Anul bugetar 2008: marcat de iz electoral

Realitatea Economica — Logica economică impune ca în procesul de executare a bugetelor publice veniturile să fie realizate la un nivel cât se poate mai înalt faţă de cel planificat (acumulând astfel o „pernă de oxigen” pentru cheltuieli viitoare neprevăzute). Pe de altă parte, resursele bugetare trebuie cheltuite disciplinat, adică cât se poate de exact în conformitate cu planul, asigurând o implementare efectivă a programelor de dezvoltare strategică şi a priorităţilor curente adoptate de fiecare instituţie executoare. Excedentele astfel acumulate trebuie alocate strict după priorităţile de dezvoltare şi în cadrului unui control politic exercitat de forul legislativ.

Dacă aceste teze sunt valide, se poate afirma că începutul anului bugetar 2008 este mai stresant pentru Ministerul Finanţelor decât anii 2006-2007 (Fig.1), în timp ce controlul parlamentar asupra procesului bugetar este minimal. Veniturile acumulate la bugetul public naţional în ianuarie-februarie curent au crescut cu numai 1,6% faţă de ianuarie 2007 (sau +3,1% faţă de nivelul planificat pentru această perioadă) , în timp ce cheltuielile au fost executate în proporţie de 69% din plan, adică fără schimbări esenţiale în raport cu anul 2007. Cu cât executarea cheltuielilor se va apropia de nivelul planificat, cu atât „perna de oxigen” va fi mai mult dezumflată. Practica arată că spre sfârşitul anului cheltuielile sunt executate la un nivel mai înalt şi dacă rata de supra-colectare a veniturilor bugetare va rămâne la nivelul celei din primele două luni, Ministerul Finanţelor va trebui să impună o disciplină financiară de fier tuturor executorilor de buget.


Indicele executării bugetului public naţional, faţă de planificat

Este de la sine înţeles că un etalon al disciplinei financiare trebuie să fie chiar Ministerul Finanţelor. Este oare gata Ministerul să reziste presiunilor şi indicaţiilor politice într-un an electoral? Am dori mult să afirmăm că da, dar realitatea demonstrează contrariul. Astfel, la şedinţa Colegiului Ministerului din 1 februarie 2008 domnul Ministru Mihai Pop, atenţiona că „sarcina primordială pentru minister va fi nu numai asigurarea executării integrale a bugetului pe anul 2008, dar şi depăşirea lui pentru realizarea unor măsuri şi cheltuieli inevitabile, care au apărut după adoptarea bugetului, cum ar fi cheltuieli pentru acţiunile consacrate Anului Tineretului, etc.” . Cât de „inevitabile” sunt cheltuielile consacrate Anului Tineretului şi de ce sunt asumate ca obiectiv bugetar dacă nu au fost incluse în legea bugetului anual? Oare aceasta nu contravine în mod expres principiilor de disciplină fiscală? Ministerul Finanţelor nu este în drept să onoreze indicaţii politice dacă încă nu are aprobarea Parlamentului, singurul organ, conform Constituţiei, în drept să aprobe legi şi modificări ale bugetului de stat şi să exercite controlul politic asupra utilizării resurselor financiare publice.

Realitatea Econiomica este o publicatie de analiza si prognoza editata de Centrul de Analitic Independent Expert-Grup

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.