Ce cumpără Moldova din Rusia?
Importăm mai puțin, dar plătim mai mult
Războiul pornit de Rusia și amenințările constante la adresa Moldovei au dus la deteriorarea relațiilor diplomatice și la denunțarea mai multor acorduri cu CSI. Totuși, avem în continuare relații economice strânse cu Moscova, nu doar la capitolul energetic.

Moldova a importat în 2022 din Rusia produse în valoare de 1,15 miliarde de dolari, aproape de două ori mai mult față de anul 2020. O mare parte din această sumă (circa 68%) a fost plătită pentru resursele energetice.

Ne-am propus să aflăm ce alte produse rusești consumăm în Moldova și cum a afectat războiul relațiile noastre economice. În analiza următoare nu vom vorbi despre resursele energetice rusești, ci despre alte produse importate din Rusia. Acestea sunt valorate la circa 360 milioane de dolari.
Ce produse importăm din Rusia în cantități tot mai mari?
Datele statistice arată că, în general, anul trecut am importat, cantitativ, mai puține produse din Rusia, dar la prețuri mai mari. Din cele circa 850 de denumiri de mărfuri aduse de pe piața Rusiei, volumul importurilor sub aspect cantitativ a crescut doar la câteva zeci de poziții.
Iată câteva dintre ele:
  • Hârtie de ziar
    În 2022 am importat 1516 de tone de hârtie de ziar, adică de circa 3 ori mai mult în raport 2020 și cu peste 60% față de anul 2021.
  • Bare și tije din fier sau din oțeluri nealiate
    Importul a crescut de circa 4 ori față de 2020 și de 6 ori față de 2021.
  • Țesături sintetice
    Importul țesăturilor din fibre sintetice a crescut de 3 ori în raport cu anul 2021 și aproape la jumătate în raport cu 2020.
  • Lapte și smântână
    În 2022 am importat 114 tone de lapte și smântână din Rusia, iar în 2021 - aproximativ 95 de tone.
Pentru unele dintre aceste produse importurile s-au majorat de câteva ori față de anul precedent. Mai mult, unele produse au fost importate pentru prima dată în ultimii trei ani.
Pe ce am plătit cel mai mult în 2022 (în afară de gaz)?
„În structura importurilor din Rusia pentru anul 2022, gazele naturale ocupă o pondere de peste 61%, iar împreună cu alte resurse energetice depășește 70%", constată expertul economic Stas Madan. În rest, gama importurilor este una variată - de la îngrășăminte minerale și tije din oțel până la ciocolată, cacao, ceai sau... săpunuri.

Stas Madan, expert economic
Importăm 30% din ciocolată din Rusia
Relațiile noastre strânse cu Rusia pot fi văzute ușor și pe rafturile magazinelor - apă minerală, orez, hrișcă, lactate și boabe cumpărăm de la ruși. Multe dintre acestea se produc și la noi sau ar putea fi aduse din țări europene, mai aproape din punct de vedere geografic.

De exemplu, pentru anul 2022 am importat din Rusia ciocolată și preparate alimentare care conțin cacao în valoare de $8,7 milioane - 30% din totalul de import.

Iată și alte astfel de produse alimentare importate în cantități mari în 2022:

ceai și cafea (inclusiv extracte, esențe și concentrate) - 11,5 mil. $

produsele de brutărie, patiserie și biscuiți - 5,8 mil. $

produsele zaharoase fără cacao - 3,1 mil. $

produse lactate (lapte și smântână, iaurt, chefir, zer, brânză) - 2,2 mil. $
Cum ajung mărfurile din Rusia în Moldova
Expertul economic Stas Madan spune că după invazia Rusiei asupra Ucrainei, transportul feroviar de mărfuri dintre Republica Moldova și Federația Rusă a devenit imposibil (scăderea este de 82% în anul 2022 față de anul precedent), iar transportul rutier presupune un traseu mult mai lung și anevoios (scădere mărfurilor de import cu acest tip de transport de 36%).

„Asta înseamnă costuri de transport și logistice mult mai mari, care au făcut automat mai multe produse de import mai puțin competitive și au fost substituite de companiile de la noi cu produse din alte țări", explică expertul.
Astfel, deloc surprinzător, după invazia Rusiei în Ucraina, transportul rutier a fost cel mai popular mijloc de transportare a mărfurilor din această țară.

Pe această cale anul trecut (2022) au fost aduse mărfuri în valoare de 268,2 milioane de dolari. În 2021 cu transportul rutier au fost aduse mărfuri în valoare de 416,4 mil. dolari, iar în 2020 – 302, 2 mil. dolari.

Pe al doilea loc se situează transportul maritim, care a înregistrat cea mai mare creștere. Dacă în raport cu anul 2021 creșterea a fost neesențială, atunci în raport cu 2020 majorarea este de aproximativ patru ori.

În 2022 pe calea maritimă la noi au ajuns mărfuri în valoare de 136, 6mil. dolari, față de 129,1 mil. dolari în 2021 și 38,1 mil. dolari în 2020.

Transportul feroviar a ocupat cea de-a treia poziție, cu o reducere de circa cinci ori față de 2021 și de patru ori față de 2020.

Anul trecut (2022) pe această cale au fost aduse mărfuri în valoare de 21,1 mil de dolari. În 2021 cu trenurile au fost transportate mărfuri de 116, 8 mil $, iar în 2020 - 86 mil. jQuery.
„Importul mărfurilor din Rusia este în declin"
Expertul economic Stas Madan mai spune că un alt factor care a determinat scăderea importurilor a fost posibilitatea mai problematică a plăților cu companiile din Rusia după ce sistemul nostru bancar de facto s-a aliniat la regimul de sancțiuni impus de Occident.

„În general, companiile de la noi mai fac importuri din Rusia pentru că legăturile economice nu pot fi anulate ca un eveniment sau lege, având implicații mai profunde. Dacă companiile de la noi fac importuri de acolo, înseamnă că asta are sens economic. Suntem o economie cu multe probleme, dar totuși economie de piață și liberă", ține să precizeze expertul.
Editare: Anastasia Condruc
Colaj: Irina Cleșcenco
Infografice: Dana Dubălaru