Capitala Kazahstanului a fost redenumită în cinstea președintelui

PE SCURT

Deputații Republicii Kazahstan au votat în lectura a doua redenumirea capitalei din Astana în Nursultan, în cinstea primului președinte Nursultan Nazarbaev. Nazarbaev a fost președintele Kazahstanului încă de la căderea Uniunii Sovietice până ieri, 19 martie. Acesta și-a dat demisia și l-a numit în locul lui pe Jomat Tokaev, președintele senatului.

Cel care a propus redenumirea capitalei a fost noul președinte al Republicii Kazahstan, Jomat Tokaev. Mai mult, noul președinte a propus ca să fie edificat un monument în cinstea lui Nazarbaev și străzile principale din orașele din regiuni să fie redenumite. Următoarele alegeri prezidențiale vor fi în 2020.

PE LUNG

„Am luat decizia de a înceta activitatea mea în funcția de președinte. În acest an se fac 30 de când ocup cel mai înalt post din țară. Poporul mi-a oferit șansa să fiu primul președinte al Republicii independente Kazahstan.”

Totuși, Nazarbaev va fi în continuare președinte al Consiliului de Securitate al Kazahstanului. În luna mai 2018 a fost votat un proiect din lege prin care l-a numit pe Nazarbaev președinte al acestui Consiliului până va înceta din viață. El va superviza forţele de ordine şi îl va menţine sub conducerea sa pe orice preşedinte care îi va succeda. Potrivit Eurasianet, Consiliul de Securitate a fost transformat dintr-un corp pur consultativ într-unul cu un anumit grad de coordonare a tuturor structurilor de stat, inclusiv a agențiilor de securitate, a ministerelor și administrațiilor locale.

Nazarbaev are statul de „Tată al Naţiunii” care îi garantează imunitatea judiciară. El își păstrează funcția de președinte al partidului „Nur Otan”, partid care formează majoritatea parlamentară. Își menține funcția de membru al Consiliului Constituțional Republican.

Este președintele Kazahstanului din aprilie 1990.

În 2015, a fost reales pentru a 5 oară ca președinte de către 97,75 % din alegători.

În luna iulie, Nazarbaev va împlini 79 de ani.

Nazarbaev este unul dintre aliații președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

RFI scrie că ieșirea lui Nazarbaev poate oferi o foaie de parcurs pentru modul în care Vladimir Putin ar putea renunța la putere. Nazarbaev nu va părăsi scena cu totul. El va continua să prezideze Consiliul de Securitate și să rămână liderul partidului care domină parlamentul, într-o încercare aparentă de a-și păstra influența și de a-și garanta securitatea în anii de după preluarea puterii de către un nou lider. Liderul rus, care are legături strânse cu Nazarbaev, este în mod similar poziționat în vârful unui sistem de tip ”câștigătorul ia totul”. Putin nu a spus că ar avea în vedere pensionarea, dar un rol în aparatul de securitate al Rusiei este văzut ca o modalitate de a-și garanta securitatea după ce va fi părăsit puterea.

Partidul comunist, Nazarbaev și Voronin

Potrivit Ziarului de Gardă, în octombrie 2008, presa de la Chişinău a publicat o scrisoare a preşedintelui Voronin, adresată omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, prin care cerea închiderea activităților omului de afaceri Anatol Stati (două companii în Kazahstan, numite KazPolMunai şi Tolkynneftegaz). Holdingul lui Stati, Ascom, desfăşura de asemenea activităţi în Turkmenistan, Kurdistan şi Sudan. Scrisoarea a fost criticată şi ridiculizată în presă. Părea incredibil ca preşedintele Kazahstanului să ţină cont de această scrisoare, în care se solicita reprimarea unui investitor străin.

„Stati desfăşoară campanii propagandistice şi politice şi finanţează în mod intransparent partide politice din opoziţie”, se spunea în scrisoarea lui Voronin. La câteva luni de la acea scrisoare, activităţile lui Stati s-au confruntat cu probleme foarte serioase în Kazahstan, a scris zgd.md.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.