Botoşani: un oraş plin de Eminescu (FOTO)

În zi de luni, după cum v-am promis, ne îndreptăm spre localităţi care amintesc de Mihai Eminescu. De data aceasta invitaţia este de a merge la Botoşani. Oraşul, numit de Nicolae Iorga „Florenţa României”, se află la peste 250 de kilometri de Chişinău. Poetul Gellu Dorian afirma că Botoşaniul nu este cunoscut şi promovat la nivelul potrivit. Însă, cine vrea să cunoască oraşul care a dat culturii şi ştiinţei un număr imens de personalităţi, cu certitudine, şi-ar dori să ajungă. Este de-a dreptul emoţionant să hălăduieşti pe uliţe pe care odinioară se plimbau – Alexandru Grigore Ghica, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Grigore Antipa, Octav Băncilă, Gheorghe Avramescu, Alexandru Graur şi alţii. Cel mai mult, însă, Botoşaniul aminteşte de Luceafărul poeziei româneşti – Mihai Eminescu.

Biserica „Uspenia” („Adormirea Maicii Domnului”) din centrul istoric al Botoşaniul atrage zilnic sute de pelerini. Şi asta pentru că este una din cele mai vechi şi a fost ctitorită la 1552 de către Elena Rareş, soţia voievodului Petru Rareş. Totodată, e un loc de încărcătură eminesciană, or, aici a fost botezat viitorul mare poet al românilor.
Un alt loc ce aminteşte de Eminescu este clădirea Primăriei de Botoşani, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Aici a fost un timp sediul Tribunalului, unde Mihai Eminescu, din octombrie 1864 şi până în martie 1865, a lucrat în calitate de copist.

Mai mulţi arbori contemporani cu Eminescu sunt în Parcul ce-i poartă numele (odinioară Grădina Publică „Vârnav”, amenajată la 1869). Acum 80 de ani a fost amplasat bustul lui Mihai Eminescu, executat de sculptorul Ion Georgescu.

Mai multe instituţii de la Botoşani poartă numele poetului. În una din perlele arhitecturale ale oraşului se află Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”, o clădire din secolul al XIX-lea.

O importantă instituţie de cultură din Botoşani, la fel atrage o mulţime de iubitori de frumos. E vorba de Teatrul „Mihai Eminescu”. Amintim că an de an în ziua naşterii poetului, aici se desfăşoară „Zilele Eminescu”, care culminează cu decernarea Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu".

La Botoşani mai există un colegiu, un bulevard, un liceu şi o librărie, toate numite „Mihai Eminescu”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.