Connect with us

Sănătate

Cadouri de Crăciun pentru el, ea și copii: cele mai bune oferte la produse de îngrijire pe care le poți face cadou!

Publicat

pe

În decembrie Farmacia Familiei este ajutorul lui Moș Crăciun!

Pentru că numărătoarea inversă până la Crăciun a început deja, e în toi și goana după cadouri. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm febril să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

Se întâmplă însa ca, în febra sărbătorilor de iarnă, să nu ai timp de colindat prin magazine, ori să rămâi în pană de idei. Astfel că venim în ajutorul celor care sunt în căutare de daruri. Intrați în rețeaua Farmacia Familiei, unde vă așteaptă o gamă bogată și variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranţă, veți găsi cadoul perfect! Lista cadourilor disponibile și prețurile pentru ele le găsești pe site-ul Farmacia Familiei.  Bucuria de a dărui face parte din magia Crăciunului!

Sănătate

Veșnica dezbatere: Vaccinare sau anti-vaccinare?

Publicat

pe

De către

În secolul XXI, o asemenea întrebare pare să nu își găsească locul. Progresul medicinei, vaccinarea și antibioticele au redus substanțial mortalitatea infantilă și au ajutat la creșterea duratei medii de viață. Cu toate acestea, un curent anti-vaccinare convinge din ce în ce mai mulți părinți să nu își vaccineze copiii sau să renunțe la o parte din schema recomandată.
Nu este pentru prima dată când vaccinurile sunt întâmpinate cu rezistență, despre primul vaccin împotriva variolei spunându-se că va transforma oamenii în vaci. Între timp, datorită campaniei mondiale de vaccinare, variola a fost eradicată fără ca vreun pacient să capete însușiri bovine.
Acum, vaccinurile sunt acuzate să provoace autism, epilepsie, paralizie, alergii și o mulțime de alte efecte secundare, toate mediatizate intensiv și transformate în povești „virale” prin simpla „distribuire” pe site-urile de socializare fără măcar a verifica sumar credibilitatea unei știri vechi de câțiva ani. De-a lungul istoriei, neînțelegerea modului în care funcționează lumea în care trăim ne-a făcut să ne temem de tunete, eclipse, comete și alte fenomene naturale pe care nu le puteam explica. În timp, cercetând și punând întrebări, umanitatea a ajuns să la un nivel de cunoaștere care îi permite să explice o mare parte din lumea care ne înconjoară. Mai avem însă multe de învățat, iar vaccinurile par să necesite în continuare o explicație pe înțelesul tuturor. Așadar,

Ce sunt vaccinurile?

Prezentate simplu, vaccinurile sunt modul în care putem furniza sistemului imunitar un mod de a identifica virușii, astfel încât organismul să își poată pune în mișcare mecanismele naturale de protecție. De obicei, un vaccin conține o versiune slăbită sau inactivă a unui virus, prin introducerea sa în organism, pe cale orală sau injectabil, sistemul imunitar primind informațiile de care are nevoie pentru a se apăra de adevăratele infecții.
Desigur, pe lângă virus, o doză de vaccin mai conține și alte substanțe necesare pentru prezervare, iar acestea au fost blamate pentru o serie de efecte secundare. În principiu, un vaccin conține poate conține:
  • săruri de aluminiu pentru doza eliberarea ingredientului activ și a îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar;
  • thiomersal (thimerosal) pentru a preveni dezvoltarea unor bacterii periculoase în vaccin;
  • gelatină purificată pentru a proteja componenta activă de variațiile de temperatură;
  • albumină folosită drept stabilizator;
  • formaldehidă pentru a inactiva viruși sau bacterii;
  • regulatori de aciditate pentru a păstra un pH neutru;
  • antibiotice.
Deși unele substanțe au denumiri care par capabile să sperie și un chimist, în realitate nu sunt monștrii de care ar trebui să ne temem. Thiomersalul conține mercur, dar organismul uman îl descompune în etilmercur, un compus care este ulterior eliminat. Oricum, majoritatea vaccinurilor actuale nu mai folosesc thiomersalul drept conservant.
Formaldehida, cunoscută ca formol în formă de soluție apoasă, este produsă în mod natural de metabolismul uman. Se estimează că un bebeluș de două luni are aproximativ 1,1 miligrame de formaldehidă în sânge, de 10 ori mai mult decât cantitatea maximă dintr-un vaccin. Iar o pară conține de 50 de ori mai multă formaldehidă decât un vaccin.
Diversele săruri de aluminiu folosite conțin mai puțin de un miligram de aluminiu, iar acesta este eliminat de organism în câteva zile. Deși un metal, aluminiul poate fi regăsit în mod natural în alimente, inclusiv în laptele matern.
Despre antibiotice discuția este mult mai amplă, dar oricum cantitățile dintr-un vaccin sunt infim mai mici decât cele prescrise, uneori prea des, copiilor.

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?

Toate vaccinurile au menționate efectele secundare în prospect, majoritatea enumerând febra, înroșirea locului în care s-a făcut injecția și o durere ușoară. Unele persoane pot avea reacții mai puternice, în general febră, dar acestea sunt foarte rare. Pentru a preveni posibila asocierea între vaccinare și simptomele unor boli, nu este recomandată vaccinarea celor care au deja stări febrile din diverse motive sau o afecțiune severă.
În general, se consideră că vaccinarea poate fi realizată chiar dacă persoana are o răceală ușoară, rinită alergică sau ale manifestări alergice, astm sau urmează un tratament cu antibiotice. Orice posibile contraindicații, cum ar fi reacțiile alergice severe la o anumită componentă a vaccinului, trebuie discutate cu medicul de familie sau medicul pediatru.

De ce se spune că vaccinurile provoacă autism?

Tulburările din spectrul autismului par să apară cu o frecvența crescută la copii, iar vaccinurile au fost bănuite să aibă o legătură. Totul a pornit de la coincidența dintre vârsta la care se administrează vaccinurile și vârsta la care sunt observate comportamente ce pot indica tulburări din spectrul autismului. Dar, cercetări recente sugerează că autismul își poate avea originea încă din perioada intrauterină, înainte de orice vaccinare. Deși nu s-au stabilit cu certitudine cauzele autismului, cea mai elaborată cercetare susține că un exces de sinapse în creier ar putea fi la originea tulburărilor din spectrul autismului, fără a evidenția vreo legătură cu vaccinarea.
În anul 1998, medicul britanic Andrew Wakefield a susținut că a descoperit o conexiune între vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) și autism, dar studiul său a fost dovedit a fi fals și a fost retras. Numeroase studii ulterioare nu au găsit nicio conexiune între vaccinarea de orice fel și autism. În luna iunie 2014, studiul „Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies”, realizat pe baza datelor medicale a peste 1.200.000 copii, nu a găsit nicio asociere între tulburările din spectrul autismului și vaccinare, vaccinul ROR, thiomersal sau expunerea la mercur.
Niciun alt studiu științific, indiferent unde în lume a fost realizat, nu a găsit vreo legătură între vaccinuri și autism. Dacă ar fi existat, până acum poate am fi avut deja un leac pentru autism. Între timp, cea mai bună soluție pentru prevenirea și tratarea autismului pare să fie intervenția timpurie, în special prin interacțiunea intensă dintre părinți și copiii care manifestă posibile simptome ale unor tulburări din spectrul autismului.

Vaccinul antipoliomielitic provoacă poliomielită?

Poliomielita a fost o problemă majoră a secolului trecut, în 1988 afectând un număr estimat de 350.000 persoane. În medie, una din 200 de persoane infectate era paralizată ireversibil, un procent cuprins între 5 și 10% dintre cei paralizați decedând. Datorită campaniei globale de vaccinare, în prezent doar în regiuni din trei țări mai există focare de poliomielită.
La începuturile vaccinării antipoliomielitice și în cazul administrării orale, exista posibilitatea redusă ca vaccinul să declanșeze poliomielita. Între timp, majoritatea statelor au renunțat la vaccinul oral și au optat pentru cel injectabil, care nu poate avea un astfel de efect deoarece conține tulpini inactivate de poliovirus (VPI).
În România și în alte state precum Franța, Canada sau Japonia, este utilizat și vaccinul injectabil IMOVAX POLIO produs de Sanofi Pasteur. În literatura de specialitate nu există date care să sugereze posibile efecte secundare grave, singurele reacții fiind cele obișnuite (febră și dureri moderate) și dispărând în câteva zile.
Cât privește infectarea cu „virusul SV 40 din rinichiul maimuței verde din Africa”, acest aspect se referă la o parte din vaccinurile produse în anii ’60, nu la cele folosite în prezent.

Care sunt riscurile antivaccinării?

Unul dintre argumentele celor care militează împotriva vaccinării este eradicarea bolilor precum poliomielita din țările civilizate. Totuși, o vacanță într-o locație exotică sau un pelerinaj pot aduce persoane nevaccinate în contact cu viruși încă activi în țări în care nu s-a reușit imunizarea completă. Ulterior, o singură persoană infectată este suficientă pentru a provoca o epidemie în rândul celor care au refuzat să se vaccineze.
Un alt argument folosit frecvent susține că „rujeola (pojarul), oreionul și rubeola sunt bolile copilăriei” și nu sunt periculoase. Dar aceste boli pot avea și complicații grave, în special dacă se declanșează la maturitate.

Concluzii

Ca orice medicament, un vaccin poate avea efecte adverse, dar acestea sunt rare sau minore. Pe ansamblu, vaccinurile de acum sunt cât se poate de sigure și, în mod cert, mult mai sigure decât în urmă cu 20 – 30 de ani. Raportat la severitatea bolilor prevenite, vaccinarea este un risc minor pe care trebuie să ni-l asumăm. În caz contrar, pot reizbucni epidemii ale unor boli care ar fi trebuit să dispară demult.
Citește mai departe

Sănătate

Istoria din spatele „imaginilor revoltătoare cu un bătrân ignorat de personalul de la Urgență”

Publicat

pe

De către

Un tânăr din Chișinău a postat ieri un video pe contul său de Facebook, în care arăta un bătrân cu cârjă căzut la pământ, sângerând. Tânărul acuza personalul de la Institutul de Medicină Urgentă de inacțiune și ignorarea stării grave în care se afla bătrânul.

Mai mult, unul dintre martori declară că o doctoră care se afla în una din ambulanțe a refuzat să-i acorde ajutor pe motiv că pleacă la alt pacient. „Lumea trecea fără să-i pese. Domnul a ieșit de la Urgență, i s-a făcut rău și a căzut cu fața în jos. Singurul om care i-a sărit în ajutor este băiatul care a filmat”, spune martora oculară la cele întâmplate.

În același timp, Cristina Gorea, comunicatoarea Institutului de Medicină Urgentă,  informează că, de fapt, domnul în cauză a beneficiase deja de ajutor medical. Inițial, bărbatul s-a adresat pentru ajutor la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, invocând o fractură nazală, unde a fost redirecționat și transportat cu ambulanța la Institutul de Medicină Urgentă. Aici, medicii l-au consultat, i-au făcut tomografie și au infirmat fractura nazală. Bărbatul a fost diagnosticat cu contuzie a țesuturilor moi ale feței, ceea ce înseamnă, de fapt, niște zgârieturi. Medicii au prelucrat aceste excoriații, după care bărbatul a fost îndreptat spre Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din strada Haltei, întrucât nu s-au găsit motive de internare, iar acesta este o persoană fără adăpost. „Bărbatul a părăsit de sine stătător departamentul de medicină urgentă. Dar, dat fiind faptul că pacientul se afla în stare de ebrietate, acesta și-a pierdut echilibrul, căzând”, explică ofițera de presă. Respectiv, imaginile video au fost surprinse ulterior.

Atenție! Limbaj licențios și imagini explicite și nerecomandate persoanelor sensibile:

IMAGINI ŞOCANTE.. Disttibuiți vă rog să vada lumea condițile de acasa

Geplaatst door Radu Maxim op Vrijdag 7 december 2018

„Sunt imagini pur subiective. Persoana care a filmat nu cunoștea situația inițială a pacientului, respectiv s-a iscat ceea ce s-a iscat”, afirmă Cristina Gorea. Întrebată dacă bărbatul a fost ulterior internat din cauza sângerărilor, aceasta a declarat că bărbatul nu avea nevoie de internare întrucât tot ce avea el „erau doar niște zgârieturi, care au fost prelucrate corespunzător și urmau să se cicatrizeze”. Totuși, el mai beneficiat o dată de asistență medicală și a fost transportat cu autospeciala sanitară la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost.

Citește mai departe

Sănătate

În ce condiții lucrează și consultă medicii din satul Ohrincea, Criuleni

Publicat

pe

Încălzire de la o sobă defectă, fără apeduct şi condiţii elementare de igienă, cu veceu în curte, formal – în patru cabinete, dar de facto – în două, în care frigul pune stăpânire din luna octombrie până în aprilie. În aceste condiţii, echipa medicului de familie din Ohrincea, Criuleni – o doctoră pe jumătate de salariu, două asistente medicale şi o infirmieră – deserveşte populaţia din anul 1999, an în care s-a constituit medicina de familie, scrie Estcurier.md.

Oficiul doctorului Aliona Vîrlan, a fost amenajat în încăperile de serviciu ale fostei grădiniţe de copii. În 1999 grădiniţa nu mai activa. Oaza de medicină din acest sat este flancată de două blocuri care degradează ale grădiniţei „Guguţă”, o clădire care, poate dacă s-ar afla în capitală, ar fi fost la mare căutare şi putea deveni leagănul copilăriei a peste 100 de copii.

Puţinii copii de vârstă preşcolară din Ohrincea sunt transportaţi la grădiniţa din Criuleni, iar cei de şase ani sunt primiţi în grupa pregătitoare, găzduită de gimnaziul din sat. Oficiul nu este dotat nici cu apă curgătoare, nici nu este gazificat.  Geamurile mari şi vechi, pe timp de iarnă, soţii angajatelor (aici lucrează doar femei) le acoperă de sus până jos cu peliculă, pe dinafară, ca să fie o cât de mică termoizolare. În plus, satul nu duce lipsă nici de răufăcători, aşa că periodic cineva dintre consăteni este rugat să vină să mai cârpească uşa de la intrare, spartă de mai multe ori, sau să înlocuiască vreun ochi la geam…

Citiți continuarea pe Estcurier.md.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică8 ore în urmă

„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum,...

Divertisment8 ore în urmă

În Moldova este filmat primul scurt metraj fantastic

În Republica Moldova au loc filmările primului scurt metraj fantastic „Prevestitorii furtunii”, relatează locals.md. Lucrările la acest proiect au început...

Social9 ore în urmă

Peste 1000 de locuințe, procurate în cadrul Programului „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a depășit pragul de 1000 de beneficiari, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip la ședința Guvernului. Astfel,...

Politică10 ore în urmă

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă va avea loc la 14 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 14 decembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței...

Politică10 ore în urmă

Andrei Năstase, obligat să achite 1 Leu lui Ion Ceban

Andrei Năstase urmează să achite 1 leu drept despăgubire morală lui Ion Ceban. Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin...

Politică11 ore în urmă

Fostul șef SIS, Artur Reșetnicov, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Fostul șef SIS, deputatul democrat Artur Reșetnicov a fost desemnat astăzi de Guvern judecător la Curtea Constituțională. Decizia Guvernului survine...

Politică12 ore în urmă

Petiția ACUM cu 50 000 semnături pentru investigarea furtului miliardului, depusă la Parlamentul European// VIDEO

Maia Sandu și Andrei Năstase au transmis europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, petiția ACUM cu...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com