurile care se extind dincolo de California până în Oregon și Washington par și mai grave. Incendiile fără precedent care continuă să facă ravagii pe Coasta de Vest au luat viața a cel puțin opt persoane. Coasta de Vest arde în adevăratul sens al cuvântului – de la cerul portocaliu din San Francisco, până la ploaia de cenușă din sudul Californiei, acest stat pare o distopie în stil hollywoodian.

Dar aceasta nu este o distopie – este o realitate: a sosit criza climatică și pe Coasta de Vest oamenii au parte de o imagine despre cât de gravă este aceasta prin aerul pe care îl respiră.

Respirația: un „lux” în timpul sezonului de foc

Imaginile din satelit arată că fumul de la incendii continuă să acopere cea mai mare parte a Coastei de Vest. Din această cauză, calitatea aerului rămâne periculoasă în această regiune, inclusiv în toate orașele importante. Însă locuitorii de pe Coasta de Vest nu au nevoie de imaginile de satelit: ei trebuie doar să iasă afară și să respire – sau să încerce să respire. După cum a menționat un jurnalist al revistei Time, în timpul sezonului de incendii din California „în tot mai multe luni ale anului, respirația pare un lux”.

Departamentul de management al calității aerului de pe Coasta de Sud a declarat că au rămas în vigoare alertele de fum pentru majoritatea raioanelor din Los Angeles și unele din Orange, Riverside și San Bernardino. Din fericire, mulți oameni din zonele de incendii sunt deja echipați cu măști (și din cauza COVID-19). Doctorul John Balmes, pneumolog la Universitatea din San Francisco a declarat pentru CNN că măștile N95 sau N100  sunt cea mai bună protecție respiratorie împotriva COVID-19, dar și a PM2.5, poluanți minusculi care afectează plămânii și care se află în concentrațiile de fum provocate de incendiile forestiere.

Măștile de pânză, a spus el, împiedică transmiterea SARS-CoV-2 – „dar oferă puțină protecție împotriva fumului de incendiu”. Balmes recomandă ca oamenii să rămână în locuințe cu ferestrele închise și să pună ventilarea centrală în regim de recirculare sau să creeze o cameră de aer curat cu un dispozitiv portabil de filtrare a aerului HEPA.

Consiliul pentru resurse aeriene din California a făcut venit cu sfaturi similare, adăugând că oamenii ar trebui să asculte și să urmărească rapoartele și avertismentele privind calitatea aerului. „Fumul poate răni ochii, irita plămânii și agrava bolile cronice ale inimii și plămânilor”, au declarat autoritătile.

Cer acoperit de fum și ploi de cenușă

Cel puțin 14.000 de pompieri luptă cu 29 focare de incendii majore de pe întreg teritoriu al statului. Autoritățile din multe comunități au fost nevoite să emită ordine de evacuare obligatorie, iar peste 170.000 de persoane  au rămas fără electricitate pentru a preveni extinderea flăcărilor.

Incendiile au provocat polurea aerului. „Îmi este greu să respir, mă amețește capul”, a scris un utilizator Twitter. „Mă simt atât de rău”. „Îi mai ard cuiva ochii din cauza fumului sau mi se întâmplă doar mie  ??”, a scris altul.

Unii, cum ar fi Juliana Park, au scăpat ca prin minune de unul dintre numeroasele incendii în timp ce se afla într-o excursie. Tânăra de 24 de ani, care locuiește în Mountain View, plecase într-o excursie de cinci ore din zona golfului spre pădurea națională Sierra. Grupul ei se afla de o oră în drum când a auzit un tunet. „Acesta a fost semn ca să ne întoarcem”, a declarat ea pentru CNN. „N-am avut legătură telefonică, așa că ne-am gândit că ar fi cel mai sigur să ne întoarcem cât mai curând posibil”. Park a spus că în timp ce se întorceau spre mașină, membrii grupului au observat că cerul avea o culoare diferită.

„Purtam o cămașă albă și puteai vedea cum cenușa neagră se depune pe ea și cenușă albă se depunea pe gene. Când am ajuns la mașină, aveam o Honda roșie, pe capotă era depusă cenușă albă. Era din ce în ce mai greu să respiri și să vez”. Grupul a ajuns acasă în siguranță, dar a trecut de un mic incendiu pe drum, imagini pe care Park le-a postat pe Twitter. Cu o săptămână mai târziu, Park s-a trezit pentru și a văzut cerul portocaliu în zona golfului.

Fumul dens provocat de incendiile dezlănțuie în întregul stat, a generat cea mai lungă perioadă de avertizare privind calitatea proastă a aerului înregistrată în zona golfului din San Francisco. Avertismente Spare The Air rămân valabile timp de 25 de zile consecutive. Recordul anterior a fost de 14 zile la rând, în 2018.

Preocupări legate de schimbările climatice

Potrivit activiștilor ce luptă cu schimbările climatice – nu este de mirare că incendiile s-au intensificat. Chiar la începutul acestui an – în perioadele pre-pandemice – Australia s-a confruntat cu incendii devastatoare.

O nouă analiză, publicată în martie, a arătat că criza climatică a făcut ca incendiile să fie mult mai probabile și mai intense. Oamenii de știință au descoperit că probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme care ar provoca incendii a crescut cu peste 30% începând cu 1900, iar probabilitatea unor astfel de incendii este de cel puțin patru ori mai mare decât la începutul secolului al XX-lea.

Sursa: CNN

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.