Connect with us

Important

Ce ar fi dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon?

Publicat

pe

Campania electorală din acest an este unică pentru Republica Moldova. În această toamnă, manipularea prin presă a atins noi culmi. A pornit timid de la invocarea incapacității unei femei lesbiene, care nu a alăptat niciodată, de a conduce o țară și a ajuns la legenda celor 30 mii de sirieni care vor acapara republica. Curios este lucrul că aceste mituri manipulatorii circulă doar într-o direcție. Nu au existat atacuri în direcția candidatului socialist care să nu fie bazate pe dovezi.
Întrebându-mă cum ar arăta această campanie electorală dacă Maia Sandu ar lupta cu armele lui Igor Dodon, mi-am amintit de „Micul tratat de automanipulare”, scris de jurnalistul român Vlad Andriescu, unde autorul arată cât de simplu este să manipulezi bazându-te pe câteva informații înregistrate în propriul lui CV. „Mecanismul e unul destul de simplu, dar pervers, pentru că nu e înțeles de majoritatea populației. Îi iau ca reper pe bunicii mei care, din lipsă de timp și informare, dar și dintr-o încredere în presă, cred ce este “dat” la televizor. Nu e vina lor, ei au fost învățați în anii de după 1989 că adevărul se află în presă, iar aceasta luptă cu sistemul. Nu au pus la îndoială acest lucru. Pentru cei din afara sistemului mass-media, mecanismele ar putea părea complicate”, scrie Vlad Andriescu.
De aici încolo, vă rog să faceți abstracție de cinismul cu care voi scrie următoarele știri, acestea fiind făcute doar de dragul experimentului. Așadar, în situația noastră, segmentul spre manipulare este electoratul candidatului socialist care este categoric împotriva unirii cu România, dorește ca în RM să se studieze limba și istoria moldovenească și are zero toleranță față de minoritățile sexuale.

1.

Igor Dodon este agent secret al României și SUA! VEZI AICI care este planul secret de realizare a Unirii

Nota autorului: Vă întrebați, desigur, cum s-ar putea ajunge la acest titlu. Simplu. Copii lui Igor Dodon învață într-un liceu pro-român din talpă, iar la ultimele alegeri locale, candidatura lui a funcționat ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de actuala clasă politică.

„Igor Dodon își minte alegătorii. Deși acesta își construiește calea spre scaunul de președinte al țării bazându-se pe încrederea electoratului statalist, pro-rus și pro Uniunea Vamală, candidatul socialist este un unionist înflăcărat.
Indiciile au apărut încă din momentul în care, pledând pentru predarea limbii și istoriei moldovenești în școlile din țară, Igor Dodon și-a dus fiul la unul din cele mai unioniste licee din Moldova – „Prometeu-Prim”. Este bine-cunoscut că instituția respectivă de învățământ a fost creată prin decret de către președintele Mircea Snegur, pentru a servi drept model al integrării dintre cele două state românești.
Socialistul a încercat să mușamalizeze acest lucru de mai multe ori. Bunăoară, constrâns de presă, acesta a declarat: „Limba mea maternă este limba moldovenilor – limba moldovenească. Da, liceul are și profesori din România. Aceasta confirmă atitudinea mea plină de respect față de cetățenii români”.
Totuși, Dodon nu a putut ascunde și faptul că, la 31 mai a.c., directorul Liceului „Prometeu”, Aurelian Silvestru a fost decorat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul Meritul cultural în grad de ofițer. Președintele României, dorind să răsplătească meritele domnului Aurelian Silvestru, scriitor, pedagog, în semn de înaltă prețuire pentru contribuția semnificativă avută la promovarea valorilor democrației în Republica Moldova și pentru consolidarea comunității de limbă și civilizație română de o parte și de alta a Prutului.
Primele indicii despre cât de fals este rolul de prorus le-am primit încă în perioada în care guvernarea comunistă s-a apropiat de Uniunea Europeană. Între 2005-2008, ministrul economiei Igor Dodon ar fi semnat un document adresat Bruxelles-ului în care se pronunţa pentru un acord de comerţ liber cu UE. „El concepea negocierea acestui document numai în cadrul unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat fostul premier Iurie Leancă.
Să nu uităm, de altfel, ce scria ziarul „Flux” în 2007, și anume că ministrul economiei Igor Dodon era într-un dialog strâns cu „oameni de afaceri şi parteneri din Occident”, inclusiv SUA şi UE.
Mai mult decât atât, sursele noatre din Parlamentul României spun că, în anul 2011, victoria lui Chirtoacă în alegerile locale din Chișinău nu a fost întâmplătoare. Igor Dodon fiind angajat al forțelor române să funcționeze mai mult ca o sperietoare pentru proeuropenii dezamăgiți de administrarea proastă a orașului. La fel s-a întâmplat în scrutinul din 2015, PSRM fiind reprezentat de socialista Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile atât în 2011, cât şi în 2015, la limită cu 1,2% și 7%, doar datorită fricii populației Capitalei de a avea un primar prorus.
Situația nu este foarte diferită nici acum. Igor Dodon își construiește campania electorală cu slogane stataliste și pro-ruse. Dar să fie oare acestea adevăratelui lui intenții?”

2.

Igor Dodon, homofob sau homosexual?

Nota autorului: Aici este și mai simplu decât în cazul precedent, ne fiind nevoie de un mare efort pentru a răscoli în trecut. E suficient să dai în căutare orice studii în care scrie că majoritatea homofobilor sunt, de obicei, și homosexuali ascunși.

„Familist, creștin-ortodox, patriot. Așa îl cunoaștem cu toții pe candidatului socialist la postul de președinte al Republicii Moldova. Totuși, se pare că imaginea acestuia a fost prea bine lustruită. Unul dintre foștii consultanți ai acestuia, care preferă să rămână anonim, ne-a prezentat o cu totul altă înfățișare a lui Igor Dodon.
„Știu că vă este greu să credeți, dar Dodon este foarte departe de a fi familist și mai ales creștin. Desigur, el își iubește copii, dar soția îi este mai mult prietenă, decât parteneră de viață. Nu știu cum să vă spun, dar el… e homofob numai în fața camerei de luat filmări”, a mărturisit fostul consultant al liderului socialist.
De altfel, studiile arată că, foarte des cei mai aprigi homofobi sunt, de fapt, homosexuali nedeclarați. „Homofobii ar trebui să fie mai sinceri cu ei înșiși. Studiul nostru indică faptul că cei, care sunt ostili față de gay și au o atitudine pronunțată împotriva minorităților sexuale, pot avea aceleași dorințe sexuale, doar că sub acoperire”, spun autorii studiului.
Asta se întâmplă, în special, atunci când este vorba de persoane ce se află în centrul atenţiei publice, care trebuie să păstreze aparenţele. Dodon nu ar fi unicul caz de acest gen. Numeroase celebrităţi au ţinut neapărat să îşi ascundă comportamente sexuale ce erau până de curând, sancţionate de societate. Celebrul actor Anthony Perkins, Cole Porter, unul dintre cei mai mari compozitori de musical din istoria Americii, talentatul şi nonconformistul Little Richard, actorii Richard Cromwell și Allan Cumming, faimosul scriitor Oscar Wilde etc. De altfel, personalități marcate din cultura rusească promovată de Igor Dodon erau de aceeași orientare sexuală. Vorbim despre compozitorul Piotr Ceaikovski, celebrii dansatori Rudolf Nureyev și Vaslav Nijinski, cineastul Serghei Eisenstein etc.
Așadar, Igor Dodon nu ar fi unica persoană de orientare netradițională, care se bucură de susținerea lui Vladimir Putin.

Mai mult, Angelica Frolov, coordonatoare de program de la Centrul Genderdoc-M și reprezentantă a comunității LGBT din Moldova, a declarat într-un interviu la TV7 că „În realitate, ca persoană, Igor Dodon nu este homofob. El are foarte multe personae homosexuale în partid și știe acest lucru”, a declarat Angelica Frolov.

Concluzia

Concluzia este aceeași ca în articolul „Un mic tratat de autmanipulare”. „Dacă vrei să distrugi un om o poți face foarte ușor folosindu-te de informații disponibile public. Trebuie doar să știi cum să o învârți, trebuie să înțelegi ce știe sau ce nu știe audiența și care sunt sensibilitățile ei. Faptele sunt puțin importante la televizor, însă, de multe ori, volumul vocii și asocierea dintre personaje sunt cele care contează”, scrie Vlad Andriescu.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Important

Ce trebuie să știți despre Ludovic Orban și PNL, cu care PAS, PPDA și PLDM au semnat acord de colaborare

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, a fost prezent, ieri, la evenimentul PAS și PPDA de prezentare a angajamentelor pentru alegerile din 2019. Fiind toate membre ale familiei Partidului Popular European, cele trei partide au semnat, în luna martie a anului curent, un protocol de colaborare, PLDM semnând acordul mai devreme. În cadrul evenimentului, liderul PNL a declarat printre altele că „a venit momentul ca Republica Moldova să scape de oligarhii care batjocoresc populația, în frunte cu Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon”.

Ludovic Orban a fost ales președinte al Partidului Naţional Liberal în vara anului trecut. El a fost votat de 3.518 delegaţi prezenţi la Congresul partidului, desfășurat la București. Contracandidatul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, a obținut 952 de voturi, iar 34 de voturi au fost declarate nule. A fost pentru prima dată, după alegerea din 2014 a lui Klaus Iohannis în fruntea PNL, când liberalii și-au exprimat votul, democratic, pentru funcția de președinte al partidului, scrie PressOne.

Dicursul lui Orban, înainte de a fi ales președinte al PNL:

„Vă spun atât: să-mi dea Dumnezeu forţa, energia, inspiraţia, inteligenţa, tăria, caracterul, ca să pot face faţă aşteptărilor dumneavoastră, aşteptările celor civilizaţi, cei care îşi doresc o Românie puternică, respectată în lume! Nu e altcineva în România care să poată să ducă la capăt misiunea. Sunteţi singurii. Am început campania cu 4-5 prieteni. Încetul cu încetul, am chemat cu mine membrii simpli de la baza partidului, am chemat oamenii cu performanţă. Am chemat oameni care cu adevărat să readucă PNL în fruntea României. Dacă mă alegeţi, veţi avea un om care e exigent cu sine însuşi şi va fi exigent cu voi.”

Aici găsiți și portretele câtorva fețe de pe listele electorale ale PNL-ului, la alegerile parlamentare din România în 2016.

În mai a.c., PNL a depus la Parchetul General al României o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, în contextul deciziilor luate de de şefa Executivului pe marginea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceștia erau acuzați de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte”. La finele lunii septembrie, DIICOT a clasat dosarul.

Tot în primăvara aceasta, mai mulți primari PNL au trecut de facto, dar nu și de jure în PSD, acuzând că au fost uitați de conducerea centrală de partid și că nu au acces la fondurile guvernamentale. Astfel, unii primari au rămas în Opoziție „doar de formă, în timp ce participă la activitățile Puterii. PSD își lărgește astfel baza electorală, chiar și cu doi ani înainte de alegerile locale”, scris Recorder.ro. Jurnaliștii de la aceeași publicație au mers la congresul PNL din august 2018, pentru a vedea „cum arată opoziția din România, într-un moment în care țara are nevoie, mai mult ca niciodată, de o alternativă politică solidă”.

Recorder.ro: „Am văzut, în schimb, o sală plină cu liberali aduși să asiste la startul campaniei electorale a lui Klaus Iohannis. L-am văzut pe Klaus Iohannis, care, la șase luni după ce a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de premier, pare să-și dea seama că n-a fost tocmai inspirat. Am văzut niște lideri PNL, care încă mai speră să le pună cineva pe tavă guvernarea. Am văzut un lider al opoziției, Ludovic Orban, nepregătit să lupte cu omologul său de pe stânga. Am văzut o opoziție blocată în glume despre Viorica Dăncilă și PSD”.

Mai mult, deși este unul din puținele partide aflate în opoziție, recent, vicepreşedintele PNL, Gigel Ştirbu, a anunţat, marțea trecută, că va propune Biroului Executiv al partidului o discuţie pe tema unei posibile sancţionări a României de către Uniunea Europeană, menţionând că nu este „corect” ca europarlamentarii partidului să voteze o rezoluţie ce ar restricţiona accesul ţării noastre la fondurile europene. Astfel, acesta a propus front comun cu PSD și ALDE în Parlamentul European.

Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal în Camera Deputaților este format din 67 persoane din totalul de 329. În Sentaul României, PNL este reprezentat de 25 de membri din totalul de 136.

Citește mai departe

Important

Cutremur puternic resimțit la Chișinău! Câte grade a avut seismul

Publicat

pe

De către

Cutremurul cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter produs în România s-a resimțit puternic și la Chișinău.

Potrivit Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului al României, seismul s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Buzău. Cutremurul a avut loc la adâncimea de 150 km.

Aceeași sursă transmite că intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)

Citește mai departe

Important

Un elicopter militar s-ar fi prăbușit în regiunea transnistreană. Ce spun autoritățile separatiste

Publicat

pe

De către

Un elicopter de tip MI-8 al așa-ziselor Forțe Aeriene ale Transnistriei ar fi suferit un accident pe teritoriul aerodromului din Tiraspol. Accidentul ar fi avut loc pe 20 septembrie, iar la bord se aflau trei persoane. Elicopterul este total distrus, iar despre soarta pasagerilor nu se cunoaște nimic, transmite Runway08, un blog despre aviație.

Într-un comunicat de presă publicat pe siteul așa-zisului minister al apărării al republicii separatiste, se confirmă incidentul, însă se spune că acesta a fost unul minor, elicopterul suferind doar defecțiuni mecanice, iar cei aflați la bord au suferit doar cu răni ușoare.

„Pe 20 septembrie, în timpul încercării motoarelor și a grupurilor de putere ale elicopterului Mi-8T, prin pornirea motoarelor și a sistemelor de verificare, a avut loc un accident. Corpul elicopterului a fost deteriorat mecanic, iar trei membri ai echipajului au primit leziuni minore. La fața locului au primit îngrijirea medicală necesară”, se spune în comunicat.

Potrivit autorităților separatiste, pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs acest accident a fost inițiată o anchetă. Se presupune că, printre cauzele posibile ar fi defecțiunea la transmisia șurubului de direcție, care duce la pierderea stabilității și manipularea elicopterului.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sport5 ore în urmă

Aur pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial de SAMBO printre cadeți! Cine este tânăra sambistă

Oxana Diacenco, elevă la Liceul Sportiv Municipal, a devenit campioană, la categoria 70+. Ea a învins-o în finală pe belorusa Valeria...

Politică5 ore în urmă

Ion Terguță: „PLDM a acceptat oferta ACUM. Urmează o perioadă de foc.”

În pofida declarațiilor lui Andrei Năstase, de acum câteva zile, potrivit cărora blocul ACUM „nu negociază nimic cu reprezentanții PLDM și...

Justiție6 ore în urmă

Ecstasy, cocaină, amfetamină și MDMA, într-un club din Chișinău. Patru persoane au fost reținute

Pastile Ecstasy, pliculețe cu praf alb asemănător cu amfetamina sau cocaină, MDMA. Asta au depistat forțele de ordine, în cadrul...

Sănătate8 ore în urmă

Veșnica dezbatere: Vaccinare sau anti-vaccinare?

În secolul XXI, o asemenea întrebare pare să nu își găsească locul. Progresul medicinei, vaccinarea și antibioticele au redus substanțial...

Economie9 ore în urmă

„Vestele galbene” în Franța // Câți bani au pierdut magazinele de la începutul protestelor

Este deja al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene. Statistica protestului de ieri: 125 de mii de francezi...

Cultură10 ore în urmă

Un librar basarabean adună perle de-ale cumpărătorilor. Ce se întâmplă într-o librărie din Brașov

Mihail Vakulovski, autor, blogger, dramaturg, eseist, poet, om de cultură, romancier, scriitor și traducător român, lucrează și într-o librărie din Brașov....

Cultură10 ore în urmă

FOTO // Un an de la legalizarea căsătoriilor de același sex în Australia

Parlamentul australian a votat în favoarea legalizării căsătoriilor de același sex pe 7 decembrie 2017. The Guardian a discutat cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com