Au inselat americanii de 250 mii de dolari

Calculatorul a devenit pentru multi moldoveni o necesitate absoluta, fiind folosit tot mai frecvent in procesul tehnologic atit in cadrul institutiilor publice, cit si in viata privata. La moment, numarul utilizatorilor tehnicii de calcul este de circa 500 mii, iar numarul conectarilor zilnice la reteaua globala de Internet depaseste zilnic cifra de 50 mii. Dar acest progres are si unele consecinte negative. Numai in acest an, MAI a descoperit circa 30 de infractiuni din domeniul informaticii, cinci dintre acestea constind in sustragerea mijloacelor financiare sau a bunurilor.

Recent, angajatii Directiei delicte transfrontaliere si informationale (DDTI), din cadrul MAI, au descoperit o grupare criminala compusa din cetateni moldoveni si romini care sustrageau bijuterii de lux expuse la licitatii virtuale de catre cetateni americani si canadieni. Toate accesoriile erau confectionate din aur, platina si incrustate cu diamante, cel mai scump fiind un ceas de 30 mii de dolari. Dupa ce infractorii racolau potentialele victime, incepeau tratativele. Potrivit lui Viorel Chetraru, sef al DDTI, timp de citeva zile, se negociau pretul, modalitatile de achitare, asigurarea tranzactiilor si expedierea. Apoi, potentialul cumparator prezenta, ca garant al tranzactiei, o firma de asigurare virtuala, care avea cont in banca, cutie postala etc. Vinzatorii, fiind convinsi ca au cumparatori de buna-credinta, le expediau marfa pe o adresa inexistenta. in afara de aceasta, infractorii ii convingeau pe vinzatori sa declare doar 10% din valoarea reala a marfii, pentru a evita platile vamale. Astfel, si vinzatorii comiteau o infractiune de natura financiara fata de statul american.

Datorita complicilor din R. Moldova, Oleg Sevciuc si Nicolae Vrabie, ambii angajati ai iS „Posta Moldovei”, avind procure false, fara nici un obstacol primeau coletele. Dupa aceasta, bunurile erau transmise partenerilor din Rominia, fiind ulterior comercializate. Moldovenii transmiteau coletele prin intermediul insotitorilor de vagoane. V. Chetraru sustine ca in aceste cazuri e vorba de o neglijenta din partea angajatilor vamii, care erau obligati sa examineze minutios coletele postale.

De fapt, initial nici nu se stia ca in aceasta retea sunt inclusi si cetateni moldoveni, caci marea majoritate a infractiunilor erau facute in Rominia. Investigatiile au pornit de la un colet postal in care au fost descoperite bijuterii scumpe. Aflind ca politia se intereseaza de caz, infractorii nu l-au mai ridicat.

Gratie promptitudinii organelor de ordine, s-a reusit capturarea a 22 de colete in valoare de peste 250 de mii de dolari. Conform declaratiilor partii americane, au fost expediate 40 de colete, insa politia moldoveneasca a reusit sa depisteze doar 22. Celelalte au fost expediate in Rominia, fiind vindute la un pret de doua ori mai mic decit valoarea lor reala. V. Chetraru sustine ca numarul total al victimelor poate fi mult mai mare, existind banuiala ca mai sunt persoane care n-au declarat faptul prejudicierii sau nici nu stiu ca au fost inselati. Cercul complicilor, de asemenea, poate fi mult mai extins.

in cazul dat, a fost pornita urmarire penala in baza art. 195, al. 2 „Sustragere in proportii deosebit de mari”, infractorii riscind sa stea dupa gratii de la zece pina la 25 de ani. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.