Borşa: perle ale naturii şi spiritualităţii (FOTO)

Ajuns în Maramureş rămâi uimit de tot ceea ce vezi. Cele mai impresionante cred că sunt, totuşi, bisericile şi mănăstirile. Cât e Maramureşu’ (vorba cântecului) sunt peste o sută de sfinte lăcaşuri şi toate din lemn.

Datorită Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei (emaus.md) am avut frumoasa ocazie să admir câteva din bijuteriile credinţei neamului românesc. Biserică de lemn de la Borşa „Sfinţii Arhangheli Miail şi Gavriil” e prima la care am ajuns. Nu e mare, în schimb respectă cu stricteţe stilul tipic maramureşean. Datează cu anul 1300 şi a fost reconstruită în 1700. Sfântul locaş de la Borşa este înscris în lista monumentelor istorice din Maramureş. Biserica este împodobită cu broderii şi cusături ce aparţin iscusitelor meşteriţe de la poale de munte.

După ce am admirat una din perlele sfinte ale Maramureşului, am vizitat şi alte locuri de poveste ale acestei bătrâne localităţi (atestată documentar la 1353). Cascada Cailor e, cu certitudine, cel mai impresionant peisaj de la Borşa. De altfel, e foarte uşor de ajuns, fie pe jos, fie cu telescaunul. Zgomotul ei se aude din depărtare. Cascada Cailor este una din cele mai imense, dar şi mai frumoase din România. De pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea cade apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi. E un spectacol al apei şi pietrei, e o simfonie a naturii, pe care să o tot asculţi în tihnă.

De fapt, mulţi se întreabă de ce această Cascadă e numită a cailor? Legenda spune că pe Muntele Piatra Rea erau păşuni imense, iar localnicii îşi ţineau hergheliile din primăvară până în toamnă. Locul, însă, nu era chiar atât de liniştit, mai ales din cauza urşilor, care urmăreau să-şi găsească uşor prada. Aceştia încercau să încolţească caii deasupra prăpăstiilor. Ultimii se aruncau în hău, iar urşii se alegeau cu o pradă uşoară. Se spune că într-o noapte întunecoasă, cu furtună, un urs a venit să-şi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii cai au scăpat, dar vreo 15 au căzut în hău. De aici a şi pornit numele de Cascada cailor.
După ce am admirat Muntele Cailor şi Izvorul Cailor mi-am îndreptat paşii spre telescaun. De sus se văd căsuţele maramureşenilor, parcă ar fi salbe de mărgele răsfirate.

Borşa este cel mai mult vizitată mai ales iarnă, datorită pârtiilor. Aici sunt două pentru cei avansaţi şi una pentru novici, numită „Pârtia proştilor”. Localitatea mai este renumită şi prin izvoarele cu apă minerală.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.