Artiştii au incendiat la Criuleni „Crângul Privighetorilor”… cu muzică (FOTO)

Muzica şi natura pot spune mult mai multe decât cuvintele rostite sau scrise. Atunci când cele două fac un tandem nu mai rămâne loc de interpretări, ci doar de exaltări. Sâmbătă, 23 iunie 2012, într-un cadru de poveste din satul de vacanţă „Crângul Privighetorilor” din preajma localităţii Izbişte, Criuleni, mai mulţi iubitorii ai frumosului au participat la o încântătoare Sărbătoare a Muzicii (Fete de la musique), organizată de Societatea Culturală „Artera”. Aflat la cea de XIII-a ediţie, evenimentul s-a dorit o promovare a folclorului autentic, muzicii de calitate şi valorilor naţionale.

La poalele Pădurii Halocea, lângă bătrânul stejar de aproape patru secole, pe o „scenă” improvizată, artiştii Victor Butnaru şi Viorica Ciubotaru, prin cântecele interpretate, au dorit să arate celor prezenţi că poporul nostru are o zestre folclorică de invidiat. Pădurea răsuna de melodii aduse de la baştina interpreţilor sau culese în multele expediţii din diferite zone unde locuiesc români. Victor Butnaru, ţinând cont de „culoarea” internaţională a evenimentului, a interpretat la instrumentele populare mai multe piese din clasica universală.

După ce au hălăduit prin Pădurea Halocea, „gâdilaţi”de sunetele naturii, participanţii la Sărbătoarea Muzicii s-au îndreptat spre locul central de desfăşurare a evenimentului. Într-un cadru ce aminteşte foarte mult de zona Dobrogei, vorbind despre arhitectură, „uşa” spre muzică a fost „deschisă” de dans. Pe iarbă, deşi incredibil, s-au produs cei de la Baletul „Just Friends”. Apoi i-a venit rândul reginei Sărbătorii, adică Muzicii. În scenă au ieşit rând pe rând artişti care au pus pe jar publicul. Lumea a dansat, dar şi a cântat împreună cu Gicu Cimbir, Viorel Burlacu, Valentin Boghean, Ion Raţă etc.

La fel, a fost disputat un meci de fotbal între medici (Adrian Musteaţă, organizatorul evenimentului, este medic) şi artişti.

Organizatorul a asigurat că Sărbătoarea Muzicii va avea continuitate. Astfel, în 2013, tot aproape de Solstiţiul de vară, se va desfăşura cea de-a XIV-a ediţiei „Fete de la Musique”.

Amintim că Sărbătoarea a fost marcată pentru prima dată în Franţa în anul 1981, la iniţiativa lui Jack Long, pe atunci ministru al Culturii. Această tradiţie a fost preluată de mulţi ţări, astfel că acum Muzica este sărbătorită în apropierea Solstiţiului de Vară în peste 80 de state.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.