Care sunt problemele presei din Republica Moldova ?

Zilele libertatii presei in Republica Moldova au oferit un nou prilej de constatari privind prestatia jurnalistilor si starea generala a presei, calificata drept dezastruoasa.

Lideri ai comunitatii jurnalistice au invinuit din nou autoritatile de limitare a libertatii de exprimare si de intimidarea jurnalistilor.

Pentru prima data insa acuzele au fost formulate si la adresa jurnalistilor insisi, acuzati de lipsa de probitate si de servilism in fata unor sponsori politici ori a puterii.

in opinia lui Val Butnaru, directorul ziarului „Jurnal de Chisinau”, problemele libertatii presei in Republica Moldova trebuie cautate in primul rind in interiorul breslei.

Lipsa de solidaritate ar fi de fapt cea mai mare problema a jurnalistilor, in pofida presiunilor exercitate de autoritati si a unei legislatii neadecvate in domeniu, considera Val Butnaru.

"Atita timp cit ziaristii nu vor spune „nu” celor care ii hartuiesc, ii manipuleaza, ii opreseaza, atita timp nu vom avea nici un fel de presa si nici un fel de libertatea a presei. Totul este o simulatie, o copie jalnica a situatiei din Rusia, unde totul se face la comanda unui singur om, unui singur partid. Acelasi lucru deja se intimpla si la noi. Vom avea o presa multa, diversa, dar docila si manipulata de o singura putere.", a declarat Val Butnaru.

Presedintele Asociatiei Presei Electronice APEL, Alexandru Dorogan, spune ca o mare doza de vina pentru situatia presei in Republica Moldova revine si autoritatilor. Totusi, jurnalistii sunt cei responsabili in primul rind de conditia lor.

„Eu nu vreau sa-i acuz pe jurnalisti, pentru ca ma consider si eu ca fac parte din aceasta tagma. Dar problema este in altceva.

Libertati avem, adica libertati declarate sunt suficiente, totul este ca presa noastra este foarte dependenta: dependenta politic, dependenta din punctul de vedere al justitiei – pentru ca este o justitie care nu ne favorizeaza, este una restrictiva pentru presa si permitiva pentru toti ceilalti – o dependenta foarte importanta este cea economica.", a spus presedintele Asociatiei Presei Electronice, Alexandru Dorogan.

"Si atunci cind nu exista o libertate economica, pentru ca nu exista la noi aceasta, in consecinta nu exista nici libertatea unei prese libere, chiar celei private, nemaivorbind de cea publica, care iarasi depinde foarte mult economic de ce stabileste Ministerul de Finante, Guvernul, in definitiv de ce stabileste Parlamentul si oamenii sunt foarte dependenti economic. in conditiile cind exista aceste dependente, nu putem vorbi despre careva libertate sau nu putem vorbi despre libertati.", a mai spus Alexandru Dorogan.

Organizatia internationala „Freedom House” a calificat libertatea presei in Republica Moldova drept inexistenta.

Am intrebat-o pe Corina Cepoi, director adjunct al Centrului Independent de Jurnalism din Chisinau prin ce se explica mai mult aceasta stare de lucruri: prin presiunile si persecutiile autoritatilor, prin controlul descurajator al clasei politice asupra presei sau prin lipsa de pregatire profesionala a jurnalistilor si ignorarea de catre ei a deontologiei profesionale?

"Si valorile profesionale nu sunt viabile in Republica Moldova. Din pacate, jurnalistii nostri nu au din ce trai pentru a fi foarte profesionisti si foarte etici.

Este greu sa fii foarte indraznet cind nu ai cu ce hrani familia si asta am vazut-o si in timpul protestelor la televiziunea de stat. Si desigur presiunile guvernarii care acum sunt mai mari se simt", spune Corina Cepoi.

"Vedem ca nu numai presa de stat a fost partinitoare. in general am observat o implicare a mass-media in agenda celora care finanteaza, sponsorizeaza, influenteaza organizatiile, din pacate" – mai declara Corina Cepoi, adaugind ca " am fost chiar acuzati noi de idealizarea standardelor, de idealizarea situatiei din Republica Moldova: ni s-a spus ca nu poate exista o presa echilibrata."

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare