Andrei Năstase, neinformat și cu bâlbâieli într-o apariție TV

Președintele Partidului DA, Andrei Năstase a demonstrat cât de prost este documentat cu practicile internaționale la care singur face trimitere și despre care spune că au fost folosite pentru elaborarea unor proiecte de legi de către Platforma DA.

Întrebat în cadrul unei emisiuni TV, joi seara, de ce Platforma DA vrea micșorarea numărului de membri în parlament de la 101 la 71, Năstase a dat asigurări că la elaborarea proiectului de lege s-au inspirat din practicile internaționale și a dat exemplu două țări baltice – Letonia și Estonia. El a mai adus și considerentul că trebuie să existe o anumită proporționalitate cu numărul populației. Doar că o simplă căutare pe internet arată că Parlamentul estonian are 101 membri și cel letonian are 100 membri, în timp ce numărul populației celor 2 țări este mai mic decât cifra oficială a populației Republicii Moldova – 1.3 mln de oameni în Estonia și 2.2 de oameni aproximativ în Letonia.

La scurt timp un telespectator a sesizat moderatorul spunând că Năstase a mințit, deoarece cele două țări au număr de membri în parlament la fel ca în Republica Moldova. În replică Andrei Năstase a declarat că nu a vrut să mintă și că atunci când a menționat Estonia, de fapt s-ar fi referit la Slovenia. “Am spus Estonia. În gândul meu era Slovenia, care sunt 90 de deputați, dar esențial eu v-am spus ce a contat cel mai mult. Dacă mi se spune că mint, eu chiar nu am vrut să mint”, s-a scuzat Năstase.

Însă și în privința Sloveniei, Andrei Năstase a demonstrat că nu știe aproape nimic. Parlamentul Sloveniei în general e de tip bicameral și are în total 130 de membri. Iar cifra de 90 de membri, la care a făcut referire Năstase, este numărul de locuri în Adunarea Națională, (Državni zbor) – una din cele două camere a Parlamentului din Slovenia. Și în privința proporționalității cu numărul populației Slovenia nu se potrivește deoarece are estimativ 2 mln de locuitori.

De menționat că populația estimativă a Republicii Moldova, conform datelor din 2014, este de circa 4 mln de oameni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.