ANRE face prognoze optimiste

Prognozele Agentiei Nationale pentru Reglementari in Energetica (ANRE) arata ca noul pret de procurare a gazelor naturale de la concernul rus „Gazprom”, in marime de 110 USD pentru o mie metri cubi, va avea un impact minor asupra tarifelor de livrare a gazelor consumatorilor finali, informeaza Serviciul de presa ANRE.

Anatol Burlacov, director al ANRE, a precizat ca procesul de ajustare a tarifelor va incepe dupa ce intreprinderea mixta „Moldova-Gaz” va solicita acest lucru si va prezenta rapoartele financiare pe anul trecut. De regula, expertii ANRE reusesc in termen de o luna sa se pronunte pe cit de intemeiata este solicitarea de revizuire a tarifelor pentru consumatorii finali, in baza documentelor financiar-economice prezentate. Burlacov a subliniat ca la procesul de ajustare a tarifelor, ANRE va lua in considerare doar consumurile si cheltuielile minime, strict necesare pentru procurarea, transportarea, distributia si furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali. Potrivit legislatiei in vigoare, tarifele la gazele naturale sunt stabilite de catre ANRE reiesind din modificarea pretului de procurare a gazelor, volumelor transportate si distribuite consumatorilor, fluctuatiei cursului de schimb al monedei nationale, investitiile efectuate in sectorul respectiv.

Ultima majorare a tarifelor de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii finali a fost facuta la 1 martie 2004, data la care s-a luat un curs de schimb al monedei nationale de 14,4 lei pe un dolar SUA. Atunci pentru consumatorii casnici, care ard lunar mai mult de 30 metri cubi de gaze, tariful a fost majorat cu 280 de lei, pina la 1.360 lei pentru o mie metri cubi, pentru centralele electrotermice a fost fixat un tarif de 846 lei pentru o mie metri cubi de gaze, iar celelalte intreprinderi energetice achita un tarif de 1.000 de lei pe mia metri cubi de gaze.

Noul pret la gazele naturale livrate de „Gazprom” in R. Moldova, mai mare cu 37,5% decit cel aplicat pina in prezent, nu va crea presiuni financiare suplimentare asupra Bugetului de stat, a declarat, marti, ministrul Finantelor, Mihai Pop. “Am efectuat anterior calcule care arata ca un pret de pina la 120 USD pentru 1.000 metri cubi nu va impune eforturi financiare mari”, a precizat ministrul. El a apreciat ca majorarea tarifului la gaze nu va avea un impact mare, dat fiind consumul relativ mic de gaze naturale in economie. “Scumpirea poate crea unele presiuni pentru consumatorii casnici. De asemenea, gazele au o importanta in sectorul producerii energiei electrice si termice. Dar in acest caz, actualele tarife includ o rezerva asa ca nu cred sa asistam la scumpiri mari”, a adaugat ministrul Finantelor.

Chisinaul solicita partii ruse sa achite TVA la exportul catre R. Moldova, adica dupa principiul tarii de destinatie, conditie cu care Moscova nu este de acord. Anterior, R. Moldova a inaintat aceasta solicitare si in cadrul consultarilor moldo-ruse privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.