Ce să faci în weekend? Discută cu psihanaliști, vizitează cel mai înalt loc din țară sau vizionează documentarul Moldova.org

PE SCURT

Weekendul acesta poate fi divers, de la documentar despre ciobani până la Muzeul Cosmonauticii. Dacă vrei să ieși din Chișinău, îți recomandăm să vizitezi dealul Bălănești, unde se află cel mai înalt punct din Republica Moldova.

PE LUNG

1. Premiera documentarului „Generația C”

Moldova.org lansează mâine seara (31 ianuarie), la ora 18:30, la C51 (str. Columna 51) documentarul „Generația C”. Documentarul prezintă viața a doi ciobani: unul din Moldova, altul din Georgia. Cei doi au moștenit ocupația de la străbunicii lor, însă tradiția se termină la ei. De ce zice ciobanul moldovean că degrabă vom vedea oile doar la televizor sau pe internet, de ce fiul ciobanului georgian vrea să fie moldovean, veți afla în documentar.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/715336868996858/?v=715336868996858

2. Expoziție de pictură despre frumusețea unei prietenii culturale din Moldova și Franța

Irina Bardița, pictora simbolistă-expresionistă despre care Moldova.org a făcut un reportaj 135 cm de inspirație”, va prezenta expoziția personală de pictură Unitate prin diversitate”. Autoarea încearcă să arate combinația armonioasă dintre mai multe tehnici precum ulei și gravură. De asemenea, Irina Bardița vrea să arate, prin picturile ei, frumusețea uneii prietenii culturale dintre Republica Moldova și Franța.

Subiectul principal al tablourilor ei, este un personaj androgin, prin care ne relatează că indiferent de rasă, gen, aspect fizic sau orientare sexuală, suntem la fel de capabili să devenim fericiți și să descoperim potențialul din interiorul nostru. Pentru că totul în această viață este o iluzie, ne punem toate blocajele în cap și vreau prin arta mea să rup orice stereotip sau barieră, să eliberez prin artă!”, spune Irina.

https://www.facebook.com/IrinaBardita/photos/a.1563490020376516/2632304220161752/?type=3&theater

3. Discuții și film în compania psihanaliștilor

La fiecare 3 săptămâni, într-un cerc deschis la Asociatia de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie din Moldova și cei interesați de acest subiect, se adună pentru a urmări împreună un film, pe care ulterior îl analizează. Această experiență permite grupului să înțeleagă și să construiască un sens din toate asocierile ce au fost aduse în/de acest context, dincolo de înțelegerea proprie fiecăruia dintre noi. Potrivit organizatorilor, trăirile grupale sunt diferite de cele individuale.

De data aceasta, filmul despre care se va vorbi este Parasite (2019). Filmul pune în discuție relația dintre două pături sociale din Coreea de Sud și fragilul echilibru pe care-l pot atinge uneori, echilibru ce pare o apărare provizorie împotriva invidiei și agresivității. Două familii, una foarte bogată și una foarte săracă, se întâlnesc. Într-o încercare de supraviețuire, familia săracă elaborează un plan prin care să se poată întreține din contul celor bogați. După un timp, între cele două familii se formează o relație simbiotică de interdependență, tip de relație cu final violent.

Evenimentul va avea loc vineri, 31 ianuarie, la 19:00, la Asociație – str. A. Sciusev 56 (vis-a-vis de magazinul Nr.1).

4. Protest pentru cultură

Mâine (31 ianuarie) la prânz, în fața Guvernului, va avea loc protestul Centrului de Cultură Arth Labirinth împotriva avizului Ministerului Educației ca să părăsească Muzeul Zemstvei până pe 3 februarie. Potrivit organizatorilor, somația Ministerului nu a prezentat vreun argument plauzibil.

Mai multe detalii despre soarta muzeului citește AICI.

Dorim ca arta alternativă să aibă drept la existență, iar cultura independentă să fie susținută de autoritățile responsabile, nu să îi pună bețe în roate. De aceea, ne vedem în fața Guvernului vineri, la pauza de masă – pentru a contesta deciziile Direcției muzeului și Ministerului și a aduce vizibilitate petiției lansate cu o zi în urmă”, spun organizatorii. 

Petiția poate fi citită și semnată aici.

5. Cunoaște doi tineri poeți din Republica Moldova

Mâine seara (31 ianuarie) la ora 18:00, va avea loc lansarea a doi poeți tineri din Republica Moldova la Republica.

Poetul Grigore Chiper spune despre Frontiere desenate în aer cu pumnul de Rodica Gotca că este cartea unei etape de viață și de poezie. Puternic și organic împlântat în biografic, volumul ne oferă mai multe aspecte și trepte ale unei maturizări, uneori părând forțată. Poemul Regrete este edificator în acest sens, întrucât autoarea însăși confirmă în mod conștient desprinderea de copilărie și accederea la maturitatea severă: eul liric își adună toate păpușile și le incinerează în kaptilka, menționată deja și destinată altor utilități, iar „fumul ce ieșea valuri doar mi-a atins coardele vocale,/ de atunci vorbesc răgușit despre copilărie.”

Scriitorul român Radu Vancu spune despre cartea lui Artiom Oleacu „că îți vorbește de îndată o voce nouă & atașantă, care te face s-o crezi imediat pe cuvânt. Cuvânt de cuvânt. O voce dark & funny & înduioșătoare & dură. Ca a tuturor poeților adevărați. Din a căror stirpe Artiom Oleacu face strălucitor parte.”

https://www.facebook.com/CenaclulRepublica/photos/gm.203914647449215/4036351349723604/?type=3&theater

6. Cunoaște-o pe pictora Vasiluța Vasilache

Sâmbătă, 1 Februarie, la ora 18:00, la Artcor va avea loc o întâlnire cu Vasiluța Vasilache, pictoră și fondatoarea studioului Cocoșul Roșu. Vină să asculți ceva istorii despre procesul de creație, inspirație și drumul unui artist în Republica Moldova.

La fel vei avea ocazia să mai arunci o ultimă privire la expoziția „Follow the white rabbit” ce se desfășoară acum la Artcor, dacă încă nu ai reușit.

https://www.facebook.com/artcorcenter/photos/gm.1183130791884928/2665291816884172/?type=3&theater

7. Vizitează cel mai înalt punct din Republica Moldova

Sâmbătă, pe 1 februarie, la ora 07:00 începe expediția spre dealul Bălănești, cel mai înalt punct din Republica Moldova. Dealul este cunoscut și sub denumirea de Piscul lui Miron și are o altitudine de 430 m.

Punctul de pornire este Temeleuți. (Până acolo veți ajunge cu transportul public: 120 lei dus- întors) De acolo până la deal veți parcurge 23 km. Va fi o oprire îndelungată de 20 de minute și mici opriri timp de 5 minute. Ca bonus, aventurierii vor încerca să găsească sursa râului Bâc.

Sursa foto principală cu dealul Bălănești: FB/ Топать, лопать, снова топать

8. Află istoria sectorului Râșcani și a Muzeului Cosmonauticii

Duminică, 2 februarie, la ora 11:00 va începe excursia în sectorul Râșcani. Veți afla despre evenimentele din istorie care au devenit semnificative pentru dezvoltarea orașului Chișinău. Dezvoltarea acestui teritoriu în relație cu agricultura, lupta cu Imperiul Otoman și transformarea orașului în capitală a Republicii Moldova. Veți vedea obeliscul dedicat milițiilor bulgare, veți vizita capela consacrată în cinstea tuturor Sfinților.

Iar la sfârșitul plimbării veți vizita Muzeul Cosmonauticii. Aceasta este una dintre principalele atracții ale sectorului. Și nu veți discuta doar despre celebrul cosmonaut Iurii Gagarin, ci și despre echipa acestuia în care erau incluși copii moldoveni.

https://www.facebook.com/piligrimmoldova/photos/gm.166447808106949/1240826349444513/?type=3&theater

9. Fabricat în Moldova

Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” 2020 a început pe 29 ianuarie și se încheie pe 2 februarie. Duminică, veți avea ocazia, să vizitați expoziția în ultima zi și să cumpărați produse autohtone.

Conceptul evenimentului urmărește unificarea forțelor reprezentanților administrației publice, comunității de afaceri și organizațiilor obștești în vederea susținerii fabricării produselor autohtone, punerii în evidență a nivelului de competitivitate a acestora și majorării cererii de consum a produselor naționale.

Expoziția are loc la Moldexpo și se va încheia duminică la ora 17:00.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.