„Arrivederci”, primul film autohton vizionat de orbii din Moldova

Pentru nevăzători arta nu are formă, doar sunet. Cinematografele, muzeele, teatrele din țară nu sunt adaptate necesităților acestor oameni. Până a putea vorbi despre accesul nediscriminatoriu la cultură în Moldova mai avem drum lung de bătut. Un pas mic spre aceasta s-a făcut recent, când nevăzătorii din țară au putut să „vadă” un film. Da, să vadă, așa le place lor să spună.

Studiile arată că 80 – 85% din informaţie este percepută pe cale vizuală. Pentru ca un film să poată fi urmărit și de cei cu deficiențe vizuale,  sunt necesare trei lucruri. În primul rând, trebuie ca dialogurile din film să aibă loc în limba vorbită de respectiva persoană. În cazul filmelor străine, aceasta implică dublarea. În al doilea rând, trebuie realizată o descriere audio a scenelor din peliculă. Menirea acesteia este să acopere partea vizuală a filmului pe care nevăzătorul este incapabil să o prindă. Al treilea element, unul la fel de important, este dotarea sălilor de cinema cu sisteme de transmisie cu cască, astfel încât descrierea să poată ajunge la spectator.

Primul film autohton care a putut fi vizionat de nevăzătorii din țară este „Arrivederci”, de Valeriu Jereghi. Descrierea audio a fost realizată în cadrul proiectului „Abilitate versus Dizabilitate – de la înțelegere spre eliminarea discriminării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități auditive și de vedere”. „Descrierea audio a filmului este o inovație și o premieră pentru Republica Moldova. Prin intermediul unei descriere laconice, aceasta permite persoanelor cu dizabilități vizuale să perceapă și să înțeleagă vizual creația artistică (film, teatru, sculptură, pictură, etc.). În timpul descrierii audio se enunță o informație importantă, semnificativă din punct de vedere vizual, precum ar fi limbajul trupului, expresia facială, cursul acțiunii, costumația, decorul etc. Descrierea concisă și obiectivă a scenelor permite unei persoane cu dizabilități de vedere să urmărească evoluția evenimentelor, precum și pentru a auzi și înțelege tot ceea ce se întâmplă pe scenă, ecran sau pânză”, explică Victor Koroli, coordonatorul proiectului.

Pentru elaborarea respectivei descrieri au fost selectate patru persoane, dintre care două cu dizabilități, o elevă și o prezentatoare TV. A urmat un trening condus de Viorel Zaporojan, dna Tatiana Chiper (CNIR) și Valeriu Jereghi, în urmă căruia a fost realizat textul. Sonorizarea textului a fost realizată de către o altă persoană cu dizabilități – Mariana Tibulac-Ciobanu – dictor la Centrul Național de Informare și Reabilitare a ANM.

Filmul artistic „Arrivederci” a adunat numeroase premii internaționale, acesta fiind unul reprezentativ pentru metamorfozele care s-au produs la nivel de mentalitate în Republica Moldova în ultimii 25 de ani. În această perioada situația social-economică a persoanelor cu dizabilități a degradat constant. Filmul prezintă drama unei fetiţe, Milika, rămasă în grija bunicilor, după ce părinţii ei au divorţat. Filmările au avut loc pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi.

[youtube id=”BCSI0OjTuBU” start=”0″]

Accesibilitatea mediului fizic, informațional și comunicațional sunt doar o parte din problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități de vedere. În acest mod accesul la educație și cultură este redus și îngrădit. „Până la această oră au fost realizate 11 proiecții de film în diferite orașe ale Republicii Moldova, la care au participat peste 350 de persoane. Peste tot am urmărit entuziasm și ochi plini de lacrimi”, spune Victor Koroli. Echipa care a lucrat la elaborare descrierii audio speră că acest exemplu se va transforma într-o realitate și că va putea fi accesat în sălile de cinema și teatru, în muzee și galeriile de artă etc.

Astfel, prin implementarea acestor tehnici, societății i-a fost prezentat un model de incluziune socială, o mostră de participare nediscriminatorie la viața culturală a persoanelor cu deficiențe de vedere, respectand astfel drepturile fundamentale ale omului.

Rezultatul muncii unei echipe nu tocmai mari a fost prezentat ieri, pe 30 noiembrie la ASRM. La eveniment au fost prezenți zeci de persoane nevăzătoare care au vizionat în premieră un film autohton acompaniat de o descriere audio, și anume „Arrivederci”. La eveniment a participat și regizorul filmului Valeriu Jereghi. Filmul a mai fost proiectat și în Florești, Cimișlia, Basarabeasca, Ialoveni, Ungheni, Strășeni, iar până la finele anului curent proiecțiile vor continua și în alte localități.

Republica Moldova are oficial peste 7 000 de persoane cu un handicap vizual, care variază de la orbire totală la vedere slabă. Totuși, numărul acestora poate fi mult mai mare, multe persoane nefiind înregistrate.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.