Asistenţa financiară externă în valoare de 1,23 mlrd USD va fi monitorizată

Moldova.ORG — Preşedintele, Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a atras atenţia asupra necesităţii imperioase a valorificării eficiente şi corecte a resurselor financiare alocate de donatorii externi. După cum comunică serviciul de presă al Preşedinţiei declaraţii în acest sens a făcut şeful statului în cadrul şedinţei de ieri la tema monitorizării asistenţei financiare în valoare de 1,23 mlrd de dolari, acordate ţării noastre la finele anului 2006.

Potrivit informării prezentate de prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, suma totală a asistenţei în cauză include resursele, acordate şi condiţionate în proiectele aprobate anterior, şi cele care urmează să fie valorificate în perioada următoare. Banii se preconizează a fi utilizaţi pentru continuarea implementării reformei regulatorii, îmbunătăţirea administraţiei publice, dezvoltarea infrastructurii, în scopul asigurării creşterii economice şi reducerii sărăciei.

Aceste resurse sînt direcţionate spre realizarea directă sau prin intermediului bugetului a proiectelor, majoritatea covârşitoare a cărora au un caracter investiţional. În scopul gestionării transparente şi eficiente a banilor, a fost creat Consiliul naţional de monitorizare, din componenţa căruia, în calitate de membri din oficiu, fac parte şi experţi străini, reprezentanţi ai ţărilor şi structurilor finanţatoare.

În context, Vladimir Voronin a propus includerea în componenţa Consiliului naţional de monitorizare a lui Valeriu Balaban, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova cu misiuni speciale şi pentru coordonarea asistenţei externe. În opinia şefului statului, experienţa pe care Valeriu Balaban a acumulat-o în funcţia de procuror general va fi utilă pentru monitorizarea gestionării banilor şi excluderea cazurilor de corupţie în procesul de implementare a proiectelor.

Acordarea unei asistenţe atât de impunătoare este un vot de încredere oferit autorităţilor şi societăţii moldoveneşti în întregime, iar valorificarea eficientă a banilor va fi un test pentru ţara noastră. Trebuie să demonstrăm capacitatea noastră de elaborare, prezentare spre aprobare şi implementare cu succes a proiectelor investiţionale de calitate, a conchis Preşedintele.

Potrivit şefului statului, reabilitarea reţelelor de transport din ţară şi construcţia unor drumuri noi, renovarea şi edificarea obiectivelor de menire social-culturală, aprovizionarea cu apă potabilă sînt domeniile prioritare în care urmează a fi direcţionată o mare parte a resurselor financiare. În acest sens, Vladimir Voronin a atras atenţia asupra necesităţii valorificării eficiente a finanţelor, subliniind că rezultatele trebuie să se facă simţite de cetăţeni simpli în fiecare localitate a Moldovei.

Preşedintele a mai spus că lucrările în cadrul proiectelor investiţionale respective trebuie să fie efectuate, în principal, cu atragerea forţei de muncă autohtone şi doar în cazurile când aceasta nu este posibil, să fie antrenaţi specialişti în domeniu din străinătate.

În alt context, şeful statului a accentuat necesitatea identificării unor surse de finanţare a lucrărilor de amenajare a teritoriilor, Ministerul Administraţiei Publice Locale urmând să efectueze o analiză a situaţiei curente la acest capitol şi să stabilească priorităţile, ţinând cont de doleanţele populaţiei din localităţi.

La şedinţa prezidată de şeful statului au participat Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, Prim-ministrul Vasile Tarlev, membri ai Guvernului, deputaţi, consilieri prezidenţiali.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.