Ateliere, dansuri și filme. Ce își doresc persoanele cu dizabilități din R. Moldova

PE SCURT

Cele 50 de beneficiare ale Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți spun că și-ar dori să danseze, să cânte, să facă mai mult sport și să vizioneze mai multe filme. Sunt numai câteva dintre activitățile care le-ar aduce bucurie și le-ar ajuta să se relaxeze. Cel puțin așa indică rezultatele unei cercetări care demonstrează că beneficiarele simt nevoia să participe la mai multe ateliere creative și de dezvoltare.

În cadrul chestionarului, persoanele aflate sub acoperișul Centrului din Bălți au declarat că se simt bine în acel spațiu. Mai exact, 30 de beneficiare au spus că se simt bine, 10 – că se simt rău, dintre care una a argumentat că vrea acasă, iar cealaltă, că se plictisește. Alte 10 persoane au spus că se simt foarte bine.

PE LUNG

Vor să petreacă timp în mod util

În fiecare zi, beneficiarele au activități ordinare printre care trezitul, spălatul, luarea meselor. Pe lângă aceasta, 29 de persoane au spus că fac plimbări afară, 15 – că petrec timp în cameră, iar 28 – că fac ordine. Beneficiarele își mai împart timpul între vizionarea filmelor – 3 răspunsuri, comunicarea cu cei din jur – 7 răspunsuri, citirea Bibliei – 2 răspunsuri, ieșitul în oraș – 4 răspunsuri și alte lucrări cotidiene.

Întrebate fiind ce le-ar plăcea să facă în timpul zilei la Centru, beneficiarele au spus că ar prefera să danseze, să asculte muzică, să privească spectacole la televizor, să cânte, să participe la ateliere hand made, să crească flori, să croșeteze, să gătească și alte activități de acest gen. Astfel, este clar că persoanele cu dizabilități care locuiesc în Centrul de plasament din Bălți își doresc să-și petreacă timpul liber într-un mod mai dinamic și mai util.

https://www.facebook.com/CIDPAnima/videos/2504298786472340/

Așadar, pe lângă organizarea posibilităților de vizionare de filme, de dans și de ascultat muzică, este necesară organizarea și desfășurarea sesiunilor de întâlnire cu specialiști din diferite domenii, preponderent din domeniul drept și psihologie, medicină și acordarea primului ajutor. Totodată, ar fi binevenite desfășurarea sesiunilor informative cu privire la oportunitățile de angajare din Bălți sau de lucru în online.

Pasiunile beneficiarelor

Câteva dintre beneficiarele Centrului au reușit să-și dezvolte pasiunile și abilitățile. De exemplu, Elena Caras are 58 de ani, iar de 12 ani este găzduită în Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți. A învățat să tricoteze de la mama sa și asta face zilnic. „Nu mi-e urât, pentru că mă ocup cu lucrul”, spune femeia. Aceasta împletește cu dibăcie mănuși și ciorapi pe care le dăruiește celorlalte beneficiare.

https://www.facebook.com/CIDPAnima/videos/2904833996215182/

Tatiana Lozan are 41 de ani și suferă de dizabilități locomotorii. De șase ani este beneficiara Centrului de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți. Și Tatiana tricotează. Este pasiunea ei, dar și modul în care câștigă niște bănuți. Aceasta susține că un spațiu amenajat special pentru asemenea activități de recreere și dezvoltare personală ar fi binevenit. „Atunci când oamenii pleacă de aici în societate, ei nu știu cum să se comporte”, argumentează femeia.

https://www.facebook.com/CIDPAnima/videos/442449296458520/

Cele 50 de beneficiare a Centrului de Plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bălți au vârsta cuprinsă între 20 și 84 de ani. Pentru a realiza această cercetare și a afla care sunt necesitățile lor a fost folosit un chestionar cu șapte întrebări simple. Întrebările au fost deschise și semi-deschise, pentru a stimula răspunsurile femeilor. În urma îndeplinirii chestionarului au fost identificate nevoile acestora și acțiunile care pot fi întreprinse pentru a le satisface.

Chestionarul a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din orașul Bălți, de către echipa de implementare a proiectului „Голос женщин с психоневрологического центра”. În urma realizării acestei cercetări a fost format un grup din 7 femei. Acestea au participat la 3 sesiuni de informare în cadrul cărora au aflat despre drepturile lor și cum pot comunica cu administrația instituției unde sunt plasate în vederea promovării intereselor și răspunderii la necesitățile lor.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului  «Поддержка новых лидерок и правозащитниц уязвимых женщин в Украине, Беларуси, Молдове, Грузии и России» implementat de IREX EUROPE & Украинский Женский Фонд. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a AO CIDP „Anima” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare