Arestare surpriză: Guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie

Guvernatorul Băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics,  şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a fost reţinut de către biroul anti-corupţie al ţării, a afirmat primul-ministru al Letoniei, scrie agenţia de presă Bloomberg citată de Zf.ro.

Arestarea înaltului oficial bancar a fost urmată de o percheziţie a autorităţiilor în biroul guvernatorului şi a proprietăţilor sale private, a declarat  postul de televiziune LTV, fără să spună cum a obţinut informaţiile.

Avocatul lui Rimsevics, Saulvedis Varpins, a declarat că guvernatorul băncii centrale din Letonia consideră că arestarea lui este “ilegală”, potrivit serviciului de ştiri Leta.

În timp ce oficialii guvernamentali nu au dat nici un motiv pentru arestarea sa, ministrul de finanţe Dana Reizniece-Ozola a cerut ca Rimsevics să demisioneze, susţinând că  scandalul ar putea afecta poziţia financiară a Letoniei.

“În fiecare zi în care Rimsevics rămâne la conducerea băncii centrale situaţia se agravează în mod semnificativ. Cred că în acest moment ar fi înţelept ca Rimsevics să demisioneze cel puţin pe parcursul investigaţiei”, a declarat Reizniece-Ozola la o conferinţă de presă de la Riga duminică.

Ilmars Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a lucrat la banca centrală a Letoniei după ce a absolvit un MBA la Universitatea Clarkson din Potsdam, New York în 1992.

După ce a preluat pentru prima dată rolul de guvernator adjunct, a fost promovat în funcţia de guvernator în 2001. Este membru al Consiliului guvernatorilor BCE din 2014, când Letonia a adoptat moneda euro.

Varpins, avocatul lui Rimsevics a declarat că clientul său a fost reţinut la poliţia de stat şi nu a fost acuzat, potrivit agenţiei Leta.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.