BERD în Republica Moldova: Calitatea vieții populației, o prioritate strategică

Cel mai recent raport BERD arată că țara noastră este una din cele mai sărace din totalul de 29 de state din Europa Centrală  și cele de Est și Asia Centrală în care acționează banca. Aceasta este principalul motiv pentru care fondurile acordate autorităților de la Chișinău vizează accelerarea dezvoltării economice prin modernizarea infrastructurii municipale și a transportului, dar și în sectorul privat. De asemenea, BERD acționează în colaborare cu parteneri internaționali pentru a îmbunătății climatul investițional și pentru a promova comercializarea în sectorul public.

Potrivit raportului, obiectivele BERD îm Republica Moldova sunt orientate către activități în sectoarele infrastructurii (46%), financiar (31%), industriei, comerțului și afacerilor în domeniul agriculturii (15%) și energetic (7%).

În luna martie 2013, se aflau în derulare un număr de 96 de proiecte, cu o valoare totală de 1,263 milioane de euro, având ca priorități implementarea de noi politici în domeniul administrării băncilor locale, reducerea rolului statului în economie și concentrarea angajamentelor tării față de Comunitatea Energetică Europeană, prin diversificarea surselor de energie.

Șeful Reprezentanței BERD și Republica Moldova, Julia Otto, a oferit asigurări privind menținerea investițiilor la aproximativ 100 de milioane de euro și în 2014, apreciind potențialul statului.

În perioada iulie 2011- iunie 2013, din fondurile alocate Ministerului Mediului au fost executate lucrări în valoare de 2,25 milioane de lei moldovenești, care includ un sistem de aprovizionare cu apă alimentat din două sonde arteziene.

Cele mai importante probleme de mediu sunt calitatea apei (preocupare pentru sănătatea umană), degradarea solurilor și pierderea biodiversității.

Privind problema calității apei, sistemul fluvial (Nistru și Prut) reprezintă aproximativ 90% din apele de suprafață, nivelul de poluare fiind moderat în interiorul țării și extrem de ridicat în zonele industriale. Calitatea apei de suprafață și a apelor subterane prezintă amenințări grave la adresa sănătății umane, iar aprovizionarea cu apă și infrastructura de canalizare a Republicii Moldova sunt în stare proastă sau nu funcționează, populația neavând acces la astfel de servicii.

În acest sens, BERD a susțint financiar (10 milioane de euro) implementarea proiectului “Program de dezvoltare a campaniilor de apă din Republica Moldova”, care prevede modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în  șase raioane (Soroca, Florești, Hîncești, Orhei, Leova, Ceadîr- Lunga).

Memorandumul de Colaborare dintre Ministerul Mediului al Republicii Moldova și BERD a fost semnat la  22.12.2011 și prevede conectarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în cele șase raioane.

Cu privire la rezultatele înregistrate în 2013, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, a informat, în cadrul unei ședințe desfășurată la 02.01.2014, că au fost finalizate: construirea a 984 km de rețea de apeduct, la care au fost conectate 22.820 de gospodării; construirea a 218 km de rețea de canalizare, la care au fost conectate 946 de gospodării și construirea/reabiliarea a 20 de sonde arteziene.

De asemenea, în municipiul Chișinău, BERD a anunțat că va acorda un împrumut de 24 miloane de euro companiei de stat “Apă-Canal Chișinău”, în vederea îmbunătățirii rețelei de alimentare cu apă și tartare a apelor uzate. Facilitatea de Investiții pentru Vecinătatea a UE va acorda un supliment de 11 millioane de euro, sub formă de grant.

Fondurile au ca scop extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii rețelei de alimentare cu apă și tratare a apelor uzate și vor permite creșterea eficienței de operare prin intermediul economiei de energie și atingerea standardelor de conformitate a directivelor UE pentru apă și canalizare în Chișinău.

de Vasile Ciobanu, student

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.