Asociaţia universitară “Eminescu” din Geneva, promotoare a valorilor naţionale

Fondată la Geneva în 2009, Asociaţia universitară “Eminescu” din Geneva, întruneşte preponderant, dar nu exclusiv, studenţi de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentele pe care le organizează sau la care participă sunt de actualitate, menite să-i unească pe conaţionalii noştri.

Pe data de 2 noiembrie sub egida Asociaţiei “Eminescu” va fi organizat un eveniment cultural inedit, un concert de muzică clasică inspirată de decorul multicolor al toamnei. Protagoniste vor fi 2 tinere interprete, care îşi perfecţionează măiestria interpretativă la instituţii de învăţământ superior din Geneva – Anica-Dumitrita Vieru / vioară / şi Ioana Avramescu / pian /.

Tânăra violonistă este născută la Chişinău, unde a şi început să se familiarizeze cu miracolul muzicii. A studiat la liceul “Ciprian Porumbescu”, apoi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, urmând stagieri şi master-class-uri în Italia la renumiţi profesori de vioară din străinătate. În prezent studiază la Conservatorul din Jeneva. Pe parcursul anilor a devenit laureată a multor concursuri naţionale şi internaţionale – “Eugen Coca” , “Jocurile Delfice” (Moldova ), “Remember Enescu”, “Paul Constantinescu” , “Miniatura Romantică”, “Cornelia Bronzetti” ( Romania ), “Michael Striharj” ( Ucraina) , ”Nedyalka Simeonov ” , “Dobrin Petkov” ( Bulgaria ) – “Yurii Bashmet” ( Belarus ), “Gianluca Campochiaro”, “Premio dell’arte”, “Antonio Salieri”, “Luigi Zanuccoli”, “Scolca”, “Premio Francesco Geminiani” ( Italia ), “Jocurile Delfice, CSI” ( Aremenia ) şi altele.

Pianista Ioana Avramescu este născută la Bucureşti. A studiat la Colegiul Naţional “George Enescu” şi la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti, avându-i îndrumători pe unii dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pianişti din România şi din străinătate. A susţinut mai multe recitaluri de pian, inclusiv la Jeneva, unde îşi face masteratul, la Haute Ecole de Musique de Geneve.

Aceste două interprete evoluează în ansamblul de concert din cadrul Conservatorului din Geneva, dar este prima oară când vor apărea în faţa publicului ca duet şi vor interpreta creaţii de popularitate din literatura muzicală românească şi universală.

Ideea iniţială a fost de a organiza un concert de caritate pentru susţinere unui copil grav bolnav din Republica Moldova, care a fost ajutat şi de alte comunităţi de diasporă din lume. Or, medicii din Germania, care urmau să efectueze operaţia au renunţat la acest caz şi colectarea publică de fonduri pentru operaţie s-a închis. Oricum, eventualul surplus de la colecta organizată cu prilejul acestui concert va fi redirecţionată părinţilor acelui copil.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.