Cât costă să treci la transport ecologic

Pandemia de coronavirus – când o bună parte a angajaților lucrează la distanță – pare o perioadă prielnică pentru a trece la transportul ecologic. Circulația transportului pe arterele orașelor nu mai este atât de intensă ca înaintea pandemiei, așa că poți să ajungi rapid și mai în siguranță cu bicicleta sau trotineta electrică la locul destinației. Astfel, nu cheltui bani pe combustibil și mentenanța mașinii, protejezi mediul și te menții în formă. Dacă încă nu ai o bicicletă sau o trotinetă electrică, dar te gândești să o cumperi, îți propunem să vezi cât te-ar costa să treci la transportul ecologic. 

Investiția inițială include aproape toate cheltuielile pe care le vei avea ca biciclist. Desigur, echipamentul și întreținerea vehiculului pe două roți vor necesita costuri suplimentare, însă acestea nu sunt atât de mari, încât să-ți împovăreze bugetul.

Magazinele specializate propun o gamă variată de biciclete – sute de modele, de la cele mai simple biciclete de oraș, cu frâna la pedale și șase viteze, până la biciclete de curse sau de  munte cu 27 de viteze, cu frâne super-sofisticate, care îți vor permite să călătorești pe distanțe lungi într-un timp scurt și îți vor asigura suficiente senzații tari pentru o zi întreagă. La fel de diverse sunt și prețurile – de 1700 de lei pentru o bicicletă simplă de oraș până la 14 mii de lei pentru una de munte. Pentru mersul la serviciu sau călătoriile prin localitate, bicicliștii experimentați ne-au recomandat să optăm pentru bicicleta de oraș (city bike), de circa 3000 de lei. 

Acestea sunt indicate pentru distanțe nu prea lungi și pe un teren nu prea accidentat. Dacă nu vin incorporate în bicicletă, ar trebui să mai cumperi două felinare – unul în spate și unul din față. 

Pentru asta va trebui să scoți din buzunar 120 lei și, respectiv, 150 de lei. Ar fi bine să cumperi și un lacăt antifurt, prețul acestora pornind de la 100 de lei. Denis Romanescu, copreședintele platformei Ciclismul Urban Chișinău, ne-a recomandat să cumpărărm și camere de rezerva, pentru care va trebui să scoți câte 35-50 de lei, o pompă pentru umflarea roților – circa 150 de lei, dar și un set de chei necesar pentru diferite situații imprevizibile – 350 de lei.

Totodată, un biciclist ar trebuie să-și procure în mod obligatoriu o cască, ca o măsură de protecție. Costă circa 400 de lei. De asemenea, o pereche de ochelari care te vor proteja de musculițe, ploaie sau praf, va costa în jur 200 lei. Și desigur, o pereche de mănuși pentru cicliști, al cărui preț pornește de la 150 de lei. 

Bicicleta – 3000 lei

Două felinare – 270 de lei

Lacăt – 100 lei

Pompă – 150 lei

Set de chei – 350 lei

Cască de protecție – 400 lei

Mănuși pentru cicliști – 150 lei

Ochelari – 200 lei 

Cost total – 4620 lei

O altă alternativă, deși mai puțin eco, este trotineta electrică. Gama propusă de magazine nu este atât de variată ca în cazul bicicletelor. Reprezentanții acestor magazine ne-au informat că o trotinetă pentru deplasările la serviciu, dar și plimbările prin oraș poate fi cumpărată cu circa 9 mii de lei. Cu o baterie încărcată, cu acestea poți parcurge până la 20 de kilometri. Încărcătorul este asemănător cu cel al unui laptop obișnuit. După descărcarea bateriei îl pui în priză și ai nevoie de 3-4 ore pentru a-l încărca complet. 

Trotinetele electrice sunt indicate în special persoanelor care au probleme cu spatele sau nu pot depune eforturi fizice necesare la mersul cu bicicleta. Ca și în cazul bicicletelor, la procurarea unei trotinete electrice, ar trebuie să mai cumperi o cască – 400 de lei. La fel ar fi indicate mănușile pentru cicliști – 150 de lei și ochelari – 200 de lei. Pentru că trotineta electrică conține componente pe care nu le poți cumpăra de la magazine specializate, întreținerea tehnică a acestora se face la centrele specializate, deschise de obicei, pe lângă, magazine. Prețul remedierii metenanțelor variază în funcție de problemele apărute la vehicul. 

În același timp, trebuie să iei în calcul și energia electrică pe care o vei plăti pentru încărcarea trotinetei. Dacă ai un traseu de 10 km dus-întors de luni până vineri, parcurgi 50 km pe săptămână. Asta înseamnă că vei încărca bateria de 2,5 ori pe săptămână aproximativ. În timpul încărcării bateria consumă aproximativ 0,3 kw/h și are nevoie de 5 ore de încărcare. Asta înseamnă 1,5 kw per încărcare. Iar la 2,5 încărcări pe săptămână și 1,5 kw per încărcare, rezultă 3,75 kw per săptămână. La 1,9 lei per kw în Moldova, rezultă suma de aproximativ 7 lei pe săptămână pentru încărcarea trotinetei electrice. 

Trotineta electrică – 9000 lei

Cască – 400 lei

Mănuși – 150 de lei.

Cost total – 9550 lei

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.