Asteptarile agentilor economici sunt in scadere pentru a treia luna consecutiv

Pentru a treia luna consecutiv, asteptarile economice ale agentilor economici din Moldova inregistreaza scaderi, acestia fiind influentati direct de evolutia monedei nationale, care defavorizeaza producatorii, se arata in studiul lunar “Sentimentul National” realizat de IDIS ”Viitorul”.

Autorul studiului, Mihai Bologan a declarat la 7 octombrie curent, in cadrul prezentarii studiului, ca aprecierea monedei nationale fata de dolar si euro va afecta si in continuare producatorii autohtoni, in mai multe domenii in special pe cei din domeniul constructiilor, considerata una din cele mai profitabile ramuri.

Expertul IDIS “Viitorul” explica incertitudinea antreprenorilor din constructii prin faptul ca acestia nu au la moment vanzari asigurate. Bologan sustine ca ramura constructiilor isi va reveni abia in primavara, pana atunci insa fiind chiar si posibile scaderi de preturi la constructii si apartamente.

Potrivit studiului, in luna septembrie a fost inregistrata pentru prima data o scadere a asteptarilor companiilor agricole, fapt determinat de problemele de comercializare a produselor in sectoarele viti-vinicol dar si cel de producere a cerealelor.

De asemenea si evolutia sectorului transporturilor si comunicatiilor consemneaza scaderi usoare, legate de scumpirea preturilor la serviciile respective si cererea asteptata mai mica decat in lunile precedente.

Potrivit studiului, situatia ramane dificila in randul agentilor economici din Transnistria, acestia fiind influentati in mod direct de pierderile provocate de calamitatile naturale, cererea pietei in scadere, precum si de problemele politice.

Inflatia asteptata de catre agentii economici moldoveni pentru luna octombrie constituie 1,4%. In luna august, inflatia a constituit 0,7%, sau cu 0,3 puncte procentuale mai putin decat au estimat companiile.
De mentionat ca studiul “Sentimentul National” este realizat lunar, de catre expertii IDIS “Viitorul”, pe baza monitorizarii intreprinderilor din agricultura, comert, constructii, industrie, servicii si transport si comunicatii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.