Cât costă să te tratezi de COVID-19 la domiciliu

În repetate rânduri responsabilii Ministerului Sănătății au declarat că tratamentul la domiciliu al bolnavilor de COVID-19 este „simplu, ieftin, accesibil pentru toate persoanele”. „Noi am estimat care ar fi cheltuielile pentru aceste persoane, ele se încadrează între 200-300 de lei”, a menționat Tatiana Zatîc șefa Direcției Asistență Medicală Primară, Urgentă şi Comunitară de la Ministerul Sănătății la o conferință de presă de la finele lunii iunie.

Acestea au fost confirmate ulterior și de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei emisiuni televizate.

Însă, mai multe persoane care s-au tratat de COVID-19 la domiciliu ne-au spus că, deși nu au manifestat forme grave ale virusului, prețul plătit pentru medicamente a fost de câteva ori mai mare decât cel indicat de autorități. 

Ce spun oamenii care s-au tratat de COVID-19 la domiciliu

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că tratamentul la domiciliu se realizează în conformitate cu protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie. Acesta este un tratament simptomatic care ține nemijlocit de simptomele înregistrate la cei infectați. Persoanele care rămân la tratament la domiciliu au vârsta între 18-60 de ani, nu au maladii concomitente și nu fac parte din grupul vulnerabil.

Persoanele care s-au tratat de COVID-19 cu care am vorbit ne-au povestit că virusul s-a manifestat în mod diferit, cu simptome variate cum ar fi nasul înfundat, slăbiciuni, frisoane, febră, tuse și diaree, însă cu toții afirmă că virusul a fost cel mai greu de suportat după câteva zile de la manifestarea primelor simptome. Potrivit lor, atunci pentru rude și ceilalți membri ai familiei nu mai conta câți bani vor cheltui pentru tratament, important era să scape cu bine de COVID-19. Sursele cu care am vorbit ne-au indicat doar medicamentele „de bază”  prescrise de medici. Am consultat site-urile farmaciilor din Chișinău pentru a preciza costul lor aproximativ,  prețul medicamentelor variază în funcție de producător și concentrația lor.

Evelina Botezat, de 22 ani, care a creat pe Facebook pagina Vindecat de Covid, ne-a povestit că ea și familia sa s-au molipsit la începutul lunii iunie. Principalele simptome – strănut intens, febră, tusea umedă, diaree, pierderea mirosului și gustului. 

La recomandarea medicului de familie, tânăra și-a făcut notițe despre tratamentul pe care l-a urmat. Astfel, Evelina ne-a povestit că principalul medicament indicat de medicul de familie a fost cel antiviral. I s-au prescris câte două pastile de trei ori pe zi. A mai urmat un alt medicament de întărire a sistemului imunitar. Pe lângă vitamina C și paracetamol, i s-a prescris și un antibiotic puternic, unul antimicotic, pastile contra tusei, aspirină, un preparat contra diareei, pastile pentru calmarea durerilor de gât.  

Iată cum arată tratamentul care i-a fost prescris Evelinei:

Medicament antiviral – 350 lei

Medicament de întărire a sistemului imunitar – 104 lei

Pastile anti tuse – 95 lei

Aspirina – 15 lei

Antibiotic – 76 lei

Antihistaminic – 72 lei

Medicament contra diareei – 101 lei

Pastile pentru calmarea durerilor de gât – 58 lei

Vitamina C – 57 lei

Paracetamol – 38 lei

Cost total – 966 lei 

„În urma unui tratament de 14 zile pot afirma cu certitudine că costurile de recuperare nu sunt de doar 200-300 lei, așa cum afirmă responsabilii de la Ministerul Sănătății, ci depășesc cu mult această sumă. În cazul familiei mele, formată din 4 membri, costurile medii al tratamentului Covid se pot aproxima la 3800 lei (sumă ce include doar medicamentele fără alte consultații sau investigații). Doamnei Dumbrăveanu îi urez succes în a găsi un tratament de 200-300 lei pentru Covid, având în vedere că suntem o țărișoară cu oameni plini de nevoi”, a spus Evelina. Tânăra a îndemnat cetățenii să se informeze din surse veridice, iar una din ele este grupul Vindecat de Covid în care puteți afla istoriile oamenilor infectați cu COVID. 

Într-un alt caz, am stat de vorbă cu Adela, soția unui tânăr din Chișinău, care a avut o formă ușoară de COVID-19. Ea ne-a povestit că soțul la început avea stare febrilă și frisoane. El s-a aflat în izolare într-o cameră din apartamentul unde se mai afla ea și cei doi copii ai lor. În prima săptămână virusul a avut o formă ușoară și s-au descurcat cu antivirale, paracetamol și vitamina C, dar în cea de-a doua medicul i-a prescris un antibiotic și probiotic. Adela ne-a povestit că timp de două săptămâni, cât soțul său s-a aflat în autoizolare, au cheltuit în jur de o mie de lei, inclusiv preparate în afara celor de bază. În context, ea a mai spus că nici ea și nici copii nu aveau simptome de COVID-19. Totuși, pentru că medicul de familie nu i-a indicat  testarea la noul Coronavirus, a mers la un laborator privat și și-a făcut testul din mijloace proprii. 

Iată medicamentele cele mai importante procurate în această familie:

Medicament Antiviral – 350 lei

Antibiotic – 200 lei

Probiotic – 250 lei 

Vitamina C – 57 lei

Paracetamol – 38 lei

 Cost total 895 lei

Într-un alt caz am stat de vorbă cu Ecaterina, o tânără din nordul țării. Ea, soțul și bebelușul lor au fost testați pozitiv la COVID în luna iunie. Ecaterina ne-a povestit că imediat după confirmarea diagnozei, familia s-a autoizolat în apartamentul lor. „Doar tratamentul meu și al soțului meu a costat în jur de trei mii de lei”, ne-a spus Ecaterina. Tânăra ne-a relatat medicamentele de bază care i s-au prescris. 

Iată costurile acestei familii:

Antiviral – 350 lei

Antibiotic – 76 lei

Spirulină capsule – 124 lei

Vitamina C – 57 lei 

Medicament profilaxia formării de trombi – 76 lei

Comprimate pentru gât – 42 lei

Medicament de întărire a sistemului imunitar – 104 lei

Cost total – 829 lei

Potrivit datelor din 24 iulie, în tratament activ la domiciliu se află în continuare 2263 pacienți cu forme ușoare de COVID–19, iar 5357 persoane au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu, fiind monitorizate în continuare de către medicul de familie.

În final, venim cu un îndemn către toți cititorii noștri să apeleze la serviciul 112 sau medicul de familie la apariția primelor simptome ale bolii și să nu recurgă sub nicio formă la automedicație. 

AICI poți vedea de ce automedicația poate fi foarte periculoasă. 

Foto: Medicamentele prescrise Evelinei Botezat

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare