Cele mai frumoase sate din România au un ghid turistic și cultural

Astăzi, de Sfântul Nicolae (stil nou), la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a fost lanasat Ghidul turistic și cultural „Cele mai frumoase sate din România”, într-o a doua ediție bilingvă, româno-franceză, revizuită și adăugită.

Potrivit Agerpres, lucrarea a văzut lumina tiparului la inițiativa Asociației „Cele mai frumoase sate din România” (AFSR).

Reunind locuri de poveste, tradiții și obiceiuri vii, păstrate în modul de viață autentic, în ritmul naturii, care fac din satul românesc, chiar și astăzi, izvorul culturii și simțirii românești, noua ediție a ghidului apare cu susținerea financiară a Ambasadelor Franței, Elveției, Italiei și Israelului în România, precum și a Delegației Wallonie — Bruxelles.

Promovate în paginile lucrării – Sucevița, Marginea, Pojorâta, Ruginoasa, Runcu, Vulcana Băi, Luncavița, Niculițel, Cumpăna, Hobița, Polovragi, Vaideeni, Șicula, Jidvei, Cârțișoara, Rășinari, Șiria, Șercaia – sunt doar câteva dintre satele care își așteaptă turiștii.

Președintele AFSR, Nicolae Marghiol, a afirmat că evenimentul reprezintă un moment important al Asociației, aceasta lansând o lucrare în care se regăsesc cele mai frumoase sate românești — ca peisaj, patrimoniu, obiceiuri — motor de dezvoltare pentru ruralul din România.

Într-un mesaj al premierului român Victor Ponta, transmis celor prezenți la lansare de Corneliu Vișoianu, consilier al primului-ministru, șeful Executivului apreciază că lucrarea reprezintă „o carte de vizită”, „o oglindă a sufletului românesc”.

„România deține o comoară cu care trebuie să se mândrească, dar să o și îngrijească”, se mai arată în mesajul premierului.

Șeful Delegației Wallonie- Bruxelles în România, Benoit Rutten, a apreciat că noua ediție a ghidului, un instrument indispensabil pentru fiecare persoană care vizitează România, aduce un plus de informații celor interesați de tradițiile, peisajul și gastronomia românească.

Într-o frumoasă limbă română, Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a declarat că ghidul, semnificativ îmbunătățit, va ajuta pe mai departe turiștii să descopere România, în timp ce ambasadorul Elveției, Jean Hubert Lebet, a remarcat că lucrarea reprezintă un cadou de excepție pentru sărbători.

La eveniment, urmat de un simpozion și o festivitate de premiere a unora dintre cei mai buni gospodari din satele țării, au fost prezenți membrii AFSR, primari, invitați din partea ministerelor de resort, a consiliilor județene, colaboratori și parteneri ai Asociației.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.