Bananele ”incredibile” cu coajă comestibilă, inventate de fermierii japonezi

Fermierii japonezi au creat un nou tip de banană a cărei coajă este comestibilă utilizând o tehnică inovatoare de congelare rapidă, informează The Telegraph și Agerpres.

Banana Mongee, care poate fi mâncată cu tot cu coajă, a fost creată de Setsuzo Tanaka, director de dezvoltare tehnică în cadrul D&T Farm din prefectura Okayama, situată în vestul Japoniei.

Bananele sunt realizate cu ajutorul unei metode ce nu implică utilizarea pesticidelor, numită ”trezire prin îngheţ-dezgheţ”, inspirată din Epoca de Gheaţă, ce presupune menţinerea plantelor la temperaturi de până la minus 60 de grade Celsius urmată de creşterea bruscă a temperaturii până la 26 de grade Celsius.

Procesul declanşează o creştere rapidă ce reduce perioada tipică de doi ani de cultivare a unui banan la circa patru luni.

Rezultatul obţinut este un fruct care, la prima vedere, pare normal însă este mult mai dulce în comparaţie cu o banană cultivată în mod convenţional şi, în plus, coaja sa este 100% comestibilă.

Fructul nu este uşor de găsit. Livrările de Mongee – care înseamnă ”incredibil” în dialectul Okayama – sunt în prezent limitate la loturi mici, de zece banane, comercializate în fiecare săptămână pe plan local, fiecare fruct fiind vândut cu 648 de yeni (4,20 de lire).

Japonia nu este străină de invenţii în materie de fructe, în această ţară fiind creaţi pepenii pătraţi – cultivaţi în matriţe pătrate – mult mai uşor de transportat în comparaţie cu cei convenţionali.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.