Avocatul Natase nu a reușit să prezinte argumente în favoarea sa

Comisia Electorală Centrală a respins vineri inițiativa Platformei Demnitate și Adevăr de a organiza un referendum republican constituțional pe motiv că nu a fost colectat numărul necesar de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi. În schimb, liderii Platformei DA u au scăpat ocazia să se dea din nou în spectacol, chiar dacă nu au adus nici un argument în favoarea acuzațiilor pe care le-au adus.

În cadrul şedinţei, Comisia Electorală Centrală (CEC) a totalizat rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional. În conformitate cu prevederile Constituției și ale Codului electoral, pentru inițierea referendumului republican constituțional, grupul de inițiativă urma să prezinte cel puțin 360 mii de semnături valabile pentru fiecare întrebare propusă, care să provină din cel puțin 18 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puțin 20 de mii de semnături în sprijinul acestei inițiative. În urma verificării cantitative a listelor de subscripție, CEC a stabilit că din cele 34 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, pe teritoriul cărora au fost colectate semnăturile susținătorilor pentru cele 4 întrebări preconizate a fi supuse referendumului republican constituțional, doar listele cu semnături acumulate în 3 din unități (municipiile Chișinău și Bălți, raionul Orhei) întrunesc cerințele de validitate în condițiile Constituției Republicii Moldova.

Concluziile CEC i-au nemulțumit pe membrii grupului de inițiativă care susțineau că pentru inițierea referendumului ar fi necesare doar 200 de mii de semnături, deși art 141 din Constituție precizează foarte clar că sunt necesare cel puțin 200 de mii, dar „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”. Din lipsă de argumente, reprezentanții grupului au încercat să împiedice desfășurarea ședinței CEC, lucru care le-au reușit temporar, după care ședința a fost reluată iar cu votul a șase din cei opt membri ai Comisiei a fost luată decizia de a respinge propunerea de efectuare a referendumului republican constituțional și de anulare a înregistrării grupului de inițiativă.

Amintim că recent Curtea Constituțională a decis revenirea la procedura de alegere directă a șefului statului, iar guvernul a propus limitarea imunității deputaților, astfel că referendumul propus ar fi fost practic inutil.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare