BNM afirma ca R. Moldova nu va intra in incapacitate de plata

Banca Nationala a Moldovei (BNM) apreciaza drept “aberanta” supozitia, potrivit careia Republica Moldova ar putea intra in incapacitate de plata, pentru ca intreprinderile vinicole nu vor putea restitui creditele obtinute de la banci. BNM dezminte categoric aceasta afirmatie, precizand ca statul dispune de rezerve valutare in marime de 648 mln USD, de patru ori mai mult decat in anul de criza regionala, 1998.

Intr-un comunicat al BNM se mentioneaza ca declaratiile, potrivit carora bancile din tara ar putea ajunge in imposibilitatea de a achita depozitele cetatenilor, iar tara ar putea falimenta, sunt “provocatoare si aberante”. In context, Banca Nationala precizeaza aspectele ce ar putea determina invulnerabilitatea sistemului bancar si a tarii, in general, in raport cu problema aferenta exporturilor productiei vitivinicole.

Potrivit Bancii Nationale, portofoliul de credite acordate de bancile comerciale in ramura viticultura, vinificatie si pentru comercializarea produselor vitivinicole ocupa o pondere de 8 la suta in active si 14 la suta in portofoliul total de credite. Ina ceste conditii, eventualele dificultati iscate la rambursarea creditelor vinificatorilor ”nu pot nicidecum sa influenteze substantial asupra lichiditatilor disponibile in banci, care determina capacitatea acestora de onorare a obligatiunilor la termen”, precizeaza BNM. Lichiditatile de care dispun bancile din Moldova sut estimate la 2, 8 mlrd lei, pentru data de 30 aprilie curent.

In acelasi context, Banca Nationala mai mentioneaza ca ”opinia aberanta referitor la posibilitatea intrarii tarii in incapacitate de plata poate fi rasturnata si prin faptul ca rezervele oficiale ale statului constituie in prezent 648 mln USD, depasind de patru ori volumul lor din anul de criza regionala 1998”.

Astfel, BNM concluzioneaza ca in conjunctura financiara descrisa mai sus nu exista si nici nu pot exista premise pentru incapacitatea de plata a Republicii Moldova si pentru o criza pe piata valutara interna. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.