Avocata Ana Ursachi sfidează legea avocaturii?

Avocați care încercă să pară onești în fața opiniei publice, întrerprind unele acțiuni care încalcă flagrant legea cu privire la avocatură, fapt pentru care de cele mai multe ori sunt penalizați de Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților. Mustrarea în cazuri similare se rezultă cu privarea licenței de avocat a apărătorului care nu ține cont de legea cu privire la avocatură. Excepție nu poate face în acest caz nici cunoscutul avocat Ana Ursachi, care se pare că ar fi încălcat prevederile art.54 al legii cu privire la avocatură.

Conform articolului menționat mai sus avocatul nu este în drept să acorde asistenţă juridică persoanei dacă în cauza dată el acordă sau a acordat asistenţă juridică unor persoane ale căror interese vin în contradicţie cu interesele persoanei în cauză.

Însă s-ar părea că pentru avocatul Ursachi aceasta nu constituie o problemă. Ocolind legea cu privire la avocatură, Ana Ursachi s-a dovedit a fi apărătoarea a două persoane, care într-un dosar sunt în contradicție.

Este vorba despre dosarul ex-șefului Direcţiei securitate internă din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare, Petru Bârcă, care este învinuit de abuz de serviciu şi imixtiune în actul de justiţie.

În anul 2013, Procuratura Generală a pus sub învinuire 15 angajaţi ai DIP, printre care și Petru Bârcă. Aceştia fiind învinuiţi că nu ar fi asigurat securitatea mai multor deţinuţi, care au coooperat în cadrul anchetei privind activitatea unei grupări criminale condusă de Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

 Potrivit rechizitoriului, Bîrcă neagă acuzațiile precum că, fiind în exercițiul funcțiunii, ar fi menținut legături strânse cu gruparea criminală „Makena”.

În cadrul urmăririi penale s-ar fi stabilit că acesta:

„acționând prin participație complexă, în calitate de autor, organizator și instigator, a săvârșit intenționat infracțiunile de falsul în declarații, abuz de serviciu, determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, precum și încălcarea inviolabilității vieții personale”.

Potrivit unor surse ale portalului Today.MD din cadrul Penitenciarului Nr.13, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, pe lângă faptul că este apărătorul lui Bârcă, Ana Ursachi, ar fi influențat una din părțile vătămate pe acest caz, care pur și simplu s-a dovedit a fi unul dintre foștii ei clienți.

Ar fi vorba despre deținutul Trahman, care anterior a mai fost condamnat, iar în prezent este deținut în penitenciar. După unele discuții avute cu Ursachi, Trahman și-ar fi schimbat depozițiile sale făcute anterior în dosar și a susținut poziția inculpatului Bîrcă. Sursele au menționat că acest fapt ar fi fost făcut după ce Ursachi a intrat în cârdășie cu mai mulți foști angajați ai DIP, printre care Sergiu Ochișor, ex-șef de direcție în DIP, Vitalie Munteanu și ex-șef al Penitenciarului 13.

Totodată, sursele nu au ezitat să precizeze că în timp ce era parte vătămată în dosarul lui Petru Bîrcă, Trahman figura ca inculpat pe altă cauză penală care se examinează la Judecătoria Buiucani și a fost apărat de către Ana Ursachi.

Aici ar mai fi de menționat că în baza legăturilor stabilite cu ex-factorii de decizie de la DIP, Ana Ursachi a avut acces liber în Penitenciar la orice oră și în orice zi, chiar dacă regulamentul intern prevede zile și ore anumite de acces în instituția de detenție pentru avocați.

Solicitat telefonic, Igor Juvala, șeful Penitenciarului 13, a declarat pentru Today.MD, că în cadrul instituției de detenție există mai multe regulamente interne aprobate, prin care sunt stabilite orele și zilele când avocații pot intra în penitenciar.

„Regulamentul prevede că avocații pot intra în penitenciar, în zilele lucrătoare, începând cu ora 08:00 sau 08:30, până la ora 11:00 – 11:30, și de la 13:00 până la 16:30. Sunt cazuri când, dacă avocații au intrat în penitenciar și este aproape de ora 16:00, iar ei mai au nevoie să discute cu deținuții, putem să le intrăm în situație și să le permitem să se afle pe teritoriu, asta este și în cazul când este pauza de masă”, susține Juvală.

Straniu pare faptul că potrivit unor acte, în posesia cărora au intrat reporterii Today.MD, avocata Ana Ursachi a întreprins vizite în Penitenciarul 13, în afara orelor stabilite de regulament și în zilele de week-end. Vizite care, de obicei, durau mai mult de două ore, după orele 18:00, fiind trecute în registru uneori însoțită de Petru Bârcă, iar vizitele erau efectuate de cele mai deseori la Vitalie Munteanu.

În același context sursele au ținut să sublinieze că Ursachi ar fi implicată în organizarea unor cazuri de eliberare a condamnaților din penitenciar înainte de termen.

Într-o discuție telefonică cu reporterul Today.MD, avocata Ana Ursachi, confirmă parțial că ar fi într-un fel sau altul o încălcare a legii cu privire la avocatură și nu neagă că a fost apărătorul lui Trahman, și nici că este și apărătorul lui Bîrcă, dar și  legăturile cu Vitalie Munteanu, ex-șeful Penitenciarului 13. Ursachi a mai adăugat că acuzațiile îi sunt aduse de către persoane frustrate, de dosare penale și dușmani de a lui Bîrcă.

„Este parțial adevărat, doar că atunci când am fost apărătorul lui Trahman, i-am asigurat asistență juridică într-un caz, într-o perioadă când dosarul lui Bîrcă nu era pe rol, iar Trahman nu figura în calitate de parte vătămată. Dosarul lui Trahman, la care am lucrat atunci, a fost legat de o situație în care au fost comise mai multe ilegalități, în care pe mine m-a interesat prestația unei judecătoare tinere de la Buiucani, despre care auzisem că emite hotărâri ciudate, iar eu sunt felul de avocat care examinează atent felul în care se manifestă un judecător. Am reușit atunci să demonstrez că judecătoarea a greșit barbar și am anulat decizia. Asta a fost tot ce m-a legat de Trahman. Nu a fost deloc într-o procedură cu Bîrcă. Sigur că părțile interesate, adică oamenii care se războiesc cu Bîrcă, tot felul de inamici, din foști colaboratori DIP, care la rândul lor au și ei dosare penale, pentru că Bîrcă le-ar fi organizat sau numai știu ce rău le-a făcut, ei evident că urmărind să-l distrugă pe Bârcă, acumulează tot felul de informații.

Sigur că atunci când au găsit legătura dintre mine, Bîrcă și Trahman, au început să murdărească imaginea, dar eu nu mă supăr”, susține Ursachi.

Întrebată de reporterul Today.MD dacă se cunoaște cu Vitalie Munteanu, ex-șeful Penitenciarului 13, Ursachi a declarat următoarele:

„În perioada actuală nu mai comunic, dar am rămas în relații bune, fiindcă și dânsul a fost anterior apărat de mine. Am avut mandat de apărător în perioada anilor 2011, când s-a pornit celebrul dosar, să-i zicem așa „Dosarul celor 17 colonei”, în care a figurat și Munteanu. Dosarul a rămas undeva pe rafturi, așa că suntem în relații destul de bune”.

În pofida faptului că Ursachi neagă că ar fi avut vreo influență asupra părții vătămate în dosarul lui Bîrcă, Trahman totuși a făcut unele modificări în declarații, fapt confirmat și de Corneliu Bratunov, şeful Secţii exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale.

Solicitat telefonic, Bratunov a declarat că în dosarul lui Bîrcă, Trahman a precizat că nu are pretenții la inculpatul Bîrcă, chiar dacă anterior făcuse depoziții împotriva acestuia.

Dosarul în care este vizat Bîrcă, se află pe rol la Judecătoria Militară din Chișinău încă de la începutul anului 2015, până în prezent, instanța nu a luat nicio decizie de condamnare sau de achitare a acestuia.

Ce ține de legalitatea acțiunilor întreprinse de avocata Ana Ursachi, ar trebui să se sesizeze Uniunea Avocaților, iar Comisia de Etică și Disciplină să documenteze deraierile de la Legea cu privire la avocatură și Codul Deontologic al Avocaților.

Într-o situație similară s-a aflat și avocata Elena Organ, despre care am scris anterior într-un altmaterial.

Conform datelor oferite de Ministerul Justiției, pe parcursul anului 2015, prin ordinele Ministrului Justiției, în temeiul deciziilor Comisiei pentru etică și disciplină, au fost retrase șapte licențe pentru exercitarea profesiei de avocat.

sursa: Today

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare