A avut loc prima din acest an întrevedere a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

La sediul Misiunii OSCE din Chișinău, astăzi, a avut loc prima şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, cu participarea Cristinei Lesnic în calitate de nou reprezentant politic şi a lui Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanţii participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă realizările înregistrate în implementarea celor 5 decizii protocolare semnate în procesul de negocieri în anul 2017, fiind consemnate progresele obținute pe marginea a 3 documente (funcționalitatea podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, aplicarea apostilei pe actele de studii ale Universității “Taras Șevcenko” din Tiraspol) și punctate măsurile în desfășurare întru a asigura aducerea la îndeplinire și a înțelegerilor convenite pe terenurile agricole din r-nul Dubăsari și pe organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor.

Pe tema pământurilor amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, reprezentantul politic de la Chișinău Cristina Lesnic a intervenit cu rugămintea de a urgenta procesul pentru a fi deblocat accesul fermierilor la terenuri și a fi inițiate primele lucrări agricole de primăvară, reamintind că pachetele de documente necesare sunt pregătite pentru a fi depuse, în acest sens impunându-se concretizarea de către partea transnistreană a locului, perioadei și responsabililor de colectarea și examinarea acestora.

La întrevedere au fost abordate și unele aspecte ce se conțin în Protocolul reuniunii oficiale a formatului de negocieri „5+2” de la Viena, în special subiectul ce ține de definitivarea unui mecanism viabil de stabilire a regulilor de acces în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport cu plăci din regiunea transnistreană.

În context, partea moldovenească a specificat și necesitatea reluării activității subgrupurilor de lucru pe probleme bancare și pentru drepturile omului, care de mai bine de 4 ani nu au fost funcționale, fiind exprimată deplina deschidere a ambelor părți întru a continua interacțiunea în aceste platforme tehnice de dialog, în mod prioritar, pe filiera drepturilor omului care cuprinde un spectru larg de probleme actuale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare