Canicula provoacă un fenomen meteo rar în Franţa: „Heat Burst”, o ploaie fără apă!

PE SCURT

Canicula continuă să afecteze Franţa, dar şi alte ţări din regiune. Astfel, în Olanda s-a bătut recordul de căldură cu 38,8°C; la fel şi în Belgia unde mercurul termometrelor a ajuns până la 38,9°C. Franţa pare totuşi cea mai grav afectată de acest fenomen meteo extrem.

20 de departamente care acoperă nordul Franței până în regiunea pariziană au fost plasate în alertă roşie, gradul maxim de atenţionare la caniculă. În restul Franţei, alte 60 de departamente sunt în alertă portocalie. În majoritatea oraşelor s-au bătut noi recorduri de temperatură, iar  în următoarele ore, mercurul va continua să urce: astfel, joi sunt anunţate la Paris 42°C, un record absolut, scrie rfi.ro.

PE LUNG

Locuitorii din departamentele Orne şi Manche n-au visat noaptea trecută. Tunetele pe care le-au auzit chiar au existat, la fel şi trăznetele văzute pe cer în cele două zone dar pe pământ nu a căzut niciun strop de apă. Mai mult de atât, contrar a ceea ce se întâmplă după o furtună normală când aerul se răceşte, de data aceasta temperaturile au crescut brusc. In 25 de minute, la miezul nopţii, termometrele au urcat de la 26°C la 32°C. Fără să ştie, locuitorii au trăit un „Heat Burst”.

Un „Heat Burst” este provocat de evaporarea precipitaţiilor la mare altitudine, când aerul de jos este foarte uscat şi cald. Aerul de sus, mai rece, coboară foarte repede şi se încălzeşte şi el graţie fenomenului zis de „compresie adiabatică”. Odată ajuns la sol, aerul rece, devenit cald, provoacă deci o creştere rapidă şi puternică a temperaturii, până la 10 grade în plus, într-un răstimp extrem de scurt. In plus, apa declanşată în altitudine de furtună s-a evaporat pe drum şi nu mai ajunge niciodată pe pământ.

Fenomenul este cu atât mai surprinzător cu cât el este extrem de rar în Franţa – pot trece ani şi chiar decenii fără „Heat Burst” în Hexagon, notează previzioniştii de la Météo France. Cu toate acestea, un fenomen de „Heat Burst” a avut loc în 2015 în zona oraşului Troyes când temperatura a urcat atunci de la 24°C la 33°C între orele 12 şi unu noaptea, mai scrie rfi.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.