Connect with us

Opinii

Bancherii preferă să-și țină banii la BNM decât să crediteze economia

Publicat

pe

Creditarea economiei continuă să fie în recesiune, chiar dacă ratele dobânzii la credite sunt foarte joase. Soldul creditelor în economie la sfârșitul lunii iunie 2018 a fost mai mic decât nivelul înregistrat la sfârșitul lunii iunie 2017 cu 2,8%, constituind 37,5 miliarde de lei. Băncile preferă să-și țină bani în CBN sau să-i plaseze în VMS. Este opinia exprimată de către jurnalistul Victor Ursu în cadru emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Astfel, soldul creditelor în valută străină s-a diminuat cu 4,4% (un factor important este aprecierea monedei naționale, ceea ce influențează valoarea acestora recalculată în lei), iar al celor în monedă naţională a fost în diminuare cu 1,7%. O altă cauză care explică diminuarea soldului de credite este reticența din partea băncilor în a oferi credite, dată fiind norma rezervelor obligatorii înaltă și profitabilitatea acestora. Cu toate acestea, se observă încetinirea ritmului de diminuare a soldului creditelor.

Ultimele date ale BNM arată că din numărul total al creditelor, cea mai mare pondere – 27% – revine creditelor acordate comerțului, apoi 14% au fost destinate consumului, 9,3% – credite acordate pentru procurarea/construcţia imobilului, 8,7% – credite acordate industriei alimentare etc. În cadrul acestor credite cea mai intensă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/construcţia imobilelor, volumul cărora de la începutul anului s-a majorat cu 16,5% (434 mil.lei), fapt care se explică, inclusiv prin lansarea începând cu 26.03.2018 a proiectului “Prima Casă”.

Creditele în valută , exprimate în USD, au înregistrat o creștere de 4.5 % în trimestrul II 2018. Soldul creditelor în lei s-a micșorat cu 2.0 % pe parcursul trimestrului II 2018. În același timp, putem vorbi deja despre o tendință pozitivă în domeniul creditării, care a fost marcată de creșterea volumului creditelor noi acordate pe parcursul tr. II.

Începând cu anul 2016, presiunile dobânzilor s-au temperat esențial, dar oricum accesul agenților economici și a consumatorilor la surse de finanțare este încă dificil. Băncile au devenit mai prudente în acordarea împrumuturilor pe fundalul înăspririi legislației bancare.

În luna iunie 2018 a fost acordat un volum de credite noi în monedă națională mai mare cu 11,8% față de cel din luna iunie 2017. La fel, volumul de credite noi acordate în valută străină a fost cu 13% mai mare.

Totodată, lichiditatea excesiva în sistemul bancar creează un potențial risc al instabilității financiare în economia națională. În condițiile unei cereri scăzute de credite din partea agenților economici și ale conjuncturii nefavorabile (ponderea creditelor neperformante constituind 14.7% în luna iunie 2018), se va accentua reticența băncilor de a accepta nivelul înalt de risc ce însoțește operațiunile de creditare. Astfel, sporește cererea băncilor față de operațiunile financiare cu un nivel redus de risc și profitabilitate suficientă cum ar fi plasamente în VMS și CBN, imediat cu creșterea lichidității excesive.

În concluzie, Victor Ursu a spus că o înviorare a creditării businessului se va produce în urma unei creșteri economice calitative. Or, ceea ce avem în prezent e doar stimularea comerțului preponderent importuri.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Oficiale

PLR, despre decizia CSJ privind cetățenia lui Băsescu: „Este o vendetă politică organizată la comandă”

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Reformator a luat act de decizia instanței supreme de justiție a Republicii Moldova vizavi de recursul lui Traian Băsescu privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova în urma unui decret emis de președintele Igor Dodon.

Astfel, PLR a publicat o listă cu reacții și concluzii în privința aceasta:
1. Bâlbâiala Curții Supreme de Justiție (CSJ) cu amânarea ședinței – anularea amânării ședinței – reluarea ședinței – luarea subită a deciziei în plină noapte arată cât de scurte și strânse sunt pârghiile de manevrare instituțională a justiției dacă chiar și cea mai înaltă instanță a ei gafează nesiguranță și probează supunere fără cârtire unor centre de comandă din exteriorul sistemului;
2. Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost o acțiune de vendetă politică organizată la comandă, motivată tendențios, incompetent și nefondat, un act de obstrucționare flagrantă a unor drepturi. O justiție independentă ar fi trebuit să o îndrepte cu lejeritate și promptitudine, anulând-o, încă la prima etapă de examinare juridică.
3. Hotărârea subită de respingere a recursului lui Traian Băsescu emisă de CSJ se înscrie, după anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău din iunie 2018, în seria de acțiuni politico-juridice de timp mafiot și reprezintă un ultim cui bătut de binomul politic de la guvernare în sicriul statului de drept;
4. Decizia CSJ și întregul periplu al dosarului în cauză vânturat prin toate instanțele așa numitei justiții moldovenești este o demonstrație în plus că în Republica Moldova orice alt caz care ar fi considerat că atinge interesele electorale, politice, economice, ori de alt ordin, ale camarilei de la guvernare și intrat în malaxorul justiției, nu are șansă de izbândă;
5. Din punct de vedere juridic, Republica Moldova este un stat mort pentru cetățenii ei rămași încă în țară, pentru cetățenii ei plecați în exil, dar și pentru potențialii investitorii străini care sunt invitați să cumpere cetățenia Republicii Moldova. Partidul Liberal Reformator își exprimă indignarea în legătură cu această nouă dovadă de umilire a actului de justiție și de degradare periculoasă a statului de drept.

Citește mai departe

Opinii

Anatol Șalaru: Urmează să stabilim dacă vom participa sau nu la aceste alegeri

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, spune că urmează să fie luată o decizie în cadrul formațiunii în legătură cu participarea la parlamentare. Potrivit politicianului, una dintre opțiuni este ca PUN să nu participe la alegeri, dar să sprijine blocul PAS și PPDA. Anatol Șalaru spune că o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

„Pentru noi nu este important să avem trei deputați în Parlament, dar pentru noi este important și ca Partidul Socialiștilor să nu câștige aceste alegeri parlamentare, iar actuala guvernare să nu revină în fruntea statului după scrutin. Pentru a atinge acest scop sunt bune toate mijloacele”, a spus Anatol Șalaru.

Politicianul spune că nu a dat curs invitației Vitaliei Pavlicenco pentru a forma o alianță între mai multe partide care vizează unirea pentru că ideea constituirii acestei platforme ar veni din partea lui Vladimir Plahotniuc pentru a face un pol unionist care să fure voturi, dar să nu intre în Parlament.

Citește mai departe

Opinii

Maia Sandu: „Putem sprijini un candidat din afară care face dovada integrității”

Publicat

pe

De către

„Filtrele de integritate ale viitorul bloc electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, sunt în măsură să arate care oameni sunt șantajabili și care mai ușor ar putea să fie cooptați de anumite persoane”, a declarat Maia Sandu, lider PAS, în cadrul emisiunii În Profunzime, la ProTV.

„Noi toți trecem prin aceleași filtre. Noi putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității. Putem să sprijinim un candidat care vine din alt partid politic, doar dacă acest candidat face dovada integrității și trece prin aceleași măsurători a meritocrației.”

Despre evenimentul organizat de PD în centrul capitalei, acum două săptămâni, lidera PAS a spus că participanții aduși cu forța s-au simțit umiliți. Organizatorii susțin că au adus în Piața Marii Adunări Naționale 100 de mii de oameni. Poliția, care de obicei anunța de două ori mai puțini demonstranți, de această dată practic confirmă cifra organizatorilor și vorbește de un număr de 90 de mii. Manifestația a fost încheiată cu votul mulțimii acordat unui angajament asumat de formațiune în preajma alegerilor parlamentare.

„Pe acești oameni PD i-a pierdut ca alegători. Modul în care acești oameni au fost duși la miting și au fost impuși să asculte discursuri pe care ei nu le cred, să spună mulțumesc partidului pentru o pensie de 600 de lei.”

Puteți urmări emisiunea integrala aici.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com