Bijuteriile spirituale de pe malul Nistrului (FOTO)

Sâmbetele, duminicile, dar şi de sărbători e tocmai potrivit momentul de a merge în pelerinaje. Ele, pelerinajele, bucură ochiul, luminează mintea şi liniştesc sufletul. Vă propun, de această dată, să ajungeţi la mănăstirile basarabene “cununate” de malurile bătrânului Nistru – Călărăşeuca, Japca, Saharna, Ţâpova, Noul Neamţ, Cosăuţi.

Până la Călărăşeuca, Ocniţa, sunt peste 200 de km. Aici e una din cele mai frumoase mănăstiri basarabene – „Adormirea Maicii Domnului”. Străjuită de stânci şi bătrânul Nistru, ea îşi începe istoria de prin 1648. Unii vin aici pentru că sunt impresionaţi de arhitectura mănăstirii, alţii – pentru a se închina şi ruga la părticele de moaşte, icoanele făcătoare de minuni sau izvoare cu apă tămăduitoare.

Japca este un sat mic, aşezat aproape de Nistru, la peste 140 de km de Chişinău şi cam 40 de la centrul raional Floreşti. Satului i s-a dus faima datorită mănăstirii cu acelaşi nume. Aflată la poale de dealuri şi stânci, Mănăstirea Japca seamănă cu o mantie ocrotitoarea a Maicii Domnului. Nici până azi nu e cunoscută data apariţiei sfântului locaş. O primă menţiune e datată cu 1693. Mulţi creştini vin aici pentru a urca la bisericuţa din stâncă, a asista la slujbele de la Mănăstire, pentru a se închina şi ruga la Icoana făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăţ (copia). Totodată, Japca este vizitată şi pentru izvoarele tămăduitoare aflate în preajmă.

Saharna, aflată la 110 km de Chişinău, este printre cele mai căutate destinaţii turistice basarabene. Unii vin pentru a admira frumuseţile locului, alţii – pentru a se ruga la cea mai de seamă lavră de pe malului Nistrului – Mănăstirea „Sfânta Treime”.Impresionantele stânci bucură ochii vizitatorilor. Toţi, însă, îşi doresc să ajungă la locul numit „Grimidon”. Aici există o amprentă a tălpii Maicii Domnului. Aceasta este una din relicvele cele mai de preţ de la Mănăstirii Saharna, aflată mai aproape de Cer, cred că a binecuvântat ca la poalele Sfintei Stânci să presoare bijuterii divine – Icoane făcătoare de minuni, un izvor dătător de tămăduire şi moaşte unicat în Basarabia (cele ale Cuviosului Macarie). În preajma râuleţului Saharna se află schitul rurpestru „Buna-Vestire”.

E nevoie de multe zile pentru a trece pe la oazele de seamă ale spiritualităţii basarabene, aflate pe mal de Nistru. Nu ezitaţi să ajungeţi şi să înţelegeţi istoriile, dar şi misterele ascunse şi de Mănăstirile Ţâpova, Noul Neamţ şi Cosăuţi. Şi aici veţi descoperi lucruri interesate, pline de încărcătură istorică, spiritual şi emoţională. Despre cele două frumoase lavre basarabene – Ţâpova Noul Neamţ şi Cosăuţi – vă voi spune într-o altă “întâlnire” virtuală.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.