Connect with us
"
"

Sănătate

Ce alegi: lapte de vacă sau alternative fără lactoză? Care este situația în R. Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Laptele joacă un rol crucial în viața tuturor mamiferelor, chiar de la naștere. Dar unii spun că consumul de lapte al altui mamifer este inutil, nefiresc, chiar nesănătos, scrie BBC. Se mai spune că laptele de vacă conține calciu, iar o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase.

Totuși, nu există dovezi clare că în urma consumului de lapte s-a micșorat riscul de fracturare a oaselor, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură. Mai mult, s-a descoperit că există o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte.

Dar ce se întâmplă în Republica Moldova? La începutul anului 2019 s-a descoperit că foarte multe produse lactate nu conțineau grăsimi lactate, ci vegetale. Ulterior, s-au produs modificări legislative.

PE LUNG

Oamenii din anumite părți ale lumii, unde se domesticesc vaci, inclusiv Europa de Nord și America de Nord, au evoluat cu aproximativ 10 000 ani în urmă pentru a digera lactoza. Drept urmare, 30% din populația lumii continuă să producă lactază, enzima necesară pentru a putea digera lactoza, la vârsta adultă. Restul au încetat încă în copilărie să mai producă lactază, odată cu încheierea hrănirii la sân.

Aproximativ 9% dintre oamenii din nord-europeni sunt intoleranți la lactoză. Chiar și așa, nord-europenii ar putea dori să-și reducă aportul de lapte din cauza altor preocupări, cum ar fi sănătatea și costurile de mediu ale agriculturii animale, care a condus la creșterea alternativelor fără lapte la laptele de vacă.

Dar există vreun beneficiu pentru sănătate în a înlocui laptele de vacă cu o băutură alternativă? Sau laptele de vacă ne oferă nutrienți vitali pe care nu îi putem obține în altă parte? Este adevărat sau nu că laptele agravează intoleranța la lactoză?

Laptele de vacă – sursă de calciu

Laptele de vacă este o sursă bună de proteine ​​și calciu, precum și substanțe nutritive, inclusiv vitamina B12 și iod. De asemenea, conține magneziu, care este important pentru dezvoltarea oaselor și a funcției musculare, și zer și cazeină, care s-au dovedit a juca un rol în scăderea tensiunii arteriale.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă copiilor cu vârsta între unu și trei ani să consume 350 de miligrame de calciu pe zi, ceea ce ar oferi puțin peste jumătate de kilogram de lapte pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor. Dar, atunci când vine vorba de adulți, cercetarea cu privire la faptul dacă laptele de vacă ajută la menținerea oaselor noastre sănătoase este conflictuală.

Dovezile că o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase nu sunt clare. O serie de studii nu au găsit o scădere semnificativă a riscului de fracturare în urma consumului de lapte, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură.

În timp ce există o mulțime de cercetări privind efectele laptelui de vacă asupra sănătății noastre, există mai puține cercetări pentru alternative fără lactate. O privire pe rafturile magazinelor pentru lapte sugerează faptul că există o creșterea a cererii pentru aceste alternative, făcută cu soia, migdale, caju, alune, nucă de cocos, nuci de macadamia, orez, in, ovăz sau cânepă. Ingredientul principal este prelucrat și diluat cu apă și alte ingrediente, inclusiv stabilizatori precum gumă de gellan și gumă de lăcustă.

Guma de fasole de lăcustă este o gumă vegetală folosită ca agent de îngroșare (agent gelifiant) în alimente.

Guma Gellan (E418) este un fel de polizaharidă extracelulară microbiană. Acesta funcționează ca agent de îngroșare, gelifiere și agent de stabilizare.

Laptele de soia este cel mai bun înlocuitor pentru laptele de vacă din punct de vedere al proteinei, deoarece este singurul cu un conținut de proteine ​​comparabil. Dar proteinele din băuturile alternative pot să nu fie proteine ​​„adevărate”.

Alternativele de lapte sunt de obicei fortificate cu nutrienții care apar în mod natural în laptele de vacă, cum ar fi calciul. Dar oamenii de știință nu știu dacă vitaminele și mineralele fortificate ne oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca cele care apar în mod natural în laptele de vacă și spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili consecințele adăugării de calciu în corpul uman.

Studiile au descoperit, de asemenea, o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte. Dar laptele integral conține doar aproximativ 3,5% grăsimi, semi-degresat în jur de 1,5% și lapte degresat 0,3% – în timp ce băuturile de soia, migdale, cânepă, nucă de cocos, ovăz și orez au un nivel mai scăzut de grăsimi decât laptele integral.

Într-un studiu, cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri în funcție de cantitatea de lapte pe care au băut-o. Au descoperit că doar cei care beau cel mai mult – aproape un litru pe zi – aveau un risc crescut de boli de inimă.

Decizia de a bea lapte de vacă sau una dintre numeroasele alternative poate fi confuză – în parte, deoarece există atât de multe opțiuni. Cineva care nu este intolerant la lactoză, dar care prezintă un risc ridicat de a dezvolta osteoporoză sau boli de inimă, de exemplu, ar putea alege lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsime, în timp ce cineva preocupat de mediu ar putea să îl aleagă pe cel cu cel mai mic cost de mediu.

În cele mai multe cazuri, în locul laptelui se poate utiliza un înlocuitor sau înlocuitori. „Deși nu este necesar să evităm laptele, de asemenea, nu este necesar să bem lapte,” spune Jyrkia Virtanen, epidemiolog nutrițional la Universitatea din Finlanda de Est. „Poate fi înlocuit cu alte produse – nu există nici o componentă dietetică sau alimente care să fie absolut necesare sănătății noastre.”

Ce găsim pe rafturile din Republica Moldova?

La începutul acestui an a fost făcută publică o expertiză de laborator unde s-a depistat că o multitudine de produse lactate produse în Republica Moldova nu conțin grăsimi lactate.

Respectiv, în luna martie 2019 s-au făcut modificări în legislație și principala modificare este interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi vegetale în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi vegetale. La sfârșitul lunii septembrie au intrat în vigoare noile modificări.

Social

Activistul care a turnat o căldare de lapte peste ministrul Finanțelor Octavian Armașu, condamnat la un an de închisoare

Publicat

pe

De către

Activistul Andrei Donicăcare, acum doi ani, a turnat o căldare de lapte peste ministrul Finanțelor Octavian Armașu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Andrei Donică consideră că judecătorul i-a încălcat drepturile și asta pentru că a pronunțat sentința în lipsa lui, iar documentul l-a primit prin poștă, după ce a expirat termenul de atac la Curtea de Apel.

TV8 scrie că deși a fost condamnat, tânărul nu regretă că a aruncat o găleată de lapte peste ministru. Însă, dacă s-ar întoarce în timp, ar proceda mai ingenios.

„Eu am făcut un protest, nu l-am pălit, nu l-am numit cu cuvinte necenzurate. Nu regret. Dacă v-ați întoarce în timp, ați face același lucru? Sunt sigur că aș face ceva, dar același lucru, nu știu. Poate ceva și mai interesant”, Andrei Donică citat de TV8.

Pe 30 septembrie 2016, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a fost stropit cu lapte de către protestatar chiar în fața Guvernului. Oficialul a fost acuzat de către Andrei Donică că a promovat „legea miliardului, prin care pe seama cetățenilor a fost pusă rambursarea garanțiilor de stat emise pentru băncile devalizate”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829