Cât costă să menții nivelul optim de umiditate din locuință

O persoană respiră de circa 20.000 de ori pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 12.000 de litri de aer. Calitatea aerului pe care îl respirăm influențează direct sănătatea noastră. De aceea, nivelul optim de umiditate din locuință este foarte important. Există mai multe studii despre care ar fi nivelul optim de umiditate recomandat pentru casă și locul de muncă, iar majoritatea dintre acestea arată că acesta ar fi între 40 și 60%. 

Specialiștii recomandă ca în locuință să fie un umidificator și dezumidificator de aer. Umidificatoarele ajută la combaterea aerului uscat prin adăugarea de umiditate în aer sub formă de vapori lichizi. Dezumidificatoarele, pe de altă parte, îndepărtează umezeala din atmosferă. Dar cât de scump costă să menții nivelul optim de confort termic?

Cum stabilești nivelul de umiditate?

Cel mai simplu mod de a măsura nivelul de umiditate este de a utiliza un higrometru. Așează dispozitivul în mijlocul camerei cât mai departe de ferestre și de uși și observă pur și simplu nivelul de umiditate apărut pe ecran. Dacă umiditatea este sub 40%, vei avea nevoie de un umidificator. Dacă nivelul de umiditate este peste 60%, este recomandabil să folosești un dezumidificator pentru a preveni apariția mucegaiului. 

Un higrometru digital obișnuit costă în magazinele de aparate electrice 250 de lei. Acesta este destinat măsurării atât a nivelului umidității relative cât și a temperaturii din încăpere.

Cât costă un umidificator de aer?

Prețul variază în funcție de suprafața apartamentului, caracteristicile tehnice ale acestuia, țara de origine și chiar magazinul de unde îl cumpărați. De exemplu, un umidificator mic pe care vrei să-l pui pe masă în camera ta sau a copilului costă în jur de 300 de lei. Acesta va avea control mecanic și un regulator de umiditate al aerului manual. În cazul locuințelor cu suprafețe mai mari, agenții comerciali din magazinele specializate susțin că cele mai populare, din punct de vedere al vânzărilor, sunt cele tradiționale cu abur și cele cu ultrasunete. 

Primele funcționează de obicei prin folosirea unui ventilator pentru crearea unui curent ce trece peste un recipient cu apă. Cele cu ultrasunet funcționează cu ajutorul ultrasunetelor care provoacă vibrații ce dispersează particule fine de apă în aer. Specialiștii spun că ambele tipuri sunt bune. 

Diferența dintre cele două ar fi că ultimele ar fi totuși mai silențioase. Un umidificator de aer cu aburi, pentru o suprafață de circa 44 metri pătrați, cu o capacitate de umidificare: 500 ml/oră și rezervor de apă de 6 litri costă în jur de 2350 lei. Un umidificator de aer cu ultrasunet cu aceleași caracteristici tehnice costă circa 2700 lei. 

 Cât costă un dezumidificator de aer?

Când e vorba de un nivel sporit de umiditate în încăperi, specialiștii vorbesc în primul rând despre necesitatea unui sistem de ventilare adecvat din locuință, pentru că excesul de umiditate, în cele mai dese ori, este provocat de deficiența acestui sistem. 

Totuși, dacă ai un sistem de ventilare bun în locuință, din cauza timpului de afară, se poate acumula multă umezeală în casă. În cazul dat, specialiștii recomandă să cumperi un dezumidificator. Ele sunt de două feluri: cu compresor (refrigerare) și cu agent desicant. Primele sunt indicate mai mult pentru apartamente, ultimele – pentru garaje. 

Dezumidificatorul scade gradul de umiditate relativă din încăpere prin eliminarea excesului de vapori de apă din atmosferă. Un dezumidicator pentru o locuință de circa 45 de metri pătrați costă în jur de 3500 de lei, în funcție de magazinul de unde îl cumpărați. (Agenții de vânzări au explicat că prețul acestor aparate variază uneori și până la câteva sute de lei, în funcție de țara de producere.) De obicei, acesta are o capacitate maximă dezumidificare de 20 l /24 h , are  control electronic prin care setezi, atât nivelul de umiditate, cât și modul de funcționare. Partea bună este că display-ul aparatului îți permite să verifici în orice moment care este gradul de umiditate din încăpere. În cazul în care ești adept/ă al/a noilor tehnologii, să știi în Chișinău se vând și dezumidificatoare de aer, care pot fi controlate prin intermediul smartphone-ului sau tabletei, datorită gestionării inteligente a Wi-Fi. Este adevărat că acestea sunt mai costisitoare, prețul unui astfel de dispozitiv recomandat pentru o locuință de circa 45 m.p. este de 5 900 lei.

Deci în final pentru a menține  nivelul optim de umiditate din locuință vei achita:

Preț umidificator -2500 lei

Preț dezumidificator -3500 lei

Preț higrometru -250 lei

Cost final – 6250 lei.

P.S. Multe dintre umidificatoare și dezumidificatoare au incluse în parametrii tehnici și opțiunea nivelului de umiditate în locuință, deci nu vei avea nevoie de un higrometru separat. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.