Connect with us
"
"

Economie

„Capul face, capul nu trage” sau cum să-ți protejezi creația intelectuală

Publicat

pe

Ce trebuie să faci ca, într-o bună zi, diva muzicii pop, Rihanna, să-ți ceară permisiunea de a-ți cânta piesa? Să fii Dan Bălan? Nu e neapărat! Este suficient ca inspirația și creativitatea transpuse în piesa ta să fie pe placul Rihannei. Ulterior, cunoașterea și gestionarea eficientă a drepturilor recunoscute de lege asupra operei te va ghida spre un profit sigur. Nu știm dacă acceptul talentatului compozitor moldovean „a costat” ceva, cert e că, având o gestiune corectă și legală a drepturilor, Dan Bălan s-a putut „scălda” din plin în gloria de care s-a bucurat remake-ul de peste ocean „Live your life”.

Se prea poate că faima e la colț de stradă și în cazul tău! Dacă ești convins că ai creat ceva valoros (poezia pe care ai scris-o pe un șervețel de hârtie sau piesa ta pe care ai înregistrat-o pe telefon, într-o doară) e cazul să afli mai multe despre cum pot fi protejate creațiile intelectuale.

Fie că e vorba de opere din domeniul literaturii, dramaturgiei, muzicii, cinematografiei, IT, arhitecturii sau coregrafiei – în Republica Moldova înregistrarea creațiilor protejate de dreptul de autor şi de drepturile conexe se efectuează de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI).

„Autorul beneficiază de protecţia dreptului de autor asupra operei sale prin însuşi faptul de creare a ei. Respectiv, pentru apariția și exercitarea dreptului de autor nu este necesară înregistrarea operei sau vreo altă formalitate.Totuși, dacă autorul decide, acesta își poate înregistra creația la AGEPI, obținând un certificat care se dovedește a fi util în multe situații. Bunăoară, încheierea contractelor de licență sau cesionarea drepturilor către o casă de discuri, o editură, de exemplu, este deseori condiționată de prezentarea certificatului de înregistrare a creației. Acest document este binevenit și în caz de litigiu, având în vedere că instanţa de judecată îl poate recunoaşte drept prezumţie a paternităţii dacă nu se va dovedi contrariul.”

Industria muzicală mondială este cel mai relevant exemplu pentru a înțelege cum pot fi valorificate DAC. Această ramură a economiei generează peste 50 de miliarde de dolari anual din desfășurarea concertelor, realizarea CD-urilor, imprimarea fonogramelor etc. Drept urmare, protecția și gestionarea corectă a drepturilor de autor și a celor conexe este crucială pentru un artist care planifică utilizarea comercială a creațiilor sale. O știe bine Marcel Bostan, frontman-ul celei mai de succes trupe rock din Moldova – „Alternosfera” – care și-a înregistrat practic toate piesele la AGEPI.

Foto: aquarelle.md

Marcel Bostan, solist, formația „Alternosfera”: „Această procedură este utilă în cazul apariției unor litigii sau a unor conflicte legate de dreptul de autor. Am avut un conflict, prin anii 2003-2004, cu o companie care vindea rigtone-uri. Faptul că melodiile noastre erau înregistrate oficial ne-a ajutat să primim niște despăgubiri, ca urmare a deciziei instanței. Totodată, contractul cu AGEPI îți permite să multiplici piesele. Orice companie care se ocupă de comercializarea CD-urilor solicită neapărat acte ce confirmă dreptul de proprietate.”

La AGEPI au fost depuse cereri de înregistrare și a producțiilor cinematografice. De exemplu, autorii filmului de scurt metraj „Flutulus”  – o producție autohtonă în regia lui Igor Sadovski – au înregistrat-o la categoria „operă audiovizuală”. Filmul este o dramă poetică, inspirată din parabola „Ucenicul şi Fluturele” şi scoate în evidenţă importanţa deciziilor pe care trebuie să le luăm zi de zi. Pelicula a luat peste 30 de premii în cadrul festivalurilor internaționale.

Foto: diez.md

Veaceslav Cebotari, autorul scenariului: „Ni s-au solicitat acte care confirmă dreptul de autor, mai ales pentru faptul că avem muzică originală în film. La unele concursuri, la fel, a trebuit să le prezentăm. Este o practică mondială obligatorie, dacă vrei să fii în rând cu lumea. Bineînțeles, îți ia ceva timp, costă, dar în secolul 21 este o procedură de la care nu te poți eschiva.”

Și dacă tot trăim într-o societate modernă, dreptul de autor a ajuns să se răsfrângă și asupra produselor IT, care și ele sunt creații ale inteligenței umane. Nu au regretat că au apelat la AGEPI dezvoltatorii celui mai popular site de anunțuri din Moldova, care s-au trezit într-o bună zi că un site-clonă le face concurență și induce în eroare internauții.

Foto: simpals.com

Dorian Doronceanu, jurist, compania „Simpals”: „Adresa web a site-ului nostru este www.999.md. Ei nu au făcut decât să adauge încă o cifră de „9”, lansând site-ul 9999.md. Dar nu acest lucru a fost cel mai grav. Designul platformei-clonă era identic cu designul pe care l-am elaborat noi. Certificatul AGEPI ne-a fost util și atunci când ne-am adresat în instanță, și când am mers la poliție. Am obținut câștig de cauză în acel dosar penal, iar acel site a fost lichidat la scurt timp.”

Astfel, sistemul DAC îi motivează pe autori să continue să creeze, iar pe utilizatori – să valorifice operele originale create, ca, într-un final, societatea să poată progresa. Accesează linkul http://agepi.gov.md/ro/copyright/despre-dac pentru a afla cum îți poți proteja creațiile.

Acest material este realizat în cadrul Proiectului „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, finanțat de Uniunea Europeană.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Prețuiește-ți munca – „cere” drepturi!

Publicat

pe

De către

Trăim într-o epocă în care inventivitatea, creativitatea și autenticitatea sunt valori ce te pot aduce pe culmile succesului. Astăzi nu mai e nevoie să muncești o viață la corporație, să avansezi, treaptă cu treaptă, spre devenirea carieristică – poți crea o aplicație mobilă virală, care te va face milionar peste noapte, confecționa ii, care vor „înnebuni” vedetele de la Hollywood ori coace cea mai bună pâine artizanală din oraș.

Indiferent în ce domeniu ai creat ceva valoros, rodul muncii tale îți aparține și e corect ca legea să-ți ofere nu doar confirmarea acestui fapt, dar și garanția că nimeni nu va pretinde la cununa ta de lauri. În Republica Moldova, singura instituție publică care îți poate oferi această garanție este Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Proprietate intelectuală:

  • Obiecte de proprietate industrială (marca comercială, desenul și modelul industrial, invenția, soiul de plantă, Indicația Geografică, Denumirea de Origine, Specialitate Tradițională Garantată)
  • Drepturi de autor și drepturi conexe (opere literare, științifice, de artă, muzicale etc.)


AGEPI te ajută să oferi plusvaloare produsului tău

Suport în completarea caietului de sarcini

Ați auzit, probabil, de celebrul cașcaval italian „Parmigiano-Reggiano”? Ei bine, ce îl face atât de special? O rețetă unică, ingrediente de cea mai înaltă calitate, dar și o zonă de producție limitată, centrul căreia sunt orașele Parma și Reggio Emilia. În conformitate cu legislația UE, numai brânzeturile produse în această regiune pot fi etichetate astfel. Fiind un produs exclusiv, nu e de mirare că parmezanul a ajuns cel mai popular produs tradițional italian. Încet, încet, și în Republica Moldova antreprenorii se învață să-și valorifice produsele tradiționale. Bunăoară, dulceaţă din petale de trandafir – cu toții am savurat-o în copilărie, în cornulețele sau ruladele pregătite de bunica.         

sursa: fcc.md

Știați oare că în țara noastră există un singur antreprenor care o  produce la scară industrială? Vorbim de Fabrica de Conserve din Călărași, conducerea căreia a decis să valorifice acest atu, reușind să obțină pentru acest desert aromat titlul de „Indicație Geografică Protejată”, atât pe teritoriul RM, cât și UE. Procedura nu a fost una deloc ușoară, dar AGEPI a oferit suport maxim în perfectarea tuturor actelor, povestește directorul întreprinderii.

Mihail Vladicescu, director „Fabrica de Conserve din Călărași”: „Dulceața noastră este un produs unic în Moldova, fără conservanți, cu calități gustative excepționale și proprietăți atât nutritive, cât și de detoxifiere. Toate acestea au trebuit confirmate în laboratoare, a trebuit să obținem o serie de certificări, am fost vizitați chiar și de experți din UE, dar, într-un final, am reușit să obținem protecția IG. Acest lucru nu ar fi fost posibil făr susținerea AGEPI, care ne-a ajutat să îndeplinim caietul de sarcini din contul unui grant european. A fost un drum dificil, dar pe tot parcursul lui, specialiștii instituției au dat dovadă de răbdare și înțelegere, chiar dacă noi am fost cam impulsivi uneori.”

„Dulceața din petale de trandafir Călărași” se exportă în câteva țări europene, iar recent și-au manifestat interesul față de acest desert și importatori din Asia. Produsul cu IGP deschide noi oportunități pentru producător, care nu exclude că ar putea lansa produse de patiserie cu delicioasa dulceață sau chiar produse farmaceutice din petale de trandafir.

Indicațiile geografice ajută producătorii să obțină profit din produsele lor și să păstreze tradițiile regiunii de origine. Reputația produselor cu IG, la rândul său, contribuie la creșterea producției și a exportului. Un alt beneficiu al colaborării cu AGEPI este și faptul că recunoașterea IGP moldovenești pe teritoriul UE se face gratuit, în baza Acordului de Asociere RM-UE care prevede protecția reciprocă a IGP ale părților.

AGEPI te ajută să-ți valorifici creativitatea

Reducere de 65% pentru ÎMM și scutire de taxă pentru elevi și studenți

Care este cel mai evident element distinctiv pentru un produs? Aspectul exterior, bineînțeles. Felul cum arată un produs constituie unul dintre factorii principali care influenţează vânzarea cu succes a acestuia și care determină cumpărătorul de a prefera un produs din multitudinea de variante propuse.  Mai mult decât atât, uneori aspectul exterior este mult mai important decât denumirea produsului (brandul). O știe designerul Mihai Stamati, creator de obiecte de decor, mobilier, dar și autorul unei colecții de jucării eco mecanice pentru copii.  „Bobocul”, „Căluţul”, „Tricicleta”, „Omida”, „Greierul şi Furnica” sunt destinate copiilor între 2 și 4 ani. Fiecare piesă în parte este mai întâi schiţată, apoi decupată în lemn de către o fabrică din capitală, iar meşterul le vopseşte şi le asamblează între ele, creând forme simple, ușor percepute de cei mici.

sursa: mikelesta.com                                                                                                                                                                                                             

Mihai Stamati, designer: „Ideea de a face jucării din lemn a venit și din dorința de a crea ceva care tehnologic poate fi produs relativ ușor, dar, în același timp, să aibă un impact vizual puternic. Lemnul îmi oferă anumite posibilități, dar și limite, iar eu văd asta ca pe o provocare care mă inspiră și mă obligă uneori să redau esența prin forme stilizate, simple. Nu dețin o marcă comercială pentru că, deocamdată, nu produc în serie aceste jucării. Dar am vrut să consemnez că designul jucăriilor îmi aparține, iată de ce le-am înregistrat la AGEPI, la categoria: „Desene/Modele industriale” (DMI). Astfel mi-am asigurat dreptul exclusiv asupra acestor produse și am primit garanția că nimeni nu-mi va plagia creațiile, nimeni nu va produce jucării cu aspect exterior identic, dar cu o altă denumire, să zicem.”

„În calitate de DMI se protejează designul produsului, redat prin ansambluri de linii și culori sau forme tridimensionale. Dacă marca înregistrată servește la diferențierea produselor prin prisma producătorului, atunci desenele sau modelele industriale se referă la aspectul exterior al produsului în sine. Spectrul de titulari ai DMI este extrem de variat: de la producători de scule până la giuvaiergii. Într-o cerere de înregistrare pot fi incluse până la 100 de DMI din aceeași categorie de produse.”   

AGEPI te ajută să schimbi lumea

Reducere de 95% la taxa achitată de persoanele fizice și organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării

Invențiile au fost dintotdeauna motorul progresului, iar autorii lor au intrat în istoria omenirii ca personalități care au schimbat lumea. Și în Republica Moldova avem inventatori, inclusiv în domenii ale viitorului. Un grup de cercetători științifici de la Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” au anunțat că au dezvoltat o metodă unică care facilitează crearea unui ficat sănătos în condiții de laborator, fără a avea nevoie de un donator. Promițător, nu? Fără a sta mult pe gânduri, autorii invenției au brevetat-o la AGEPI, pentru că planurile lor sunt mari: să revoluționeze transplantologia din țara noastră.

sursa: nature.com

Mariana Jian, cercetător științific, Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare, USMF: „Metoda la care am lucrat noi presupune decelularizarea ficatului bolnavului care are nevoie de transplant și repopularea lui cu celule stem, luate tot de la același pacient. Ulterior, în laborator, aceste celule stem sunt transformate în celule hepatice, pentru a obține un ficat funcțional. Marea provocare este de a reuși extragerea celulelor hepatice bolnave în proporție de 100%, astfel ca din ficat să rămână doar matricea cu colagen (scheletul). Acest lucru garantează că rata de rejecție a noului organ va fi redusă, practic, la zero. Noutatea cu care am venit noi este tocmai acel complex de substanțe care distruge celulele hepatice fără a coagula sângele, este vorba de substanțe ce au o capacitate sporită de a pătrunde în toate porțiunile organului, respectiv, ele ne ajută să obținem acea „foaie albă”, cu care să lucrăm mai departe.”

La ora actuală, autorii invenției au reușit să obțină un ficat de șobolan creat în condiții de laborator, iar marea lor speranță este să aplice la un grant în cadrul Programului european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020” și să continuie cercetările.

„Brevetul reprezintă un “contract” între inventator  şi stat unde: inventatorul îşi ia obligaţia de a dezvălui societăţii invenţia sa, iar statul, în schimb, îi acordă inventatorului  printr-un titlu de protecţie, conţinând informaţia despre aceea invenţie, un drept exclusiv de exploatare a acesteia pe întreaga sa durată de protecție și de a interzice altora care nu au acordul său să exploteze invenţia, astfel încât inventatorul să-şi recupereze cheltuielile legate de crearea invenţiei şi să obţină, eventual, un venit. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală este un susținător al progresului tehnico-științific din țara noastră, iată de ce la brevetarea invenției persoanele fizice și organizațiile din sfera științei și inovării obțin o reducere de 95 la sută.”

Mai multe detalii despre procedura de înregistrare la AGEPI a obiectelor de proprietate industrială, precum și cerințele față de pretendenții la dreptul asupra OPI sunt disponibile accesând acest link.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică17 ore în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social23 de ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

SocialO zi în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social2 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social2 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie3 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Advertisement

Politică

Divertisment4 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031