Așa-numitele structuri de forță transnistrene au amplasat posturi mobile la intersecții ce separă orașul Bender de Varnița

Delegația Republicii Moldova a elucidat, la ședința Comisiei Unificate de Control, mai multe încălcări grave comise în perioada 18 – 22 ianuarie 2019 de așa-numitele structuri de forță transnistrene în orașul Bender, localitate cu regim sporit de securitate.

Cazurile sesizate, cu anexarea materialelor confirmative, au fost expuse într-o adresare distribuită tuturor membrilor CUC.

Abuzurile constatate se referă la amplasarea unor posturi mobile de „grăniceri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Bender de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2.

De fiecare dată, când reprezentantul militar din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare solicită deplasarea la fața locului a observatorilor militari pentru fixarea încălcării în modul stabilit, reprezentantul Tiraspolului tergiversează intenționat acest proces, oferind posibilitate structurilor de forță transnistrene să-și retragă „posturile” înainte de a fi supuse documentării de către toate componentele formatului de pacificare.

Astfel, abuzurile, deși constatate de partea moldovenească, au rămas neincluse în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit.

Din acest motiv, Delegația Republicii Moldova, adoptând o poziție categorică, a refuzat aprobarea raportului privind situația în Zona de Securitate considerându-l incomplet.

Cu referire la incidentele menționate, reprezentantul structurilor de forță transnistrene, într-o manieră arogantă, nu a negat existența unor astfel de posturi mobile și nu a exclus alte asemenea situații pe viitor.

Delegația Republicii Moldova în CUC menționează că aceste cazuri constituie încă o dovadă a ineficienței procedurilor actuale de monitorizare a Zonei de Securitate, fiind necesară o îmbunătățire a acestora.

Însă propunerile și cerințele formulate de partea moldovenească nu au fost susținute de către conducătorii delegațiilor regiunii transnistrene și cea a Federației Ruse.

Totodată, în legătură cu scrutinul electoral stabilit pentru data de 24 februarie, delegația Republicii Moldova a înaintat un demers pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor.

În altă ordine de idei, membrii Comisiei au semnat o adresare publică către locuitorii Zonei de Securitate cu un mesaj de a preda benevol organelor de drept armele și munițiile deținute ilegal.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare