Bijuteriile de la Suruceni (GALERIE FOTO)

La aproape 20 de km de Chişinău, pe şoseaua Balcani, se află satul Suruceni, Ialoveni, renumit prin Mănăstirea de maici “Sfântul Gheorghe”.

Mănăstirea apare în spaţiul spiritual basarabean în anul 1785, mai întâi ca schit de călugări. Până la închidere (1959) aici s-au nevoit doar monahi. Atei au deschis aici un spital de narcologie.

În 1992 se aude din nou chemarea la rugăciune. Aici încep să vieţuiască maici. Frumuseţile locului, dar şi bijuteriile sfinte atrag pe cei care cred cu tărie în puterea divină.

Mulţi au cunoscut vindecare, au primit ajutor, rugându-se la icoana Sfântului Antipa Athonitul de la Calapodeşti, aflate în biserica de vară „Sfântul Gheorghe”. Tot aici este şi este icoana Sfântului Mucenic Gheorghe, ce are în interior o părticică din moaştele acestuia, adusă în dar de creştini din Grecia. La fel un cadou sfânt este şi copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev.

Aici, la Suruceni, se află părticele din cele mai vechi moaşte din spaţiul danubiano-pontic şi aparţin Sfinţilor Epictet şi Astion. Acestea au fost aduse de la Constanţa. Preotul Epictet şi monahul Astion au primit cununa de “martiri ai lui Hristos” la 8 iulie anul 290.

La Suruceni, în paraclisul pentru maici, sunt două icoane unicat în teritoriu – “Adormirea Maicii Domnului” şi “Îmbrăţişarea Elizavetei”, ambele prelucrate în mărgele, aduse de la Ierusalim. Aceste prezintă interes mai ales din punct de vedere duhovnicesc, pentru că mulţi creştini care au venit cu dragoste şi credinţă au cunoscut vindecare.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.