Antreprenor moldovean din SUA: Voi reveni acasă doar când nu va mai exista corupție/ INTERVIU

A părăsit Republica Moldova în căutarea visului american. Deși recunoaște că s-a adaptat greu noului mod de viață, a găsit forțe să se ridice și să facă ceea ce-i place cel mai mult. Astăzi, George Codreanu activează în aviația americană și administrează o companie care se ocupă de vânzarea automobilelor. Despre provocările unui emigrant din SUA, dar și cum e să dezvolți o afacere peste ocean, aflați într-un interviu acordat de acesta pentru Moldova.ORG.

Ce va determinat să plecați din Moldova, să începeți o nouă viață peste ocean?

Era vara anului 2000, când fosta mea soție a câștigat lotereia Green Card. A apărut dorința de a încerca ceva nou, o altă lume, limbă, mod de viață. Eram curios să aflu ce reprezintă Statele Unite ale Americii, cum trăiesc oamenii într-o societate fară  corupție, nepotism, cumătrism.  La început a fost foarte greu, existam aproape la limită. M-am gîndit deseori să mă întorc acasă. Primul meu job a fost un coșmar. Lucram cu  7 $ pe oră la o companie condusă de un grup de vietnamezi veniți în SUA prin 1970.

O doamnă care a sosit în 1993 cu primul val de emigranți din Moldova îmi arata un loc în spatele apartamentului la care a trăit zicând: „Aici am vărsat o căldare de lacrimi…”.

Eu am avut noroc, la a treia lună am obținut un loc de lucru în aviație cu 13.50 $ pe oră (grație  faptului că aveam experiență militară în aviația sovetică ca mecanic pe MIG-21).

Astfel, am lucrat la Stambaugh Aviation în Brunswick, Georgia, ca mecanic pe Boeing 727, 737 si MD-80.

 Sunteți directorul și fondatorul companiei MAG International Inc. Care este sfera de activitate a afacerii pe care o conduceți?

După ce am obținut licența de mecanic, am aplicat la un alt job, mai platit. De atunci am început activitatea în Corporate aviation în Macon, Georgia.

În 2005, datorită cerințelor prietenilor din Moldova de a cumpăra mașini de pe piața americană,  am înregistrat compania MAG International, Inc (numele fiind alcătuit din prenumele fondatorilor Marc, Alex si George).

Mai târziu, am aplicat din numele la MAG pentru a obține licență pentru importul de vin din străinătate, inclusiv Moldova. Motivul a fost necesitatea de vin pentru împărtășanie la biserica creștin orthodoxă din Macon Home „Orthodox Church of America”.

După, am apelat la guvernul SUA pentru a obține dreptul de a plasa bid-uri pentru Government contracts MAGBET E , un domeniu de activitate foarte interesant. Dar, deoarece sunt angajatul guvernului ( Robins AFB) mi se interzice sa fac bid-uri pe contracte guvernamentale.

Prin 2009 am început activitatea pe Internet: procurarea de domain names și crearea de web site-uri. Primul proiect a fost byecomm.com (la revedere communism), apoi pickidea.com. Aceste site-uri le-am închis pentru reînoire. În 2010 am început un alt proiect PickAmour.com , de asemenea lucrăm și pentru moldemi.com.( http://www.pickamour.com/; http://www.magbet.com/ ).

george_codreanu1Cu ce probleme v-ați confruntat la început și cum ați reușit să le depășiți?

Prima problemă este că nimeni nu te cunoaște. Chiar și pentru a deschide un cont în bancă ai nevoie de o referință de la un alt client al bancii respective. De fapt, fără referințe nu te poți angaja nici la un loc de muncă, nici închiria un apartament. Un om practic de pe drum, al nimănui. Totul e legat de credit history. Și odată ce esti fresh emigrant, respectiv nu ai nici istorie creditară.

Green Card-ul vine după 3 luni de la intrarea în țară, iar SSN (social security number) poți să-l obții doar după ce ai Green Card-ul în mână. De fapt, aceasta e condiția principală , înainte de a intra în SUA să ai cel puțin 8000 $ ca să te menții primele 3-4 luni.

Dar cel mai greu e să reziști dorului de țară, rude și prieteni. Nu toți pot să facă față. Am mulți prieteni și cunoscuți care s-au întors acasă după o lună-două petrecute în SUA.

Cum susține statul American businessul mic și mijlociu? Ce am avea de învățat de la americani la acest capitol?

În SUA este un departament special pentru încurajarea business-ului mic, SBA (small business administration). Dacă ai un proiect de lucru credibil, dotat cu analize în domeniu și pe piață, cu un plan de lucru recunoscut, SBA poate să dea garanție bancară pentru o linie de credit. Adică ei dau numai garanția, dar trebuie să gasești singur o bancă disponibilă care să ofere linia de credit. Dar noi, la MAG International Inc nu am apelat la acest ajutor, deoarece sunt multe incomodități. Cei de la SBA vin cel puțin o dată pe lună și verifică rambursarea cheltuelilor, veniturile și altele. Noi însă avem experiența controalelor din Moldova, de aceea am renunțat la acest ajutor.

În realitate aici e foarte greu să îți dezvolți o afacere. Da, am auzit istorii reale cum antreprenorii locali au devenit peste un an milionari. Cineva a început un business profitabil cu lichid de spălat, cu macaralele de construcție, cu transportul frigorifer. Depinde de mai mulți factori.

Un mare avantaj e că guvernul practic nu te verifică. La 9 ani de activitate, am avut doar un singur control de la stat. Ei efectuează controlul prin bancă și nu harțuiesc business-ul ca în Moldova. Un alt plus enorm este că nu este loc pentru mită. Totul e după lege, ai încălcat, plătește amenda și nimic în buzunarul funcționarului. Mai bine nici nu propune, poți să fii arestat pentru asta.

Un om de succes depinde de echipa care îl înconjoară. Cine vă ajută să administrați afacerea?

În administrarea MAG International, Inc mă ajuta feciorul meu Ion Codreanu, logodnica lui Anastasia Bujac și contabila Daniela Gaidau. Cu alte cuvinte e un business de familie. Nu menționez programatorii și designerul pentru website-uri. Aportul lor va fi recunoscut pe parcurs.

Ce sfaturi ați putea da tinerilor antreprenori?

Le doresc mult curaj, insistență și putere. Chiar și visele pot deveni realitate (din vise se nasc ideile, din idei – domeniul de activitate). Nu vă temeți de necunoscut, înfruntați greutățile cu credința în Dumnezeu.

Era să uit, feriți-va de credite !Un prieten, din Atlanta, care lucrează de asemenea cu vânzările de automobile, mi-a mărturisit că el de 15 ani, de când locuiește în America, niciodată nu a apelat pentru Credit Card. Creditele pot să devină foarte costisitoare, dacă ai scapăt o singură plată la termen.

Dacă v-ați întoarce în Moldova, în ce domeniu al afacerilor ați investi?

E puțin probabil să mă întorc în Republica Moldova, doar dacă nu va mai exista corupție.

Probabil a-și învesti în viticultură. Îmi place mult să fac vin, mă ocup cu aceasta chiar și aici în Georgia. Folosesc struguri din sorturile: Muscadine, Scuppernong, chiar și Suruceni (cu butași aduși din Moldova). Din păcate Cabernet și Moldova nu prea cresc în zona noastră.

Am o idee mai veche, de a colecta vin de calitate din Moldova și de a exporta acest vin în butoaie de 100 litri. Butoaiele să fie făcute din stejar, cu ornamente, robinet și pe un postament cu un sistem frigorifer. De asemenea, se poate de organizat o rețea de distribuire în SUA și alte țări dezvoltate. Am facut ceva marketing. La un preț de 350-400 $ pe butoi (costul butoiului și sistemului frigorific separat) inclusiv taxele și distribuirea se poate de găsit pe piața de desfacere din SUA.

Ce ați aduce din Moldova în America și viceversa din America în Moldova?

Din America în Moldova, la moment – nimic. Am auzit atâtea istorii despre deposedările de business din Moldova, încât nu prea am dorința să aduc ceva.

Din Moldova în America aș lua vinul de calitate, mai ales Kagor și Purcari.

În afară de activitatea de antreprenor sunteți angajat și în cadrul aviației militare. Ce responsabilități presupune funcția pe care o dețineți?

Lucrez în aviația de transport militar al SUA „Robins Air Force Base”. De 2 ani activez pe cargo plane “C-17”,  la menținerea sistemului de aterizare/decolare. Îmi place mult aviația și doresc să capăt experiență și la avioanele de vânătoare F-15, F-22. Este o tehnologie incredibilă, mă atrage tot ce e nou. Lucram în schimburi. Schimbul meu e de la 3.15-11.45 PM, iar dimineața mă ocup cu afacerile de la MAG International.

Doriți să lansați site-ul www.Moldemi.com . Care este scopul lui și cui îi este destinat?

Proiectul Moldemi.com este o încercare de a aduna emigranții din Republica Moldova și România sub același acoperiș. Prima pagină e gata, iar pe parcurs următoarei luni sperăm să finalizam tot proiectul. Doritorii se pot înregistra, este suficient să apeși clik pe țara de pe harta globului și se va deschide pagina țării respective. Va fi un site social, cu anunțuri, prieteni și alte atribute.( http://moldemi.com/construct/#)

Vă mulțumim mult!

Interviu realizat de Irina Titica

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.